Türban konusunda uyarıda bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na AK Parti’den jet yanıt geldi. AK Parti’nin açıklamasında “Hiçkimse Meclis’e emir ve talimat veremez” denildi.

Hükümümet, türban konusunda açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı bir yanıt verdi.

AK Parti Grup Başkanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, şunları kaydedildi:

''Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) siyasi parti grupları arasında temas ve görüşmeler sürerken, aynı konuda ve eşzamanlı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görüşmelerin içeriğini hedef alan ve kuvvetler ayrılığını yok sayan açıklaması parlamenter demokratik rejime açık bir müdahale niteliğindedir.

Bir demokratik toplumda, kişilerin, kurumların veya toplumsal grupların siyaset müessesinden hak ve özgürlük talebinde bulunmaları, bu taleplerin toplumun her kesiminde tartışmaya açılması ve siyaset kurumunun gündeminde yer alması demokratik bir hukuk devleti anlayışının gereğidir. Bu taleplere olumlu veya olumsuz cevap verecek ve kural koyacak olan kurum yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM'dir.

Şahin: Başsavcı özür dilesin



Yargıtay Başsavcısı'na en sert tepki TBMM Başkanı Şahin'den geldi: ''Bu bildiriyi yayınlayan makamın bildiriyi derhal geri çekmesini Türk Milleti'nden ve onun temsilcisi TBMM'den özür dilemesini bekliyorum.''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın dün AK Parti ve CHP'nin türban görüşmesinden 15 dakika sonra yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor.

AK Parti'nin Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'ya aynı tonda yanıtının ardından bugün de TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den açıklama geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bildiri ile TBMM'ye adeta talimat verilmeye yeltendiğini belirten TBMM Başkanı Şahin, şu ifadeleri kullandı:

''''TBMM'ye adete bir muhtıra verme girişiminde bulunuldu, bu kabul edilemez bir durumdur. Buna hiçbir kişi ve kurumun hakkı yok, haddi de değildir.

Millet iradesinin tecelli ettiği TBMM, Türk Milleti adına yasama yetkisini kullanan tek organdır. Bu yetki devredilemez, paylaşılamaz bir yetkidir. Ve bu yetki mutlaktır. TBMM'nin yasa koyma yetkisi ile ilgili yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi yapmaktadır. Anayasa Mahkemesine yargısal denetim için başvurma hakkı da sadece Cumhurbaşkanlığı makamına ve belli sayıdaki milletvekilinin müracaatına bağlanmıştır.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yargısal denetimde bulunma hakkı da bulunmamaktadır. Kaldı ki bir yasa yapma teşebbüsünde bulunularak ortaya bir metinde çıkmış değildir. Zaten bir yasal düzenlemede yoktur. TBMM'nin saygıdeğer üyeleri, en az bu bildiriye imza atan Başsavcı kadar anayasal düzene ve rejime bağlıdır. Cumhuriyetin temel niteliklerini korumada en az onun kadar titizdir. Yasa yaparken, başta Anayasa, Anayasanın temel niteliklerine bağlı kalmaya özen gösterir. Ve tabii ki yasal düzenleme yaparken mutlaka yargı kararlarına da inceler ve ona göre karar verir. Parlamentomuzun yüzden fazla hukukçu milletvekili vardır.

Anayasa Hukuku konusunda Türkiye'nin yetiştirdiği değerler parlamentomuzda görev yapmaktadır. O nedenle o bildiriyle TBMM'ye adeta talimat verilmeye yeltenilmiştir.

Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu bildiriyi yayınlayan makamın, bildiriyi derhal geri çekmesini Türk Milleti'nden ve onun temsilcisi TBMM'den özür dilemesini bekliyorum.''

ntvmsnbc