Kahramanmaraş’a gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin; ''Diyorlar ki 'Türkiye'nin kendine özgü koşulları var'. Türkiye'nin kendine özgü koşulları olmamalı, evrensel hukuk hâkim olmalı, hukuk devletinin ilkeleri geçerli olmalı'' dedi.

Bakan Sadullah Ergin, Kahramanmaraş'ta Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Türkiye Buluşuyor' adlı konferansta yaptığı konuşmada, temel hedeflerinin bundan sonraki kuşaklara daha güzel, daha özgür daha yaşanabilir bir ülke teslim etmek olduğunu ifade etti.

Türk siyasetinin 60 yıllık tarihine bakıldığı zaman belirli dönemde aşama kaydedildiğini anlatan Ergin, ''Gerçekten önemli atılımları gerçekleştirmiş, ama belirli dönemlerde ise maalesef krizlerle, kardeş kavgaları ile birçok sarsıntı ile kan kaybetmiş bir ülkeyiz. O dönemleri sağlıklı tahlil etmeliyiz ki bundan sonrası için ışık tutsun'' diye konuştu.

''Türkiye ne zaman kısır çekişmelere girmiş, ne zaman ki güçlü siyasi istikrarı yakalayamamış, kısır kavgalara başlamış, o kısır kavgaların getirdiği sıkıntılar bizi Allah korusun kardeş kavgasına kadar götürmüş ve bu ülke enerji, güç kaybetmiş'' diyen Ergin, şöyle devam etti:

''Türkiye geçtiğimiz 8 yılda önemli mesafeler katetmiştir. Genel olarak ekonominin performansından tutun ülkenin altyapısına, inşasına kadar milletin hayrına çok önemli işler yapılmıştır. Milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolara yaklaşmış, ihracat 36 milyar dolardan 136 milyar dolara çıkmış. Bunun yanında parametrelere baktığımız zaman esnafımızı kredi noktasında rahatlatılmış, sağlık ve eğitime ulaşımda tarihi imzalar atılmıştır. Türkiye bir uçtan bir uca yeniden imar edilmiş. Şu iddiada değiliz, hizmetler bizimle başladı diye. Bu ülke kurulduğu günden bugüne taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun. Kim hizmet etmişse saygımız vardır.''

ADLİYE SARAYLARI İNŞAATI

2002 yılına kadar Türkiye'deki bütün adliye saraylarının kapalı alan toplamının 596 bin metre kare olduğunu hatırlatan Ergin, ''Bugün sadece İstanbul'da Çağlayan'da yapılan adliye sarayının kapalı alanı 340 bin metre kare. Türkiye genelinde ise 2,5 milyon metre kareye ulaştı. 80 yılda yapılan bir tarafta, 8 yılda ise onun 5 katı. Bununla tartıp ölçeceğiz. Bizim için gurur meselesi, ama yeterlilik duygusu vermemeli. Hakikaten yapacak çok işimiz, hizmetimiz var'' ifadesini kullandı.

GAZZE'YE YARDIM KONVOYUNA SALDIRI

Gazze'ye yardım konvoyuna düzenlenen saldırının gerçekten yürekleri dağladığını vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

''Ama yeryüzünde bu kürenin neresinde bir zulüm, haksızlık varsa oraya yardım elini uzatmasıyla bilinen bizim milletimiz Gazze'deki insanlık dramına da bigane kalamazdı. O yaşanan hadiselerden sonra Türkiye yapılan temaslarda 24 saat içinde yardım gönüllülerimizin iade edilmesi noktasında muhataplarına iletti. Türkiye'nin hem kendi bölgesinde hem dünyada önemli bir aktör olduğunu dost düşman herkes kabul ediyor.''

İRAN'A YAPTIRIM KARARI HAKKINDA DA KONUŞTU

Türkiye'nin uluslararası alanda arkasına imza koyduğu ve beraber yola çıktıklarını hiçbir zaman yarı yolda bırakmadığına işaret eden Ergin, şunları söyledi:

''Biliyorsunuz İran, Brezilya ve Türkiye'nin ortak girişimi ile nükleer enerji kriziyle ortaya çıkan ve bölgemizi ve dünyanın kimyasını tehdit eden olayda Türkiye, Brezilya ile birlikte inisiyatif (üstünlük, öncelik) alarak bir anlaşma ortaya koydular. Bu anlaşmaya rağmen, bu anlaşma kendi bilgileri doğrultusunda yapılmış olmasına rağmen, ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne İran aleyhine yaptırım kararı almak üzere öneri getirdi. Türkiye'nin önünde iki yol vardı. Ya ABD'nin hatırını sayıp buna 'evet' diyecekti veya çekimser kalacaktı. Ya da 15-20 gün önce attığımız imzaya sadık kalarak güçlülerin değil, haklıların yanında olacaktı. Türkiye burada da kendine yakışanı yaptı ve yerküre üzerinde şu an fiziken, maddeden güçlü gibi duran yapının yanında değil, haklı olduğuna inandığı bir organizasyonun yanında durdu ve Güvenlik Konseyi'nde Türk milletinin ahde vefa noktasında örnek duruş sergiledi.

Bakınız biz attığımız imzanın arkasındayız, ama Avrupalı müttefiklerimiz baktığımız zaman bir kısmı itibarıyla bu ortaklığa uymama noktasında birtakım yalpalar yapıyorlar. Canları bilir. Biz milletimizin huzurunu, özgürlüğünü, refahını ekonomik kalkınmasını sağladıktan sonra canları bilir ister kabul etsinler ister kabul etmesinler canları bilir. Bizim için hava hoş.''

ANAYASA PAKETİ HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Anayasa paketinde 30 maddeye yakın değişiklik öngörüldüğünü, ancak iki ya da üçünün tartışıldığını belirten Adalet Bakanı Ergin, sözlerini şöyle tamamladı:

''Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve Hakimler Savcılar Kurulu'na yapılan atamalar tartışıldı. Hiçbir dayanağı olmayan sözler söylendi. Bu paket 2-3 maddeden ibaret değil. Bu milletin değişik alanlarda önünü açacak düzenlemeler var. Diyorlar ki; Türkiye'nin kendine özgü koşulları var. Bunları yapmamalısınız diyorlar. Nedir Türkiye'nin kendine özgü koşulları? Efendim Türkiye'de yaklaşık 10 yılda bir askeri müdahale olmuş bugüne kadar. Ha bu müdahale sadece askeri cenahtan mı gelmiş? Baktığınız zaman yargının yaptığı müdahalelerde olmuş. Anayasa'nın 125. maddesi ortada. Ama öyle mi oluyor Türkiye'de? Adeta yasa koyucu gibi kararlar var ortada. Toplayın bunları bir araya. Türkiye'nin kendine özgü koşulları çıkıyor ortaya. İyi güzel de bunun altını çiziyoruz bundan sonra Türkiye'nin kendine özgü koşulları olmamalı. Evrensel hukuk hakim olmalı hukuk devletinin ilkeleri geçerli olmalı. Onun için bu süreç son derece önemli. Onun için 12 Eylül 2010'daki referandum çok önemli. Takdiri ilahi biz bu referandumun bu tarihe denk gelmesini arzu etmedik.''

Konferansa AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Dr. Cafer Tatlıbal, Fatih Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Veysi Kaynak, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, parti yöneticileri ile diğer ilgililer katıldı.

Konferansın sonunda Bakan Ergin, Siyaset Akademisinden mezun olanlara sertifikalarını verdi.

Bakan Ergin ayrıca Siyaset Akademisine katkılarından dolayı Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Siyaset Akademisi İl Koordinatörü Vahit Bağcı'ya teşekkür plaketi verdi.

KARAYOLU İLE HATAY’A GEÇTİ…

İnşaat çalışmaları devam eden Kahramanmaraş Adliyesi’nin yeni hizmet binasında da incelemelerde bulunan Bakan Ergin, Mado Sarayı’ndaki Hukukçularla Buluşma programının ardından akşam saatlerinde Hatay’a gitmek üzere Kahramanmaraş’tan ayrıldı. (www.kanal46.com)