Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada kararını verdi. Yüce Divan oturumlarının yapıldığı konferans salonunda açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti'nin kapatılması talebinin reddedildiğini söyledi. Haşim Kılıç, partinin Hazine yardımının yarısının kesileceğini söyledi. Kılıç, ben red oyu verdim" dedi.

18.00: Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç salona geldi. Kılıç, "Partinin tamamen kapatılması ve ekteki 61 kişinin siyasi yasakları konusunda talep vardı" dedi. Kılıç, şunları söyledi:

"70 milyon gözünü Anayasa Mahkemesi'ne dikerek kararı beklemek zorunda kaldı. Çok büyük eleştirileri tabi tutulduk, hakaretlere maruz kaldık. Biz dışardan gelen baskılarla plan yapmayız. Arkadaşlarımızı görevlendirirken bazı noktalara dikkat etti. Raportör arkadaşımız deneyimliydi, 2 arkadaş kendisine refakat etti. Davanın önemini biliyoruz. Parti kapatma olaylarında şunu söyleyebilirim, hiçbir üye arkadaşımız kapatmadan mutlu olmaz. Siyasi aktörlere sesleniyoruz. Parti kapatma davalarında gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu davalar nedeniyle toplumda gerginlikler de yaşanıyor. Biz toplum olarak hangi kesim, inanç ve düşünceden olursa olsun bütün toplum katmanlarının birlikte yaşama şartlarının oluşmasını istiyoruz. Çok kısa sürede arkadaşlarımız olayı değerlendirip her türlü fedakarlığı göstererek çalışmalarını sürdürdüler. 6 arkadaşımız kapatılması yönünde oy kullanmış.4 arkadaşımız hazine yardımından yoksun bırakılsın demiştir."

KİM NE OY VERDİ?

Pazartesi gününden bu yana müzakerelerini geç saatlere kadar sürdüren Yüksek Mahkeme'den, bu sabah başlanan üçüncü gün oturumunun ardından davanın sonuçlandığı ve kararın alındığı duyuruldu. Mahkeme binasına alınan basın mensuplarının karşısına çıkan Başkan Haşim Kılıç, AK Parti'nin kapatılması davasında Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı açıkladı. Kılıç, AK Parti'nin kapatılmamasına karar verildiğini ama partinin ciddi bir uyarı aldığını açıkladı. Mahkeme, AK Parti'nin Hazine yardımının yarısının kesilmesine karar verdi.

Kılıç, kararı açıklamadan önce bir açıklama yaptı. Davanın Türkiye için çok önemli bir hal aldığını, bu bilinçle davayı görüştüklerini belirten Haşim Kılıç, dava sürecinde bazı basın yayın organları tarafından Yüksek Mahkeme'nin yıpratıldığını ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Kılıç, kararı hiç kimse ve kurumun etkisi altında kalmadan aldıklarını belirtti. Davanın Türkiye için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını, mahkeme üyeleri olarak kendilerinin de bu ülkede yaşadıklarını, bu ülkenin siyasi ve ekonomik durumunu önemsediklerini belirten Kılıç, parti kapatma davalarında karar verirken demokrasi adına üzüldüklerini belirterek, "Hiçbir üye parti kapatmadan mutlu olmaz" dedi.Siyasilere de seslenen Kılıç, bu konuda duyulan sıkıntıların uzlaşma içinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Serruh Kaleli, Fulya Kantarcıoğlu, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Ayla Perktaş'tan oluşan mahkeme heyetinin 6'ya karşı 5 oyla AK Parti'nin kapatılmamasına karar verdiği açıklandı. Haşim Kılıç, kendisinin partinin kapatılmaması yönünde karar verdiğini ifade etti.


17.40: Meclis'te hareketlilik yaşanıyor. Başta AKP olmak üzere tüm partilerin TBMM'da bulunan milletvekillerinin hemen hemen tümü televizyonların başında kararı bekliyor.

17.06: Anayasa Mahkemesi'nin kararı açıklaması beklenirken, AK Parti Genel Merkezi'nde hareketli dakikalar yaşanıyor. Kapatma davasının sonucunun açıklanacağı şu saatlerde AK Partili bakan ve milletvekilleri parti genel merkezine akın etmeye başladı.

17.00: Kapatma davasının kararı henüz açıklanmadı ancak piyasalar hareketlendi. Kararın belirsizliği piyasalarda kendini gösterdi. Borsa endeksi günün tamamında 2.188,56 puan yükseldi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 5,59 oldu. Borsa yükselişe geçerken, dolar düştü.

16.45: Açıklamanın yapılacağı salonda hazırlıklar tamamlandı, mikrofonların ses kontrolleri yapıldı, heyet başkanı Haşim Kılıç'ın gelmesi bekleniyor.

16.33: Hem belirsizliğin bitecek olması hem de partinin kapatılmayacağına yönelik beklentilerle borsa yeniden yükselişe geçerken, dolardaki düşüş hızlandı.

16.10: Gazeteciler ve kameramanlar mahkeme binasına alındı. Gazeteciler tek tek güvenlik kontrolünden geçirilirken cep telefonlarının da danışmaya bırakılması isteniyor. Anayasa Mahkemesi'nin önünde 50'ye yakın televizyon kameramanı ve foto muhabiri, 50'den fazla yerli ve yabancı muhabir ve 20 civarında da canlı yayın aracında 60 teknik görevli de yer alıyor. Mahkeme civarında güvenlikten sorumlu 300 de polis bulunuyor.

14.43: Yanlış alarm verildi. Gazeteci ve kameramanlar içeri alındı, nefesler tutuldu ancak bir yanlışlık olduğu açıklandı.

09.30: Mahkeme heyeti 3. gün oturumlarına başladı