Kahramanmaraş’ta haftalık olarak yayın hayatını sürdüren ve sahipliğini Mehmet Fiskeci’nin  yaptığı KİMLİK GAZETESİ’nin bir haberi, CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat tarafından soru önergesi haline getirildi.


Gazetenin 28 Kasım 2011 tarih ve 106 sayılı sayısında, “Hayret! Kahramanmaraş’ın ‘jeofizik araştırması’ yok!” sürmanşet haberi üzerine harekete geçen CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına hitaben verdiği soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebinde bulundu.


Özbolat cevaplandırılması dileğiyle verdiği önergede; “Ülkemizde Bakanlar Kurulu kararıyla zorunlu hale getirilmesine rağmen, hala 37 ilimizde jeofizik inceleme yapılmamasını ve bu illerin içinde Kahramanmaraş’ında olmasını hayretle karşılamaktayız. Büyük bir kısmı ikinci ve üçüncü derece, geri kalan kısmı ise birinci derece deprem kuşağında bulunan ilimizde, olası bir depreme karşı hiçbir hazırlığın yapılmadığını üzülerek görmekteyiz” dedi.


BU ÇERÇEVEDE HANGİ SORULARA CEVAP İSTENDİ?


“Kahramanmaraş İlimizde ve diğer 36 ilimizde yapılması gereken “jeofizik inceleme” çalışması neden yapılmamıştır?


“Zemin etüdü” ve “jeofizik inceleme” çalışmalarının yapılması için Bakanlığınızca başlatılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer böyle bir çalışma yoksa ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?


Olası bir deprem felaketine karşı ilimiz Valiliğince alınmış ne gibi önlemler bulunmaktadır?” denilmektedir.


KİMLİK GAZETESİ NE YAZMIŞTI?


Gazetenin sürmanşetten verilen 106. sayısında verilen haber aynen şu şekildedir; “Van depremlerinde yaklaşık 650 yurttaşını kaybeden Türkiye’de, Bakanlar Kurulu Kararıyla zorunlu olmasına rağmen 37 il’de halen ‘jeofizik incelemesi’ yapılmadığı ortaya çıktı.


Marmara Depreminde 18 bin yurttaşını ve son Van depremlerinde ise yaklaşık 650 yurttaşını kaybeden Türkiye’de, Bakanlar Kurulu Kararıyla zorunlu olmasına rağmen, 37 vilayetimizde halen jeofizik incelemesi yapılmadığı ortaya çıkarken, bu illerin arasında, birinci derecede deprem kuşağında bulunmasına rağmen Kahramanmaraş’ın da yer alması düşündürücü ve hayretle karşılandı.


Şimdiye kadarki en büyük depremin yaşandığı Erzincan’da bile zemin etüdünün  yapılmadığı belli olurken, 37 ilde  yapılmadığı anlaşılan zemin etüdü için Kahramanmaraş’ta bugüne kadara bir çalışma yapılmadığı bilgisine ulaşıldı.


Bir deprem beklentisi içinde olan Kahramanmaraş’ta zeminin depreme dayanıklılığı, taşıma gücü, yer altı su varlığı, fay hatları, yer kaymaları ve kırık hareketleriyle ilgili ‘zemin etüdü’ yaptırılması yasayla zorunlu olmasına rağmen, zemin etüdü yapılmayan iller arasında yer alan Kahramanmaraş’ta da olası bir deprem felaketinde çok sayıda binanın yerle bir olacağı ve çok büyük can kaybının yaşanacağı iddiaları ortaya atıldı.”