Kahramanmaraş’a 1 günlük ziyaret ve Memur-Sen’in davetlisi olarak konferans vermek üzere dün gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin İran ve İsrail ile olan ilişkileri konusunda ‘Başkan Obama Erdoğan’ı uyardı’ şeklinde basına yansıyan haberlerin tamamıyla asılsız olduğunu öne sürerek, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerde herhangi bir sorun olmadığını belirtti.

Dün sabah İstanbul’dan tarifeli uçakla Kahramanmaraş’a gelen Bakan Davutoğlu, Arsan Center’da kısa bir süre dinlendikten sonra Vali Mehmet Niyazı Tanılır’ı makamında ziyaret etti. Valilik bahçesindeki polis tören mangasını selamladıktan sonra Vali Tanılır’ın makamına geçen ve burada şeref defterini imzalayan Bakan Davutoğlu, bir süre sohbet ettikten sonra gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin Sümela Manastırı’nda 88 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ayinle ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine Bakan Davutoğlu şu cevabı verdi: “Her şeyden önce bu Türkiye’nin değişik dinlere ve kültürlere olan yaklaşımını ortaya koyması bakımından çok önemlidir. Türk kültüründe olan geleneğin bir devamı olarak görmek gerekir. Bu yapılan ayinin bir barış ortamı içinde ve karşılıklı saygı içerisinde gerçekleşmiş olması Türkiye’nin uluslar arası itibarını çok yükseltmiştir. Biz bundan sonra Türkiye’nin kültür turizmi açısından bu tür ziyaretlere önem veriyoruz. Diğer ülkelerle ilişkiler bağlamında da Türkiye’nin uluslar arası tanıtımı ve diğer konularla ilgili ilişkilere katkı sağlayacaktır. Her şeyden önce barışçıl bir şekilde gerçekleştirilmesinden mutluyum.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında Türkî Cumhuriyetlerle olan vizelerin kaldırılmasının gündeme gelmesi yönündeki soru üzerine Bakan şunları söyledi:

“Türkiye’nin şu anda takip ettiğimiz dış politikanın en önemli etkenlerinden birisi insanımızın uluslar arası alana açılmasını temin etmektir. Bunun için de tabi seyahat serbestliği önem taşıyor. Bütün ülkelerle vizeleri kaldırmaya dönük çalışmalarımız var. Çok ciddi mesafeler aldık. Orta Asya’ya dönük olarak ta çalışmalarımız var. Zaten iki senedir Türkiye tek taraflı olarak bütün Türk Cumhuriyetlerine vizeleri kaldırmıştı. Daha sonra Kazakistan da Türkiye’ye olan vizeleri kaldırdı. Önümüzdeki günlerde de Kırgızistan’la bu konuda olan çalışmalarımızı tamamlayacağız. Azerbaycan’la da benzer bir çalışmamız sürüyor. Bunun da gerçekleşmesi durumunda vatandaşlarımız Orta Asya’ya çok rahat olarak seyahat edebilecekler. Oradaki kardeşlerimiz ve soydaşlarımızla çok daha kolay tanışabilecekler. Bu politikamız sürecek.”

MUHABİR “SAYIN BAKANIM” YERİNE “SAYIN BAŞBAKANIM” DEYİNCE…

Gazeteci Lütfi Yıkan'ın dil sürçmesi sonucu sorusuna “Sayın Bakanım” yerine “Sayın Başbakanım” şeklinde başlaması ve salonda bulunanlardan birinin de “İnşallah” demesi karşısında hayli şaşırarak gülümseyen Bakan Davutoğlu, ABD Başkanı Obama’nın İran ve İsrail ile olan ilişkiler konusunda Başbakan Erdoğan’ı uyardığı şeklindeki haberlere ise şu değerlendirmede bulundu:

“Söz konusu değil. Bir kere bunun tabi şunun çok iyi bilinmesi lazım. Türkiye ila Amerika stratejik müttefiklerdir. Ama hiçbir ülke Türkiye’yi uyarı mahiyetinde konuşmaz. Hele hele Sayın Başbakanımıza böyle bir üslup içerisinde konuşulması söz konusu bile olamaz. Toronto’daki görüşmede iki müttefik ülkenin ilişkilerine uygun düşen gayet dostane bir görüşme olmuştur. Ve tamamıyla eşit iki egemen ülkenin liderleri arasında geçen bir konuşma olmuştur. Dolayısı ile bu uyarı söz konusu bile olamaz. Bu haberler tamamıyla asılsızdır. Beyaz Saray da bu konuda zaten gerekli açıklamayı yaptı.”

Bakan Davutoğlu, Belediye ile AK Parti İl başkanlığı ziyaretlerinin ardından Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek burada “Komşularla asgari sorun, azami ticaret” konulu bir konferans verecek. Bakan Davutoğlu öğleden sonra ise Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde de bir konferans verecek. (www.kanal46.com)



YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...