Büyükşehir belediyesi olma vasfı kazanan 13 il’den 350 belde belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanları, Kocaeli'nde bir araya gelerek yeni uygulama hakkında bilgilendirildi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yeni Büyükşehir Yasası ile beldeleri kapatılacak olan 13 il’den 350 belde belediye başkanı için, "İl Sınırında Büyükşehir Modeli: Kocaeli Deneyimi" isimli bilgilendirme toplantısı düzenledi.


Welborn Luxury Hotel'de gerçekleşen toplantıya; AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Menderes Türel, Kocaeli Büşükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, çok sayıda büyükşehir ve beldi belediye başkanı katıldı. Kocaeli ve İstanbul'da 8 yıldır pilot olarak sürdürülen yeni uygulama ile büyükşehir sınırlarının ilin tüm sınırları olarak kabul edildiği belirtildi.


Konu ile ilgili belediye başkanlarına bilgi veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Kocaeli, 'Büyükşehir Belediye Yasası'nın laboratuvarı gibi oldu. Yasadan önce Kocaeli ismi sadece sınırları belirliyordu. Kocaeli şehir olarak dikişleri atılmış, yamalı bir bohça gibiydi. Parçalı yapının şehrimize ve insanımıza maliyeti çok büyüktü, kaynaklar boşa gidiyordu. Belediyecilikte yeni modelin mimarı olan Başbakanımız, bizlerin de görüşünü alarak teşhisini yaptı, reçetesini yazdı. Tüm Türkiye için geliştirilen tedaviyi 8 yıl boyunca İstanbul ve Kocaeli özel olarak test etti. 'İl sınırlarının tamamından sorumlu büyükşenir' modeli bugün yeni takviyelerle güçlendirildi. Yeni dönemde bütün büyükşehirlerimizde başarısı test edilmiş bir tedavi uygulayacağız. Bu tedavi büyükşehirlerimizin dertlerine derman olarak, yaşam kalitesini artıracak" dedi.


Her yeniliğin beraberinde endişe ve tedirginlik getirdiğini söyleyen Karaosmanoğlu, "Bütün bildiklerimize, ihtiyacı çok açık olarak görmemize rağmen ilk başta biz de biraz tedirginlik yaşadık. Hatta ilk aylarda bayağı stres yaşadım ben, uykum yarı yarıya azaldı ama biz bunları hiçbir belediye başkanımızla kavga etmeden, geniş bir yelpazede bir yıla yakın bir sürede bitirdik. Eğer Başbakanımız, hükümetimiz bu adımı atmasaydı bugün Kocaeli'nde yaptıklarımızın 10'da 1'ini yapmamız mümkün değildi. Bizim köylerimizin şehirden pek farkı kalmadı. Eksikleri var, onları da önümüzdeki yıllarda tamamlayacağız. Artık köylerimizde dahi atık su ve içme suyu arıtma tesisleri yapmaya başladık" ifadelerini kullandı. İHA