Seçime ilişkin kararlarını açıklayan YSK'nın bu kararlarından yayıncıları ilgilendiren kısmını RTÜK bir basın bülteniyle duyurdu.

RTÜK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Yüksek Seçim Kurulu, 12.03.2011 tarih ve 187 sayılı kararı ile seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının uyacakları yayın ilkelerini belirlemiş ve duyurmuştur. Bu ilkelerden birisi de oy verme gününden önceki on günlük süredeki (2 Haziran 2011 tarihinden itibaren) yayınlarla ilgilidir. Söz konusu ilkede, “Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılamayacağına…” işaret edilmiştir.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 14.05.2011 tarih ve 705 sayılı kararı ile;

“a) Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğuna,

b) Saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğine,

c) Saat 21.00’den sonra bütün yayınların serbest olduğuna, ancak Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebileceğine” hükmedilmiştir.

Bununla birlikte, 187 no’lu karar kapsamında; siyasi partiler veya adaylar oy verme gününden önceki yirmi dört saate (10 Haziran 2011, saat: 24:00) kadar olan sürede radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekler, siyasi partiler veya adayların açık veya kapalı yer toplantıları, radyo ve televizyonlarda canlı olarak yayınlanabilecektir.

Yüksek Seçim Kurulunun 204 sayılı kararı kapsamında; medya hizmet sağlayıcıları, seçimin başlangıç tarihi olan 14/03/2011 tarihinden oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar (10 Haziran 2011, saat: 24:00) olan sürede siyasi reklam yayınlayabileceklerdir.

Yayın kuruluşlarının, söz konusu sürelerde, Yüksek Seçim Kurulu kararları çerçevesinde yayın yapmaları, müeyyideye maruz kalmamaları açısından önem arz etmektedir."