Çocukların yaz aylarında beslenmesi konusunda açıklamalarda bulunan uzmanlar, sabah kahvaltısının en önemli öğün olduğuna dikkat çekiyor.
Uzmanlar, çocukların yaz aylarında beslenmesi konusunda anne-babalara önemli tavsiyelerde bulunuyor. Okul öncesi çağın, çocuklarda bütün hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından oldukça şekillendirici bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, kahvaltının her mevsim olduğu gibi yaz aylarında da günün en önemli öğünü olduğuna dikkati çekiyor.

Okul öncesi çocuklarda yaz aylarında düzenli üç öğün yemek tüketilmesinin oldukça önemli olduğuna değinen uzmanlar, "Geç uyanıp geç kahvaltı edilmesi sebebiyle öğünün ikiye indirilmesi doğru bir yaklaşım değil. Okul öncesi çağ, çocuklarda bütün hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından oldukça şekillendirici bir dönem. Ailelerin sıklıkla yaptığı yanlış çocuğu ne kadar çok beslerlerse, kendilerini o kadar mükemmel, sorumluluklarını yerine getirmiş, iyi anne baba hissetmeleridir ki bu hiç de doğru değil. Yaz aylarında sıcaklık artışları besin ihtiyaçlarında da bazı değişiklilere sebep olur. Sıvı ihtiyacı için suyun yanı sıra ayran ve sıvı oranı yüksek karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerin öncelikle tercih edilmesi gerekir" dedi.

Çocuklar için kahvaltının çok önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, "24 saatlik periyod içinde en uzun aradan sonra yenilen öğün olan kahvaltı, her mevsim olduğu gibi yaz aylarında da günün en önemli öğünü. Akşam yemeği ile sabah arasında geçen yaklaşık 12 saatlik sürede vücuttaki besinlerin tümü sindirilmekte, böylece sabah kahvaltısında tüketilen yiyecekler vücutta daha verimli kullanılarak gün için gereken enerji ve besin ögeleri gereksiniminin bir bölümünü karşılamakta. Okul öncesi çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra oyun çağında olduklarından fiziksel aktiviteleri için gerekli enerji ihtiyaçlarının büyük bölümü kahvaltı öğününde karşılanır" diye konuştu.

Uzmanlar, yaz aylarında çocuklara yönelik örnek öğünü şöyle sıraladı:
-Sabah kahvaltısında: süt, yumurta veya beyaz peynir, zeytin, ekmek, domates, salatalık ve meyve;
-Öğle yemeğinde: et yemeği veya kurubaklagil yemeği, sebze yemeği yoğurt;
-Akşam yemeğinde et yemeği veya kurubaklagil yemeği, pilav veya makarna, meyve veya salata, ekmek.
-Aralarda ise süt, yoğurt veya meyve.