Türkiye’de sayılı tesislere verilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylı ‘Hastalıktan Ari belgesi’ işadamı Ahmet Kamil Şirikçi’nin kurduğu hayvan çiftliğine verildi. Belgeyi takdim eden Vali Kocatepe; “39 yıllık meslek hayatımda ilk defa hiçbir hastalığın olmadığı bir çiftlikle karşılaşıyorum” dedi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında tescilli 2 bin tesis arasında sayılı çiftliklerde bulunan ‘Hastalıktan Ari Sertifikası’ yaklaşık 8 aylık bir maratonun ardından işadamı ve KASİAD Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi’nin kurduğu Doru Hayvan Çiftliğine verildi. Çiftlikte bulunan hayvanların tek tek kan tahlillerinin yapılarak muayeneden geçirilmesi sonucu verilen belge Kahramanmaraş ve bölgesinde bir ilki de beraberinde getirdi.


Bünyesinde barındırdığı hayvanlarda yapılan tetkikler ve muayene sonucu hiçbir hastalığa rastlanmayan Doru Hayvan Çiftliğine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylı ‘Hastalıktan Ari Sertifikası’ verildi. Sertifika törenine katılan Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe bu sertifikanın bu bölgelerde bir ilk olduğunu, ayrıca 39 yıllık meslek hayatı boyunca hiçbir hastalığın bulunamadığı bir çiftliğe ilk defa rastladığını söyledi.


YEMLERİN YÜZDE 90’INI BİZ ÜRETİYORUZ


Çiftliği ziyaret eden Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu’na çalışmalarla ilgili bilgi veren İşadamı Şirikçi, 150 bin metrekare alan üzerine kurulan çiftliklerinde 600 sağma hayvanla birlikte toplam mevcutlarının bin 175 adet olduğunu söyledi. Hayvanlarına verdikleri yemin yüzde 90’nın kendi üretimi olduğuna vurgu yapan İşadamı Ahmet Kamil Şirikçi şöyle konuştu; “Yonca silajı ve fiğimizi kendimiz üretiyoruz.  Bitkisel üretim kısmı Narlı bölgesinde bulunan çiftliğimizde gerçekleşiyor. Hayvanlarımızın tamamını yurt dışından bir defada getirdik.  Dolayısıyla hastalıktan arınmış getirdiğimiz için hem genetik potansiyelimizi hem de hastalıktan ari belgeli olarak taşıyalım istedik.  Böyle bir belge Kahramanmaraş’ta ilk defa alındığı için kurumlarımızdan çok büyük destek aldık.  Çiftliğimizdeki bütün canlı varlıklar birer birer muayeneden geçti.  Kan tahlilleri yapıldı. Uzun ve yorucu bir periyot olmasına rağmen çok keyifli bir periyot oldu”


Bundan sonraki hedeflerinin AB standartlarında çiftlik belgesi almak olduğuna vurgu yapan Şirikçi AB standartlarında çiftlik belgesi almak için oluşturulan kriterlerin daha kolay olduğunu belirterek bütün kuralları tamamlayıp mavi bayrağı çiftliklerine asacaklarını söyledi.


SÜTÜMÜZ ÇIĞ DE İÇİLSE HASTALIK YOK


Çiftliklerinde üretilen her sütün çocukların ve bebeklerin ihtiyacını karşılayacağı düşüncesiyle üretildiğini belirten Şirikçi şöyle konuştu; “En ufak bir antibiyotik kalıntısı sütümüzde yok. Bakteri değerleri Avrupa standartlarının altında.  Hijyen koşullarına tamamen dikkat ediyoruz.  Ürettiğimiz kaba yemlerde hormon gibi kalıcı olan hiçbir zirai mücadele ilacını dahi kullanmıyoruz.  Burada çok ciddi avantajlarımız var.  Kahramanmaraş’ta üretim yapan Ayda mandıra da sütümüzü değerlendirerek pazarlıyorlar.  Biz istersek belirli izinler dâhilinde sütümüzü çiğ olarak satma imkânına da bu belge ile sahip olduk.  Sütümüz çiğ olarak içildiğinde bile hastalık bakterisi taşımıyor.  Çiftliğimiz de hayvansal üretim alanında 26 kişi çalışıyor.  6 kişi de bitkisel üretimde çalışıyor.  Şuanda kapasitemizin tam yarısındayız.  15 bin ton süt üretme kapasitemiz var.  Fakat sıcak hava dolayısıyla süt üretimimiz 13 bin tona düştü.  Bunun yanında genetik değeri çok yüksek olan bir nesil yetiştiriyoruz.  Damızlık çiftlik olma yolunda çabamız var. Yurtdışına götürüp verdiğimiz damızlık dövizlerin karşılığında iç piyasaya damızlık vermeyi kendimize bir sorumluluk edindik.  Şuan doğumlarla birlikte 300 tane damızlık yavru Türkiye ekonomisine girmiş durumda” diye konuştu.


MESLEK HAYATIMDA İLK DEFA KARŞILAŞTIM


Çiftlik çalışmaları hakkında işadamı Ahmet Kamil Şirikçi’den bilgiler alan Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ise 39 yıllık meslek hayatı boyunca hiçbir hastalık taşımayan bir çiftlikle ilk defa karşılaştığını söyledi.


Bu tür belgelerin Türkiye’de çok az sayıda işletmeye verildiğini belirten Vali Kocatepe; “Kahramanmaraş’ta bu belgeyi ilk defa Ahmet Kamil Şirikçi’nin işletmesi aldı.  Kendisini bu örnek tesisten dolayı tebrik ediyorum. Umuyoruz ki bu tesis ülkemizin damızlık ihtiyacını karşılayan bir tesis olacak. Çünkü hastalıklardan arındırılmış bir tesis ve orada üretilen damızlık, düve gibi hayvanlar dünyada çok az bulunan hayvanlardır.  Bazen ithal ettiğimiz hayvanlarda hastalıklı çıkabiliyor.  Bu işletme hastalıklardan korunma özelliğini devam ettirdiği sürece ülkemizin damızlık hayvan ihtiyacını da karşılayan bir işletme olacak.  Bunun yanında günlük ürettiği 15 bin ton süt ile hem ilimizin ekonomisine hem de ülkemizin gıda ihtiyacına katkıda bulunan bir işletme.  Umuyoruz ki bu tür işletmeler ülkemizde ve şehrimizde daha da çoğalır. Gelecekte Avrupa’nın diğer ülkelerin süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılayan ekonomik işletmeler hem de damızlık ihtiyacını karşılayan örnek bir işletme olarak bizi gururlandırmaya devam eder.” diyerek temennilerini dile getirdi. KAYNAK: Hülya Kaynar MANŞET

Editör: TE Bilisim