Kış mevsiminin kapıya gelmesi birçok hastalığa davetiye çıkartırken, özellikle çocukların ve yaşlıların bu mevsimde daha dikkatli olmaları tavsiye edildi.


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Kılçık, muhtemel bir grip salgınından korunmanın yolunun ise, öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve uyku düzenine dikkat etmekten geçtiğini kaydetti.


Viral nedenlerle oluşan hastalıklar olsa da gribi, nezle ya da soğuk algınlığından ayrı tutmak gerektiğini bildiren Dr. Arzu Kılçık, “Nezle ve gripte ortak olan belirtiler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ve baş ağrısı, halsizlik, kas-eklem ağrıları, gözlerde sulanma ve ateştir. Nezleden farklı olarak gripte ateşin yüksekliği ve yakınmaların daha şiddetli hali görülür” dedi.


GRİP, ZATÜRRE İLE BİRLEŞİRSE TEHLİKELİ
Dr. Arzu Kılçık, gribin Kasım-Mart ayları arasında daha yaygın olmak üzere tüm yıl boyunca önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığını, genç ve sağlıklı bireylerde çok önemli bir sorun oluşturmazken, yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve bebeklerde ise hayatı tehdit edebileceğini söyledi.
Belirtilerin, virüsün alınmasından 1-4 gün sonra başladığını, genellikle 1 hafta içinde de kendiliğinden düzelebildiğini vurgulayan Dr. Arzu Kılçık, "Gribi önemli hale getiren bağışıklık mekanizmasının da zayıflamasına bağlı, ek olarak gelişebilecek zatürre, kronik bronşitin alevlenmesi, kulak iltihapları gibi diğer enfeksiyon hastalıklarının tabloya katılmasıdır" diye konuştu


GRİPTEN KORUNMAK ELİNİZDE
Gribin her yıl, çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Arzu Kılçık, "Dünya genelinde bu hastalık mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Ülkemizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek grip hastalığının ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir. Elde edilen göstergelere göre 2015-2016 grip mevsiminin içerisinde bulunduğumuz haftaları itibariyle ülkemizde grip yavaş olarak başlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da yılın bu mevsiminde bazı önlemler almak hem sizin için hem de yakınınızdakiler için önemli" şeklinde konuştu.


HASTALIKLARI TETİKLİYOR
Gribin beraberinde birçok hastalığı tetiklediğini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Kılçık, sözlerine şöyle devam etti:
"Grip sezonunda diyabet hastalarında ölüm oranı yüzde 5 -15 artmaktadır. Salgın sırasında astım nedenli ölüm oranları yüzde 19-46 artmaktadır. Salgın sırasında kalp hastalığına bağlı ölüm oranları yüzde 1,8 oranında artmaktadır. Gribe karşı alınacak en büyük önlemler ise başta hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır."


(İHA)