Dünyada ve ülkemizde ölüm vakalarına yol açan domuz gribi virüsünden korunmanın alternatiflerine klima bakımı da eklendi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İklimlendirme Komitesi Üyeleri'nin yaptığı toplantıda; klimaların, özellikle domuz gribi virüsünün yayılmasında etken rol oynadığı savunuldu.

Domuz gribinden korunmanın yolları bu defa EBSO'da masaya yatırıldı. EBSO İklimlendirme Sanayi Meslek Komitesi üyelerinin gerçekleştirdiği "Domuz Gribinde Klimanın Rolü" konulu toplantının açılış konuşmasını; EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu yaptı. Tokalaşma ve öpüşmenin daha az seyrek zamanlarda yapılması taraftarı olduklarını söyleyen Gökçüoğlu; şöyle konuştu: "Klimalar H1 N1 Virüsünün yayılmasında önemli bir etken üstlenmektedir. Bu yüzden ne kadar sıklıkta olursa olsun klimaların bakımlarını ihmal etmeyin."

HASTANELERDE BULAŞICI VİRÜSLÜ ÖLÜMLERİN NEDENİ KLİMADIR

EBSO İklimlendirme Sanayi Komitesi Başkanı Müjdat Şahan da; klimaların bulunduğumuz ortamda havanın hareket ettirilmesi için büyük görev yaptığını belirterek şunları söyledi: "Eğer klimalarımızı maksimum fan seviyesinde çalıştırırsak; virüsün yaşam standardını azaltmış oluyoruz. Ancak ortamdaki havanın sirkülasyonu gerçekleştiği zaman özellikle hapşırık ve aksırıklarda, virüslerin yayılması çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu yüzden klimaların mutlaka bakımlarının sık periyotlar halinde yapılması ve filtre temizliğinin deterjanlı su ile yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca, hastanelerde ne kadar çok bulaşıcı virüslü ölüm varsa, klimaların katkıları da inkar edilemeyecek ölçüdedir."

KLİMALARIN BAKIMI YAPILMAL I

Meclis Üyesi İklimlendirme ve Sanayi MESKOM Üyesi Atilla Üner de yaptığı konuşmada; klima içinde bulunan esanjör sayesinde virüslerin yayıldığını söyledi.

Teknik açıdan klima servislerinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğunu anlatan Üner, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, vatandaşlarımızın sağlığı açısından servislerine talep artırması beklentisi içindeyiz. Kimyasal birleşimlerin olduğu dezenfekte malzemelerle; klima esanjörlerinin mutlaka temizlenmesi gerekir. Tabii bu söylediklerimiz sadece evlerde değil araçlarda da geçerli. Ancak araç içerisinde bulunan klimaların temizliği için servislere daha sık müracaat edilmeli. Büyük alışveriş mağazalarının da klima bakımları yönetici inisiyatifine kalmış bir vaziyette. Biz İklimlendirme Komitesi Üyeleri olarak kısa zaman içerisinde; özellikle toplu yaşam alanlarında klimaların periyodik bakımı için kanuni mecburiyeti ilgili bakanlıklara ileteceğiz."


Editör: TE Bilisim