Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kahramanmaraş Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. İrfan Karatutlu, 13 Aralık 2010 tarihinde Kahramanmaraş genelinde Aile hekimliği uygulamasına geçildiğini belirterek; “Detaylı bir planlama gerektiren Aile hekimliğine geçişin ilk günlerinde şehrimizde birçok sorunla karşılaşılmıştır. Tüm bu işleri organize ve koordine edecek İl Sağlık Müdürü ve sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Kahramanmaraş’ta aile hekimliği uygulamasına geçilmeden iki gün önce ‘gezi’ amaçlı yurtdışına çıkmışlardır” diye eleştiride bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Başkan Karatutlu, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığımızın sağlıkta dönüşüm programının en önemli kısımlarında biri olan bu Aile hekimliğine geçişi destekledik. Detaylı bir planlama gerektiren Aile hekimliğine geçişin ilk günlerinde şehrimizde birçok sorunla karşılaşılmıştır. Bu sorunlar;

1-Aile hekimliği için ayrılan binalar fiziken yetersiz ve eksiktir. Birçok yerde teknik altyapı ve yeterli donanım halen yoktur. Müdürlükçe aile hekimleri ile diyalog kurulmadan mevcut birimlerin telefon, internet vb. altyapı hizmetleri uygulamadan 3 gün önce kesilmiştir.

2- Birçok aile hekimine aile sağlık elemanı verilmemiştir. (Ebe, hemşire)

3- Tüm devlet hastanelerinden deneyimli acil ve yoğun bakım hekimlerinin % 90’ı aile hekimi olmak için görevinden ayrılmıştır. Ayrılan deneyimli acil hekimlerinin yerine yeterli sayıda hekim verilmemiştir. 112 ambulans hizmetlerindeki hekim sayıları da yetersizdir.

4- Aile hekimliği ile ilgili vatandaş nezdinde bilgilendirme yapılmamıştır. Birçok vatandaş aile hekimlerinin kim ve nerede hizmet verdiğini bilmemektedir.

5- Aile sağlık merkezleri için müdürlükçe LABORATUAR ihalesi yapılmamıştır. Ne zaman yapılacağı belirsizdir. Aile hekimleri henüz bugüne kadar tahlil istemi yapamamaktadır.

6- Sağlık ocaklarından çıkışı verilen bilgisayar ve temizlik şirketi elemanlarına uygun iş imkânı sağlanmamıştır.

7- Toplum sağlığı merkezlerinde hekim ve diğer personelinin personel hareketliliği devam etmektedir.

8- Sağlık Müdürlüğünde aile hekimliği ile ilgili şube müdürü de dâhil olmak üzere hekim yönetici kalmamış, aile hekimliği ile ilgili sorunların muhatabı bir birim yoktur.

9- Tüm bu işleri organize ve koordine edecek İl Sağlık Müdürü ve sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Kahramanmaraş’ta aile hekimliği uygulamasına geçilmeden iki gün önce ‘GEZİ’ amaçlı yurtdışına çıkmışlardır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur…”

DR. ÖKSÜZ DE MEMURİYETTEN İSTİFA ETTİ!

Öte yandan; Kahramanmaraş sağlık camiası bir doktorun daha memuriyetten istifası ile çalkalanıyor. 'Yönetim' ile aralarında yaşanan sorunlar nedeni ile daha önce istifa eden Dr. Selahattin Can'ın ardından kentin tanınmış simalarından Dr. Demirhan Öksüz de memuriyetten istifa etti.

İl Sağlık Müdür Yardımcılığı, Şube Müdürlüğü, Yeni Sanayi Sağlık Ocağı'nda sorumlu hekimlik yapan ve son olarak Fatih Sağlık Ocağı'nda çalışan Dr. Öksüz, memuriyetten istifa ederek KİPAŞ Holding'e geçti.

Burada işyeri hekimi olarak göreve başlayan ve Sağlık İşleri Sorumluluğuna getirilen Dr. Öksüz'ün aynı zamanda Kahramanmaraş Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeliği bulunuyor.

Çevresinde tutarlı birisi olarak bilinen ve sevilen Dr. Demirhan Öksüz'e yeni görevinde üstün başarılar diliyoruz. (www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim