Beslenme Danışmanı Dr.Gönül Ateşsaçan, Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi verdi.


Ramazan ruhsal ve fiziksel arınma dönemidir. Oruç bir detoksdur. Normalde metabolizmamız günlük sindirime çok daha fazla enerji harcar. Oruç, ruhun üzerindeki beden yükünün hafifletilmesini sağlar. Yaklaşık 12-15 saat süren açlık ve susuzluktan sonra, iftarda ve sahurda dikkatli yenildiği taktirde, ramazan ayından sağlık kazanarak çıkabiliriz.


Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?


-Mutlaka protein, karbonhidrat, sebze ve meyve grubu dengeli tüketin.


-Yemekleri hızlı değil, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
-Tok tutan, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler seçmeye özen gösterin.
-İftarda mutlaka protein içeren et, balık ve tavuğu tercih edin.

-Sahurda hafif bir kahvaltı gibi düşünülmeli ve hayvansal protein ve rafine olmayan karbonhidrat birlikte tüketilebilir.
-Mutlaka bitki çayı olarak 1 rezene ve kan şekerini dengeleyen 1 tarçınlı ıhlamur içilmeli.

-İftar ve sahur arasında bolca sıvı tüketir ve az az sık sık beslenirsek, gün içinde yorgunluk hissetmeyiz.
-Doğru nefes alıp vermek. Uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve yorgunluğu azaltır. Tansiyonu dengeler. Kalp ritmini dengeler. Şekeri dengeler. Sindirim sistemini çalıştırır. Böbrek ve karaciğerin dengeli çalışmasını sağlar.
Egzersiz : İftarda yemeği yer yemez hemen televizyon başına geçmeyin. İftardan 2 saat sonra yapacağınız 30 dakika yürüyüş sizi hem iyi hissettirecek hem de metabolizmanızın çalışmasını sağlayacak. Asla oruçluyken spor yapmayın, vücutta yıkım artar.


Ramazanda yenilmemesi gerekenler: Özellikle tuza çok dikkat edilmeli. Fazla tuz çok susuzluk yapar, çok yoğun tuz içeren gıdalar hazır çorba , soslar, baharatlar, et suyu, konserve gıdaları tüketmeyin. Yağda kızarmış gıdalar mide yanması yapar. Şekerli gıdalar ve çok tatlı meyveler.


İftarda neler mutlaka yenilmeli: Bolca su, protein ve yeşil sebzeler, az şekerli meyveler. Karbonhidrat ( ekmek, makarna, pilav, börek , patates) tüketmemeye özen gösterin. Bitki Çayları: Rezene, yeşil çay, kuşburnu, nane, ıhlamur.


Baharatlar: Toz zencefil, fesleğen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil ve toz zerdeçal. Doğal Maden Sodası. Oruç sırasında çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalara yönelin. Suyu soğuk ve hızlı içmeyin. Midede gaz oluşur ve ağrıya neden olabilir.


Ramazanda tüketilmesi gereken 5 sağlıklı besin: Hurma, doğal organic bal, balık, incir, zeytin yağı. Öğleden sonra saat 15:00-17:00 iki saatlik öğle uykusu, öncelikle kalp ritmini ve solunumu yavaşlatır. Vücudun ruhsal ve fiziksel dinlenmesini sağlar.


Ayrıca su ve elektrolit kaybını önler. Acıdan uzak durulmalı, çarpıntıya neden olabilir. Tarçın kan şekerini dengeler.

Editör: TE Bilisim