Prof. Dr. Şahin Yazar, yaptığı açıklamada, tırnak kesimine dikkat edilmesi gerektiğini aksi takdirde yapılan basit hataların üzücü sorunları beraberinde getirebildiğini kaydetti.


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Yazar, el tırnaklarının parmak uçları kavine uygun olarak hilal şeklinde, bir kaç milim tırnak boyu bırakacak biçimde, ayak tırnaklarının da düz olarak kesilmesi gerektiğini belirtti. 


Yazar, yaptığı açıklamada, tırnak kesimine dikkat edilmesi gerektiğini aksi takdirde yapılan basit hataların üzücü sorunları beraberinde getirebildiğini kaydetti. Tırnak kesimiyle ilgili önerilerde bulunan Yazar, tırnakların parmakla buluştuğu noktada kesilmemesi, bir kaç milim uzun kalmasına izin verilmesi gerektiğini bildirdi. 


Tırnak parmakla eşit kesildiğinde tırnak yatağının ve çevresinin olumsuz etkilendiğini belirten Yazar, "Tırnak yatağı ve çevresinde kanama, kesi yeri oluşmukta, daha sevimsiz olanı ise şeytan tırnağı dediğimiz tırnak kenarlarından bir çeşit süyme tırnak oluşmaktadır. Bu doğrultuda, el tırnaklarının parmak uçları kavisine uygun olarak hilal şeklinde bir kaç milim tırnak boyu bırakacak biçimde kesilmelidir" dedi. 


Ayak tırnaklarının ise tırnağın parmak ucu kavisine göre değil, tırnak ucuna enine cetvel tutmuş gibi düz olarak kesilmesi gerektiğini vurgulayan Yazar, yan kenarların ve köşelerin asla dipten kesilmemesi gerektiğini bildirdi. Yazar, aksi takdirde tırnak batmasının oluşabileceğini vurguladı. 


Prof. Dr. Yazar,  ayak tırnaklarında görülen her türlü renk ve şekil değişikliğinin "mantar" hastalığı olarak değerlendirildiğini kaydetti. Erkeklerin mantar hastalığına askerlik döneminde giydikleri postallardan kaynaklandığını iddia ettiklerini, bunun komik, haksız ve garip bir iddia olduğunu ifade eden Yazar, askerlik döneminde verilen postalların hiç kullanılmamış olduğuna işaret etti. 


Ayak tırnaklarındaki her leke ve renk değişikliğinin mantar hastalığı olmadığını vurgulayan Yazar, rengin çeşidi, süresi, büyüklüğü ve diğer tırnaklara yayılması gibi kriterlerin dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yazar, tırnaklardaki renk değişikliğinin sedef ya da bazı kan hastalıklarından da kaynaklanabildiğini bildirdi.  AA

Editör: TE Bilisim