Kahramanmaraş Toprak Koruma Kurulu’nun (TKK) 2 Aralık’taki toplantısında KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı işadamı M. Hanefi Öksüz’ün Kılılı Belediyesi’ne yaptığı ve Osmaniye karayolunun iki tarafında yer alan toplam 800 dönümlük birinci sınıf tarım arazisinin vasfının değiştirilerek ticari alan şeklinde imara açılması yönündeki talebini 3’e karşı 6 oyla ‘red’ etmesinin yankıları devam ediyor.

Kurul’un bu önemli kararı hakkındaki haber ve yazıların basın-yayın organlarında yayımlanması ile Kahramanmaraş kamuoyu da konudan haberdar olurken, kamuoyunun büyük bölümü alınan kararı Kahramanmaraş ve geleceğin ‘stratejik sektörü’ olarak nitelendirilen tarım açısından ‘olumlu’ buluyor. Bu arada işadamı Öksüz kanadı ile iş dünyası temsilcileri ise karara büyük tepki göstermeyi sürdürüyor.

TEMA’CI KALALI ALINAN HAKLI KARARI SAVUNDU

Kahramanmaraş Toprak Koruma Kurulu’nda; Valilik, Tarım İl Müdürlüğü, Defterdarlık, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Çevre ve Orman Müdürlüğü, üniversite, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ve Ticaret Borsası ile birlikte üyeliği bulunan TEMA Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Cafer Kalalı alınan kararı savundu.

Kalalı, kurul üyesi olarak kanun ve mevzuatların kendilerine verdiği yetkiyi kullanmalarına rağmen son alınan kararla birlikte teklife ‘red’ oyu veren üyelerin, “sanayici ve yatırım düşmanı” gibi sunulmaya çalışılmasına hayli üzüldüklerini ifade etti.

TEMA tarafından düzenlenen ve Kahramanmaraş merkeze bağlı Beyoğlu beldesinde 6 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirilen ‘Toprağa Saygı’ yürüyüşüne katılan Cafer Kalalı, alınan kararı savunarak şunları söyledi:

“Kahramanmaraş Toprak Koruma Kurulu olarak 2 Aralık’ta yaptığımız toplantıda birinci sınıf tarım arazilerinin vasfının değiştirilmesine karşı çıkarak, kanunun bizlere verdiği yetkiyi kullandık. Gerçekten yaşanmaması gereken bir olay. Bizim Hanefi bey ve onun grubu ile hiçbir sıkıntımız yok. Hatta ben her ortamda söylüyorum: Keşke Hanefi bey gibi insanların sayısı artsa da şu memlekette Kahramanmaraş bundan katkı sağlasa. Ancak burada nazik bir durum var. Az önceki basın bildirimde okuduğum gibi; önemli olan bizim toprağımızı nasıl korumamızdır. Bunu nasıl planlarız, biz bunlarla uğraşmalıyız. Yani Kahramanmaraş’ta neden yeni organize sanayi bölgesi yapılmıyor yeniden? Gaziantep beşinciyi altıncıyı yaptı, biz neredeyiz yani? Şimdi inşallah istemeyerek te olsa ret ettiğimiz bu yatırımlar; yöneticilerin bir araya gelerek düşünmelerine ve Kahramanmaraş’ta yeni organize sanayi bölgelerinin kurulmasına vesile olur. Yoksa bizim yapılacak yatırımla, sanayi ile endüstri ile hiçbir sıkıntımız yok. Amaç burada şudur: Tarım toprakları milyonlarca yılda oluşuyor, yapacağınız yatırım ise belki birkaç on yıllık. Hangisini, hangisine tercih edersiniz? Buyurun siz tercih edin.”

ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRÜ ÇANAK’IN TERCİHİ TARTIŞILIYOR

Öte yandan; TKK üyelerinden Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak’ın da söz konusu arazinin tarım vasfının değiştirilerek imara açılması yönündeki karara destek veren 3 üyeden birisi olması dikkat çekti.

Müdür Çanak’ın asli görevinin çevreyi korumak olduğunu hatırlatan mantıklı, makul ve sağ duyarlı çevreler; “Müdür bey söz konusu oylamada ‘kabul’ oyu vererek tarım arazilerinin imara açılmasına her ne hikmetse tereddütsüz okey vermiş. Ondan sonra da ormanların korunması için orman köylerine dağıttığı güneş enerjilerinin önünde fotoğraf çektirerek adeta kendi reklâmını yapıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..İştir kişinin ayinesi lafa bakılmaz. Tarım arazilerini imara açma yönündeki karara rahat bir şekilde ‘Evet’ diyebilen bir Çevre Müdürü, fabrikalar çevreyi kirletirken ne gibi işlemler yapmış ve yapıyor? Bunları da tıpkı güneş enerjisi olayında olduğu gibi cesur bur şekilde kamuoyuna açıklarsa çok memnun olacağız.”

OKUMUŞ: GELSİN BEYOĞLU’NA YAPSIN

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Osman Okumuş ise; işadamı M. Hanefi Öksüz’e seslenerek yatırımını beldelerine yapmaları çağrısında bulundu.

Aktif çalışmaları ile dikkat çeken Başkan Okumuş, kendisine yöneltilen soru üzerine şunları söyledi: “Bizim belediyemizin sınırları içerisinde tapusu belediyeye ait olan 85 dönümlük bir alanımız var. Burası daha önce tarım arazisi olmadığı için Toprak Koruma Kurulu’ndan konut alanı olarak geçti. Hanefi Bey fabrikasını buraya yapmak isterse kapımız kendisine açıktır. Eğer karar verirse hemen imar durumunu ticari alan olarak değiştiririz. Söz konusu yerin bir yanında duble yol, bir yanında ise demiryolu var. Fabrika kurmak için güzel bir yer olduğunu belirtmek isterim.” (www.kanal46.com)