Koronavirüs'ün taze varyantı C.1.2 varyantını ilk olarak duyunca bir an Goralı olduğunu hissettim (isminden dolayı) fakat varyant hiç de oralı değilmiş. Bildiğiniz Güney Afrika'nın bağrından kopup gelmiş. Kısa bir süre önce Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizilim Platformu tarafından yapılan araştırma sonucu C.1.2 varyantının varlığı duyurulmuş.

Nerelerde görüldü?

2021 Mayıs ayında fark edilen varyantın netleştirilmesi üzerine başta Güney Afrika olmak üzere İngiltere, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Portekiz ve İsviçre gibi ülkelerde de C.1.2 varyantı anlık olarak dolaşıyor, dolaşmakta. 

Daha mı hızlı?

Peki bu varyant Delta ve Beta varyantından daha mı hızlı? Hemen akıllardaki soruları giderelim. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, C.1.2 dizilimindeki mutasyon hızının yılda 4.18 olması C.1.2 varyantını en az Beta ve Delta varyantları kadar tehlikeli yapıyor. 

DSÖ ne diyor?

DSÖ ne diyor?

Artık hepimiz kendi çapımızda Koronavirüs'e dair yarı uzmanlaşmış vaziyetteyiz (!) Öyle ki yeni bir varyant haberinin ardından hemen Dünya Sağlık Örgütü'nün yapacağı açıklamanın ne olduğuna bakıyoruz. C.1.2 varyantı haberini alır almaz biz de Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına baktık ve şimdilik DSÖ'nün C.1.2 varyantını 'endişe verici' varyant olarak tanımlamadığını gördük.

B.1.621'e dikkat çekildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), düzenli yayımladığı haftalık raporunda, ilk kez bu yılın Ocak ayında Kolombiya'da tespit edilen B.1.621 varyantına dikkat çekmiş. Raporda, Mu Varyantı olarak adlandırılan Koronavirüs varyantının aşılara karşı dirençli bir varyant olabileceğine vurgu yapılmış. Güney Afrika'da tespit edilen Kovid-19'un yeni varyantı C.1.2'nin ise nadir görüldüğüne işaret edilmiş.

Görülme oranı yüzde 3'ten daha az

Görülme oranı yüzde 3'ten daha az

ABD merkezli Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden (NICD) yapılan açıklamada ise C.1.2 varyantının temmuz ayından beri hızlı bir yükseliş kaydetmesine rağmen, bu varyantın ülkede tespit edilen toplam vakalar içinde görülme oranının henüz yüzde 3'ten az olduğu belirtilmiş.

42 kere mutasyona uğramış

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre varlığı ilk olarak 2021 Mayıs ayında fark edilen C.1.2 varyantı bugüne dek tam 42 kere mutasyona uğramış. 42 kere maşallah doğrusu!

Ağlanacak halimize gülüyoruz

Açıkçası ağlanacak halimize artık gülmeye başladığımız bir noktadayız. En azından ben o noktaya ulaştım diyebilirim. Varlığına zaten alıştığımız Koronavirüs'ün hiçbir varyant haberi beni artık korkutmuyor. Hepimiz Koronavirüs'ten daha güçlü olduğumuzu biliyoruzdur diye düşünüyorum. Bunu da elbette bilinçli olarak, önlem alarak yapabiliriz. Heyt be! Bozar mı sandınız Koronalar? Varyantları atlatır gideriz...