Maraş'ta gerçek sorumluların ortaya çıkarılabilmesi için 'alet olanların' da yaşadıklarını sansürsüz bir şekilde paylaşması şart.

Türkiye'nin yükselen yıldızlarından Kahramanmaraş'tayız. Kent Konseyi'nin davetiyle geldiğimiz bu şehirde, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'la, çoğunluğu gençlerden oluşan iş insanlarıyla konuşuyoruz.


Maraşlılar, son yıllardaki (özellikle tekstil sektörü ağırlıklı)ekonomik büyümelerinin, kentteki zenginleşmenin, dışa açılmanın duyulmasını istiyorlar. Başkan Poyraz, 'Hemen her gün 30-40 işadamımız dünyanın değişik yerlerinde iş görüşmeleri yapıyor' diyerek 'canlanma'ya
dikkat çekti.

Birçok uluslararası tekstil firmasının ürünleri burada üretiliyor. 'Geçen yılki tekstil ihracatımız tam 1.7 milyar dolar' diyerek büyümenin boyutlarına vurgu yapan başkan, sözlerini '7-8 bin işçi çalıştıran
fabrikalarımız var' diyerek sürdürdü. Maraş, ayakkabı üretiminde Türkiye 4'üncüsü olmuş. Birçok ünlü İtalyan ayakkabı firmasının mallarının burada üretildiğini anlattılar.

*Anadolu değişimin ana dinamiği *

Akşam, izleyicilerinin önemli bir kısmını şehrin iş insanlarının oluşturduğu kalabalık bir dinleyici kitlesi önünde, 'değişim ve medya' konulu bir toplantıda konuştum.

Gün boyu edindiğim izlenimlerimi de daha önceki tahlillerime ekleyerek özetle şunları söyledim: Türkiye son 15 yıl içinde ciddi bir 'ekonomik boyut dönüşümü' içinde. Gümrük Birliği'ne üye olduğumuz 1996'da 70 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmimiz, 2011'de 400 milyar
dolaylarında seyrediyor...

Kahramanmaraş'ın 1.7 milyarlık bir ihracata ulaşması, bir 'Türkiye fotoğrafı'nı ortaya çıkarıyor... Bu tablonun Türkiye'nin sosyolojik yapısı ve kültürel kodlar üzerindeki değişimci etkisi ise konunun bir
diğer boyutu...

Geçmişte, Anadolu'ya mal üretenler için malın teslim tarihiyle ilgili bir sorun olmazdı çünkü mallar zamanında yerine ulaşmaz, bu da doğal karşılanırdı. Mal ciddi bir rekabete konu olmadığı için, doğal olarak, kalite de çok önemsenmezdi.

Şimdi ise üreticiler, bir ürünü söz verilen tarihten geç göndermenin çok ciddi maddi cezaları beraberinde getirdiği bir dünya sisteminin içindeler. Zaman kavramıyla olan ilişki, köklü bir şekilde değişmiş durumda. Her şeyin zamanında yapılmasına odaklı bir şekilde var olan yeni bir iş insanı profili ortaya çıkıyor. 'Kaliteli ürün zorunluluğu' ve serbest piyasa koşulları içinde var olmaya çalışan bir yeni burjuvazi oluşuyor.

Bu burjuvazi, ithal ikameciliğine dayalı, devlet desteğiyle ayakta duran 'eski burjuvazi'den farklı dinamikler üzerinde geliştiği için düşünce sistematiği ve değer normları da farklı bir düzlemde şekilleniyor.



Anadolu'da gelişen bu burjuvazi, AK Parti'nin ortaya çıktığı döneme denk geldi. AK Parti'yi büyük ölçüde bu süreç yarattı ve iktidara taşıdı. Kahramanmaraş, AK Parti'nin en çok oy oranına sahip olduğu illerin de başında geliyor. Kısacası, Anadolu'da yükselen yeni burjuvazinin yerleşikleşen maddi ve manevi değerler sistemini, yoğun bir şekilde değişen 'tutum'larını ve yeni hedeflerini analiz etmek isteyenler için Kahramanmaraş en iyi çıkış örneklerinden.

*Katliamla yüzleşmek *

Maraşlılar, 'Kahramanmaraş olayları (19-26 Aralık 1978 tarihinde 100'den fazla Alevi yurttaşın vahşice katledilmesi) bizi 40 yıl geriye götürdü' diyerek içlerindeki acıyı dillendiriyorlar. 'Yıllardır bu katliamın
sorumlusu olarak damgalandık. Bu, derin devletin bir oyunuydu ve bu kentte bazı insanlar bunun piyonu olarak kullanıldılar' değerlendirmesi, kentte bir ortak kanaat gibi.

Kahramanmaraş katliamı, '12 Eylül iddianamesi'nin belki de en önemli noktalarından birisi. Tabii darbecilerin bunu örgütlemesi işin bir yanı ise bazı Kahramanmaraşlıların alet edilmesi de konunun bir başka boyutu.



Yüzleşmenin derinleşebilmesi ve gerçek sorumluların ortaya çıkarılabilmesi için 'alet olanların' da yaşadıklarını sansürsüz bir şekilde paylaşması şart.

Maraş'ın, geçmişiyle de hesaplaşarak, Türkiye'nin parlayan yıldızı olmayı sürdürebileceğini söylemek, sanırım gerçekçi bir öngörü olur.



ORAL ÇALIŞLAR


[email protected]


Kaynak: Radikal gazetesi


Editör: TE Bilisim