Komplo teorileri, zaman zaman olayların arkasında neler olduğunu düşünmek, farklı ve beklenmedik tasarımlarda bulunmak, hayal gücümüzü çalıştırarak kurgular yapmak için yararlı sayılabilir.

Ama komplo teorilerini hayatın gerçeği sanmaya başlamak, olup biten her şeyin ardında karanlık güçler aramaya başlamak bir süre sonra bir paranoyaya dönüşüyor.

Ortalık bu tür kitaplardan geçilmiyor. Ama bunlar roman değil. Ciddi kitaplar. Profesörler, yazarlar, incelemeciler televizyonlarda her akşam en basit, en açık, çoktan ne olup bittiği ortaya çıkmış olaylar hakkında bile akla hayale gelmedik kurgular yaratıyorlar.

Herkes aklına eseni söylediği için bunları kanıtlamak, tersini savunmak veya çürütmek de mümkün olamıyor. İçlerinde doğrular olsa da iddialar öyle yerlere bağlanıyor ki geçmişin bilim kurgu romanlarını aratıyor.

Son derece karmaşık ve karanlık güçler dünyayı yönetiyor, Türkiye'yi yıllardır karıştırıyor, derin devlet diye bir garip organizasyon değişen hükümetlere rağmen her şeye hâkim oluyor türünden iddialar neredeyse resmi kabul görmüş durumda.

Hatta artık komplo teorileri parti programına dönüşmüş. Geçenlerde Saadet Partisi Başkanı Erbakan, hükümetin, siyonizmin yüzlerce yıllık planının bir parçası olduğunu söylüyordu televizyonda.

Bu kadar karışık mı gerçekten hayat?

Hiç sanmıyorum. Emperyalist ülkelerin, tüm dünya için gerekli kaynaklara sahip ülkelerle ilgili planları bilinmeyen bir şey değil. Siz elinizdeki kaynakları kullanacak insan yetiştiremediğiniz ve iyi yönetemediğiniz zaman bunları çeşitli yöntemlerle gelişmiş ülkelerin emrine vereceğiniz de açık.

Vermezseniz ya da onlarla ortak olmazsanız bunun sonucunda Irak örneğindeki gibi başınıza çeşitli çoraplar örüleceği de gizli bir plan değil.


Büyük tröstlerin azgelişmiş ülkelere girip oralardaki kaynakları ele geçirmesi, o ülkelere borç vererek yatırımlar yapması, siz kalkınıyoruz sanırken borcunuzun giderek artması, buna karşılık o yatırımdan ülkenizdeki pek az insan dışında kimsenin pay alamaması kapitalizmin en bilinen oyunlarından biri.

★★★

Ama günümüzün komplo teorisyenleri eskisi gibi saf değil. Bu garip teorilerle gerçeği çarpıtıyor, karıştırıyor, kafaları bulandırıyor ve öyle çok ayrıntı sunuyorlar ki insanlar artık en gözle görünür konuda bile şaşkınlığa düşüyor.

Artık televizyondaki tartışma programlarında konuşulanlar en inanılmaz senaryolar üzerine kurulmuş filmleri, dizileri aratır oldu.

Programcılarımız da sağ olsunlar, bu türden insanları bulup bir araya getirmeye özen gösteriyorlar ki rating alsınlar.

Ama işin açıkçası ben artık bu tartışmaları izleyemiyorum, içim sıkılıyor, bu insanlar gerçekten hiç utanmadan bir şeyler uğruna bu yalanları uyduruyor mu, yoksa bu abukluklara kendileri de inanacak kadar gerçeklik duygusunu mu kaybetmişler, doğrusu merak ediyorum.



Kürşat Başar
Cumhuriyet

[email protected]

Editör: TE Bilisim