Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim desteği, özel sektöre milyarlarca TL olarak dağıtıldı. Sayıştay'ın raporuna göre, bu ödemelerin doğru firmalara gittiğini kanıtlayacak belgeler eksik. İşte detaylar:

SGK PRİM DESTEĞİ DAĞITIMINDA BELGELER EKSİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2022 yılı faaliyetlerini inceleyen Sayıştay, özel sektöre verilen SGK prim desteğinin doğruluğunu sorguladı. Yapılan inceleme sonucunda, bu prim desteğinin karşılığında kanıtlayıcı belgelerin alınmadığı ortaya çıktı.

ENDİŞE VEREN TESPİTLER

Sayıştay'ın tespitleri, özellikle Hazine kaynaklarından firmalara ödenen SGK prim desteğinin gereksiz yere dağıtıldığı endişelerine yol açtı.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre Sayıştay raporunda, "SGK'ya aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine tahsis edilen ödenekler dahilinde yapılan prim teşvik ödemelerine, harcamalarda aranacak kanıtlayıcı belgelerin eklenmediği tespit edilmiştir" denildi.

Sahte Fatura Skandalı: 5 Bin 100 Mükellef İnceleme Altında! Sahte Fatura Skandalı: 5 Bin 100 Mükellef İnceleme Altında!

KANITLAYICI BELGELER NEDEN ÖNEMLİ?

SGK prim teşvikleri, engelli işçi çalıştıranlar, yoksulluk yardımı alanları istihdam edenler ve genç girişimciler için sağlanıyor. Bu teşviklerin alınabilmesi için işverenlerin destekledikleri kişileri kanıtlayıcı belgelerle ispat etmeleri gerekiyor.

Sayıştay'ın incelemesi sonucunda, bu belgelere ulaşılamadığı ortaya çıktı.

YÜKSEK MİKTARLARDA TEŞVİK ÖDEMESİ

2022 yılında sadece bir yıl içerisinde çok sayıda firmanın 45 milyar 811 milyon lira prim teşviki aldığı belirlendi. Bu teşviklerden 80.7 milyon lirasının iptal edildiği bildirildi.

Sayıştay, bu yüksek miktarlardaki teşviklerin kanıtlayıcı belgelere dayandırılarak ödenmesi gerektiğini vurgulayarak, idarelerin tasarrufuna bırakılamayacağı uyarısında bulundu.

CEZALARIN TAHSİLİ TAKİP EDİLMİYOR

Sayıştay'ın raporu aynı zamanda, uygunsuz prim teşvikleri ve diğer nedenlerle kişilere ve şirketlere kesilen para cezalarının tahsil edilip edilmediğine dikkat çekiyor. Rapor, bu cezaların tarh, tahakkuk ve tahsilat süreçlerinin Bakanlık tarafından izlenmediğini ortaya koyuyor ve tahsilat sürecinin daha yakından takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.