TFF eski başkanlarından Yılmaz Tokatlı, “Vali ve garnizon komutanı arayarak bu takımı Birinci Lige alırsak, bu ilde olaylar son bulur dediler” dedi

Kahramanmaraşspor’un Birinci Lige alınması için vali ve garnizon komutanının Türkiye Futbol Federasyonu’na baskı yaptığı açıklandı.

1980 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden orgeneral rütbesi ile emekli olan ve 12 Eylül 1980 Askeri Harekatı’nın ardından 1980-1984 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı yapan Yılmaz Tokatlı, “Hakemin Sesi”ne verdiği mülakatta, Kahramanmaraşspor’un birinci lige alınması için bir baskı oluşturulduğunu söyledi.

www.hakeminsesi.com adlı internet sitesi editörü Ercan Durna’nın röportaj yaptığı emekli orgeneral Yılmaz Tokatlı, “Önemli olan futbol oynamak değil, önemli olan yönetmek” derken; siyasi baskılar sonucu Ankaragücü’nü Birinci Lige aldıklarını söyledi. Tokatlı, Kahramanmaraşspor için de dönemin valisi ve garnizon komutanı tarafından istek geldiğini söyleyerek “Ama büyük bir ses getirmedi ve almadık” diye konuştu.

Ercan Durna’nın “Federasyonun özerk olmasının Türk futboluna katkıları nelerdir?” sorusunu cevaplandıran TFF eski başkanlarından Yılmaz Tokatlı, “Bir defa siyasi müdahale ortadan kalktı.

Futbolun özerk olmasıyla federasyon şahsiyetini buldu. Dışarıdan siyasi müdahaleler sona erdi ama hükümetin kontrol etmesi normal. Kanun ile getirilmesi gereken her şeyi kontrol etmesi gerekir.

Bunlar futbolun lehine olan siyasi kararlardır. Özerk federasyona kadar bakan kimi isterse federasyon başkanı o oluyordu. Siyasi otorite kimi istiyorsa onu tayin ediyordu. Şimdi bu kararı genel kurul veriyor” dedi. Tokatlı, şunları anlattı:

“Bizim zamanımızda bir müdahale oldu. Hem üzülerek hem de gurur duyarak söylüyorum… Ankaragücü, Türkiye Kupasında şampiyon olmuştu. Ankara’da 1. ligde hiç takım yoktu. Bakan bizim yanımızdaydı ama vali, cumhurbaşkanı ve siyasiler den talepler ve baskılar geldi. Biz de yönetim kurulu arkadaşlarımızla düşündük, taşındık statüyü değiştirmek yönetim kurulunun kararıyla olacaktı, bizde Ankara’ya bir iyilik yapalım dedik. Böyle bir talep var. Biz yapmasak bizden sonra gelecekler bu işi yapacaklar, biz iyisi mi Ankaragücü’nü 1.lige alalım dedik ve o şekilde karar verdik. İyi ki de vermişiz. O günden bugüne kadar hiç küme düşmeden mücadele ediyorlar. Bir de Kahramanmaraş olayları vardı. Vali ve garnizon komutanı arayarak bu takımı 1.lige alırsak bu ilde olaylar son bulur dediler ama büyük bir ses getirmedi ve almadık. Başka da baskı görmedik.”

Halen kendi kurduğu Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) başkanlığını yürüten Yılmaz Tokatlı’nın sözünü ettiği 1980-1984 döneminde Kahramanmaraş’ta valilik görevini 1979-1980’de Nurettin Yılmaz, 1980-1983’de Celal Güvenç, 1983-1984’de Kamil Demircioğlu ve 1984-1986’da Adnan Darendeliler yürütüyordu. Söz konusu dönemlerde Kahramanmaraş’ta Garnizon Komutanı olarak da Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlu ve Albay Ahmet Varol görev yaptılar.

Yılmaz Tokatlı’nın zikretmediği ancak bahsettiği isimlerin, Kahramanmaraşspor’un profesyonel lige çıkma mücadelesi verdiği ve terfi tenzil liglerinde ikinci olduğu 1980-1983 arasında Valilik görevi yapan Celal Güvenç ve sıkıyönetim komutanı da olan gornizon komutanı Tuğgeneral Yusuf Haznedaroğlu olduğu sanılıyor. Çünkü, Kahramanmaraşspor 1982-1983 sezonda Terfi Ligi’nde ikinci, 1983-1984 sezonlarında Terfi Tenzil Liginde şampiyon olmuştu. (Kaynak: Akşam Postası Gazetesi, www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim