Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren 104 Sivil Toplum Kuruluşu ile meslek örgütü, 12 Eylül Pazar günü yapılacak referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Trabzon Bulvarı üzerindeki Özel İdare İş Merkezi önünde bugün öğleyin düzenlenen ortak basın açıklamasını, STK ve meslek örgütleri adına Memur-Sen il Temsilcisi Alparslan Alkış yaptı.

Türkiye'de yaşanan sorunların temel nedeninin demokrasi üzerindeki vesayet olduğunu söyleyen Alkış, Türkiye'nin artık sivilleşmeye ve özgürleşmeye yöneldiğini belirterek şunları kaydetti: ''Bu durumun en büyük sonucu 12 Eylül'de yapılacak olan Anayasa Değişikliği paketidir. Bu Anayasa Değişikliği demokrasisi üzerine vesayet, iradesi üzerine velayet konan bu milletin özgürleşmesinin zeminini hazırlayacaktır. 12 Eylül ile birlikte yargıçlar devletinden de hukukun üstün olduğu devlete geçilecek."

Anayasa Değişikliği ile Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılacağının da altını çizen Alparslan Alkış, "Yıllardır idarenin denetimi dışında kalmış bu kararlarda kendini mağdur hisseden askeri personelin hakkını arayabilmesinin kapısı aranacaktır. Bu ülkenin insanları polis devleti de militer devlet de jandarma devleti de yargıç devleti de istemiyor. Ancak ve ancak sadece demokratik hukuk devleti istiyor ve bunu da fazlasıyla hak ediyor.'' diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta 104 Sivil Toplum Kuruluşu ve meslek örgütü olarak referandumda 'evet' diyeceklerini kaydeden Alkış, referandum sonucu ile Türkiye'nin, aydınlık yarınlara kavuşacağını da ifade etti.

Bu arada Kahramanmaraş Bedensel Engelliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Çınar ise tekerlerli sandalyesinde oturarak yaptığı açıklamada; "Velhasıl bu anayasa değişikliği paketine hayır diyenlerin inadına evet diyoruz" şeklinde konuştu.

İŞTE BASIN AÇIKLAMASININ TAMAMI:

KAHRAMANMARAŞ’IN 104 STK ve MESLEK KURULUŞU SİVİLLEŞME VE DAHA ÇOK DEMOKRASİ İÇİN EVET DİYOR

Saygıdeğer Basın Mensupları;

Türkiye’de yaşanan sorunların temel nedeni, demokrasi üzerindeki vesayettir. Toplumu kontrol altına almak ve ona tahakküm etmek isteyen bu zihniyetin taraftarları ve taşeronları artık yolun sonuna gelmişlerdir. Artık ülkemiz demokratikleşmeye, sivilleşmeye ve özgürleşmeye yönelmiştir. Bu durumun en büyük sonucu, 12 Eylül 2010 tarihinde referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği paketidir. Bu Anayasa değişikliği 12 Eylül 1980’de, demokrasisi üzerine vesayet, iradesi üzerine velayet konan bu milletin özgürleşmesinin; devletin sivilleşmesinin, zeminini hazırlayacaktır. 12 Eylül 2010, vesayetçi ve velayetçi zihniyetten kurtuluş günü olacaktır.

1924 anayasasının en temel yönü “Hakimiyet bila kayd u şart milletindir” sözüdür. Tek yetki millet adına TBMM’dedir. Bu ilke darbe ürünü 1961 Anayasasında değişime uğratılarak; ‘millet iradesi yetkili organlar tarafından kullanılır’ şekline dönüştürülmüştür. 1982 anayasasıyla ise bu darbe zihniyeti ve vesayet anlayışı perçinleştirilmiş ve meclis devre dışı bırakılmıştır. Vesayetin koruyuculuğunu yapacak YÖK, MGK, HSYK, Anayasa Mahkemesi, YAŞ gibi müesseseler oluşturulmuştur. Bu kurumlar aracılığıyla millet iradesi sürekli terbiye edilmeye çalışılmıştır.

12 Eylül 2010 referandumunun Türkiye için açtığı yeni çığır, kişilik haklarının gelişmesinden yargı düzeninin çağdaşlaşmasına, çalışma hayatında kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkından, çocuk ve kadın haklarına kadar pek çok alanda önemli yenilikler getirecektir. Değişiklikle anayasa algısı Türkiye’de ilk defa devlet ve bürokrasi merkezli bir kavrayıştan, bugünün dünyasının gerektirdiği birey ve toplum merkezli ileri bir kavrayışa dönüşme yoluna girecektir.
12 Eylül ile birlikte yargıçlar devletinden hukukun üstün olduğu devlete geçilecektir. Anayasa değişikliğiyle, Yüksek Askerî Şûra kararlarına yargı yolu açılacak, yıllardır idarenin denetimi dışında kalmış bu kararlarda kendini mağdur hisseden askerî personelin hakkını arayabilmesinin kapısı aralanacaktır. Sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasına son verilecektir.

Bu ülkenin insanları, “polis devleti” de, “militer devlet” de, “jandarma devlet” de “yargıç devleti” de istemiyor, ancak ve sadece “Demokratik Hukuk Devleti” istiyor, bunu da fazlasıyla hak ediyor. Bu nedenle millet ve Devlet arasında duvarlar ören değil köprüler kuran yeni bir Anayasa yapılması, siyasi düşüncesi ne olursa olsun farklı toplum kesimlerinin ortak düşüncesi ve isteğidir.

Çünkü bu ülkenin insanları, Kanun önünde eşitlik ilkesine sadık bir Türkiye, Kuvvetler ayrılığını, çatışma nedeni olmaktan çıkarmayı başarmış bir Türkiye, “Güçlü ve özgür birey” idealini gerçekleştirmiş bir Türkiye, Laiklik ilkesini, özgürlüklerin teminatı olarak gören bir Türkiye, İdarenin de iradenin de sivillere ait olduğu bir Türkiye, Bağımsızlık kadar tarafsızlığı da önemseyen yargıya sahip bir Türkiye, Vatandaşlarına “Din ve vicdan hürriyetini” gerçek anlamıyla yaşatan bir Türkiye, Hem özgürlük hem güvenlik diyebilen bir Türkiye, istiyor ve talep ediyor.

İnsanımızın, daha özgür, daha demokratik Türkiye talebini karşılamak için olması gerekenlere fazlasıyla sahibiz. Bu nedenle Kahramanmaraş’ta 104 STK ve Meslek Kuruluşu olarak;
Fişlemelerin tarihe karışması için, Yargıda kapalı kastın sona ermesi için, Yüksek yargının yürütmenin alanına müdahale etmemesi için, Sivil anayasa için, 367 dayatmasına son vermek için, Milletle devleti buluşturmak için, Ordudan YAŞ kararıyla atılanların mahkemelerde haklarını arayabilmeleri için, Darbe mağdurlarının, mağduriyetini gidermek için, Türkiye’nin önünü tıkayan, 12 Eylül anayasasını tarihe gömmek için, özgürlük için, koşulsuz demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, tarafsız ve bağımsız yargı için, bugünkünden daha aydınlık ve bugünkünden daha demokratik bir TÜRKİYE için anayasa paketine EVET diyoruz.

Kamuoyuna Saygıyla Sunulur.


KAHRAMANMARAŞ BAROSU
MEMUR SEN İL TEMSİLCİLİĞİ
MÜSİAD K .MARAŞ ŞUBESİ
TABİPLER ODASI
KAR-DER BİR
KİMSE YOKMU DAY. YARD. DER.
MASİAD K.MARAŞ MADENİ EŞ. SAN. İŞADAMLARI
MERDAN AHLAK KÜLTÜR VE ÇEVRE DERNEĞİ.
HAK İŞ HİZMET-İŞ SENDİKASI
K.MARAŞ İNSANİ YARDIM DERNEĞİ
HAK SEN KAHRAMANMARAŞ İL TEMSİLCİLİĞİ
(KALİDA) K.MARAŞ LİDER İŞ ADAMLARI DERNEĞİ.
(ELSİAD) ELBİSTAN İŞ ADAMLARI DER.
AKSU MEZUNLAR DERNEĞİ (AK-DER)
SAHADER SAĞLIKLI HAYAT DERNEĞİ
SEYDER SEBAT EĞİTİMCİLER VE YAZ. DER.
DAĞISTANLILAR KÜLTÜR VE DAY. DER.
ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ
ÇEÇEN- KAFKAS KÜL.YARD. VE DAY. DERNEĞİ
GENÇ UFUK DERNEĞİ
GÜLHAN DER
K.MARAŞ MUTAHHİTLER BİRLİĞİ DERNEĞİ
ÖZER HUKUK VE DÜŞÜNCE DERNEĞİ
HAYRAT VAKFI
K.MARAŞ ÜLFET VAKFI
NECİP FAZIL KÜLTÜR VAKFI
RIDVAN HOCA EĞT. KÜLT. VE DAY. VAKFI
SUURLU ÖĞRETMENLER DERNEĞİ
ATTARLAR ODASI
BAKIRCILAR ODASI
BAKKALLAR ODASI
DEĞİRMENCİLER ODASI
DEMİRCİLER ODASI
ELEKTİRİKÇİLER ODASI
FIRINCILAR ODASI
HAZIR AYAKKABICILAR ODASI
İNŞAATÇILAR ODASI
KABZIMALLAR ODASI
KASAPLAR ODASI
KUNDURACILAR ODASI
KUYUMCULAR ODASI
LOKANTACILAR ODASI
MAHRUKATCILAR ODASI
MARANGOZLAR ODASI
MÜNİBÜSÇÜLER ODASI
ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI
SANDELYECİLER ODASI
TEKNİK MAKİNE ODASI
TENEKECİLER ODASI
TERZİLER ODASI
ZAHİRECİLER ODASI
HAK İŞ ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKASI
TÜRKİYE MUHTARLAR DER.
HAK İŞ ÖZ ORMAN İŞ
BAYINDIR MEMUR SEN
BEM BİR SEN
BİRLİK HABER-SEN
BÜRO MEMUR-SEN
DİYANET-SEN
EĞİTİM BİR SEN (2 NOLU ŞUBE)
EĞİTİM-BİR-SEN
EMEKLİ BİR SEN
ENERJİ BİR SEN
KÜLTÜR MEMUR SEN
SAĞLIK-SEN
TOÇ BİR SEN
ULAŞTIRMA MEMUR SEN
VEREN EL DERNEĞİ
TEBESSÜM EĞT. KÜLT. ÇEV. DYN. DER.
BEDENSEL ENGELLİLER YARD. VE DAY. DER
BİZİM ÇOCUKLARIMIZ DERNEĞİ
ÇOCUK YUVASI UMUT IŞIĞI DERNEĞİ
DİN GÖREVLİLERİ DERNEĞİ
GÖKSUNLULAR DERNEĞİ
HALK OZANLARI KÜLT.VE DAY. DERNEĞİ.
HAYRUNNAS DERNEĞİ
HUKUKİ ARAŞT. DERNEĞİ K.MARAŞ ŞUBESİ.
İMAM HATİP VE AND. İHL MEZ. DERNEĞİ
İSTANBUL TEKNİK ÜNV. MEZUNLARI DERNEĞİ
K.MARAŞ EMLAK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ.
K.MARAŞ ENGELLİLER SPOR KLÜBÜ DERNEĞİ.
LALE EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ
LİDER GENÇLİK SPOR VE İZCİLİK DERNEĞİ
NİDA HANIMLAR DOSTLUK VE ÇEVRE DERNEĞİ
ORMAN KOOPERATİFLERİ DERNEĞİ
TEKNİK ELEMANLAR DERNEĞİ
YENİ HAYAT DERNEĞİ
ÖZEL KAHRAMANKENT MEZ. DER. (ÖZ-KAM-DER)
ÇEVRE KÜLTÜR DERNEĞİ
İRFAN DERNEĞİ
DEREBOĞAZI KÖYÜ YARD. VE DAY. DER.
TARIMSAL KALKINMA VAKFI
PAZARCIK BİLGİ DERNEĞİ
ELBİSTAN CEMRE DERNEĞİ
ELBİSTAN TÜM İŞLER DERNEĞİ
NURHAK SEVGİ DERNEĞİ
ÇAĞLAYANCERİT EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DER.
AFŞİN SAMANYOLU DERNEĞİ
(ASİAD) AFŞİN SAN. VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ
TÜRKOĞLU EĞİTİM DER. (TÜKEDER)
BÜRO HAK-SEN
EĞİTİM HAK-SEN
YUNUS EMRE İLİM KÜLT. SANAT EĞT. YRD. DAY. DRN.
YÖRÜKLER-TÜRKMENLER İLİM KÜL. YRD. DAY. DER." (www.kanal46.com)