147. Geleneksel Ortatepe Köyü Bahar Bayramı (Öküz Koşumu,Otsbay) 13 Mayıs 2007 Pazar günü Kahramanmaraş il, ilçe ve köylerinden gelen 3000 kişinin katılımı ile çoşkulu bir şekilde kutlandı. Kafkasya’nın Dağıstan bölgesinden 146 yıl önce Anadolu’ya göç eden ve bugünkü Ortatepe Köyü’nü kuran atalarının göçten önce Dağıstan’da kutladıkları Bahar Bayramı Göksun ovasına taşıması ile geleneksel hale gelen ve aralıksız olarak bugüne kadar kutlanan Bahar Bayramı, Misafirlerin ve Devlet erkanının tören alanında yerini almasıyla başladı.Köy Muhtarı Ramazan KILINÇ’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra Kahramanmaraş Dağıstanlılar Kültür ve Dayanışma derneğini adına Ökmen AKSU tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Göksun Kaymakamı Osman SARI ,Göksun Belediye Başkanı Ramazan HURÇ ve Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim CÜCE bayramla ilgili düşünceleri ile izlenimlerini içeren konuşmalarından sonra dualar eşliğinde temsili toprak sürme merasimine geçildi.

Önceki yıllarda bir çift öküzün karasabana koşularak yapılan temsili toprağa tohum atma ve akabinde toprağın sürülme merasimi, Göksun ve çevre köylerinde bir çift öküz bulunamaması, başka bir ifadeyle öküzlerin teknolojik gelişmeye yenik düşerek nesillerinin tükenmesi nedeniyle bu yıl ilk defa öküz çifti yerine at ve karasabanla yapıldı.Bu yönüyle tören alanında bulunanlar tarihi bir ana tanıklık etmiş oldular.Köy sakinleri, misafirlerden sonra Göksun Kaymakamın da karasabanla toprağı sürmesi büyük çoşku ile alkışlandı.Hatta bazı vatandaşların bereketin bir timsali olarak saydığı küçük toprak parçacıklarını çift sürenlerin üzerine atmaları ayrı bir güzellik kattı.Köy sakinleri, misafirler ve devlet erkanının katılımı ile içinde bulunduğumuz yılın çiftçiler için bereketli geçmesi, birlik beraberlik ve huzurun muhafazası temennisi ile Köy İmamı Necati ÇETİN ile birlikte eller göğe açılarak içten ve samini dualar yapıldı.Tören alanında bulunan yediden yetmişe herkesin çoşku ve heyecanı görülmeye değerdi.Törenler boyunca basın mensupların programın her karesini görüntülemek için büyük çaba sarfettikleri görüldü.

Daha sonra festivali finanse eden Bünyamin CENGİZ tarafından gelecek yıl festivali üstlenen kişiye verilmek üzere hazırlanan çeşitli hediyelerle süslenmiş ve boyu 3 metreyi bulan görkemli bayrak Kafkas müziği ve kalabalık bir kortej eşliğinde tören alanına getirildi. Tören alanının ortasına dikilen bayrak gelecek yıl festivali üstlenecek olan hayırsever Hacı Ahmet KILINÇ tarafından teslim alındı. Bayrağın yeni sahibini bulmasıyla tamamlanan bayrak devir teslim töreninden sonra Göksun Halk Oyunları ekibi ve Adana Kafkas Kültür Derneği Folklor ekibinin büyük beğeni ile izlenen folklor gösterileri yapıldı. Kafkas Folklor ekibindeki bayanların Kafkas müziği eşliğinde adeta su üzerinde süzülen kuğu gibi, erkeklerin ise gökte uçan kartalı andıran gösterileri alanda bulunları çoşturdu.Bir süre sonra alanda bulunanların hep birlikte alkış çalarak bizzat gösterinin bir unsuru haline gelmeleri görülmeye değerdi.

Halk oyunlarından sonra Bayram ve şenliklerin anneler gününe denk gelmesi nedeniyle anneler gününe vurgu yapılan şiirler okundu. Kafkasya, vatan, göç, kahramanlıklar ve anne temaların işlendiği şiirler okunurken bazı izleyicilerin göz yaşlarına hakim olamadıkları görüldü.Şiirlerin okunduğu sırada çiftçilerin bayraklarla süslenmiş traktörlerle tören alanının yanından geçiş merasimi yaparak misafirleri selamlamaları festivale ayrı bir renk kattı.

Daha sonra Bahar Şenlikleri kapsamında olan spor müsabakalarına geçildi. Sırasıyla küçükler ve büyükler kros ,bisiklet ve at yarışmaları yapıldı.Yarışmalara katılan onlarca sporcunun heyecanlı oldukları görüldü. Çoşku içerisinde geçen spor müsabakalarından sonra ilk üç dereceye giren sporculara kupa ve çeşitli hediyeler verildi.Programda olmasına rağmen olumsuz hava şartları nedeniyle güreş müsabakaları yapılamadı, ancak bunun yerine kapalı alanda köy sakinleri ile çevreden gelen misafirlerin katılımı ile köy düğünü, tiyatro ve slayt gösterileri yapıldı.Festival havasında geçen Bahar Bayramında toprak ,vatan ,birlik ,beraberlik ,spor ve kardeşlik ön plana çıktı. Törenlere izleyenler,organizasyonu mükemmel bulduklarını, hem duygulandıklarını hem de eğlendiklerini söylediler.Yarışmaya katılan sporcular ise organizasyonun spor müsabakaları kısmını mini bir olimpiyata benzettiklerini ve kardeş havasında geçen müsabakarda heyacan ve kardeşlik duyguları ile mücadele ettiklerini söylediler.Törene katılan herkes bu tür bayramların yaşanması ve yaşatılması gerektiğini belirtiler.Organize komitesi adına açıklamada bulunan Menderes AKSU ,aynı çoşku ve heyacanı yaşamak için gelecek yılki şenliklerde tekrar buluşma temennisinde bulundu.