Her yıl geleneksel olarak 11- 17 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası çerçevesinde düzenlenen Ahilik kutlamaları Kahramanmaraş’ta da Atatürk anıtına çelenk sunma töreni ile başladı.

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından çelenk sunmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti.

Çok sayıda oda başkanının hazır bulunduğu törende bir konuşma yapan Birlik Başkan Vekili şunları söyledi.

" Ahilik sadece, esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görmekteyiz.

Osmanlı İmparatorluğunun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasına ve 724 yıl devam etmesine, Ahilik sağlam bir zemin oluşturmuştur. Bugün de aynı anlayış ve felsefe geçerliliğini korumaktadır.

Ahilik, küreselleşen dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen Eğitim, Ekonomi, Sağlık ve Sosyal Hayat gibi konularda, Ahilik Teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir. Onun için herhangi bir hukuk kuralı olmaksızın zamanın ekonomik ve sosyal hayatının yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizler için sonsuz bir gurur kaynağıdır. Esnaf ve sanatkârlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz.

Amacımız; Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren üretici esnaf ve sanatkârlar yetiştirmektir.

Ahilik birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal sayan, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı anlamını taşımaktadır. Batı tarihindeki ticaret ve sanayinin gelişim döneminde çok sert geçen “işçi-işveren” münasebetleri, ahilik kurumu içinde “usta-çırak” ilişkisi çerçevesinde bir “saygı-görgü-bilgi” ye dayanan eğitim potası içinde eritilmiştir. Ahilik sisteminde işyeri sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanın alın teri kurumadan ödenirdi. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmuştur.

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak amacımız, unutulmuş toplumsal genetik mirasımız olan bütün bu yeteneklerimizin tekrar harekete geçirebilmektir. Böylelikle, ayakta durabilmek için kendine güvenen gençler, çıkar peşinde koşmayan vatandaşlar ve doğru olmayan yollara ve yöntemlere sapmayan işletmeler var olabilecektir.” dedi.

Ahilik Haftası kutlama programı şu şekilde devam edecek.

13 Ekim 2010 Çarşamba:

Saat 14:00 'da Ahilik Kültürü Konulu Konferans (KMESOB Toplantı Salonu)
Saat 16:00'da En yaşlı, en genç ve örnek esnaf ve sanatkarlara ödül verilmesi ve kokteyl

14 Ekim 2010 Perşembe:

Saat 16:00'da Çocuk esirgeme Kurumu ve Huzurevi ziyaretleri
Yatsı namazı sonrası Ulu Cami de vefat eden esnaf ve sanatkârların ruhlarına Mevlid-i Şerif okutulması

15 Ekim 2010 Cuma:

Cuma namazı sonrası pilav günü (Yer: Sanayi cami)