Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Elbistan ve Afşin’e doğalgaz getirilmesi konusunda yapılan çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.


Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile 10 binin üzerinde olan yerleşim yerlerine doğalgaz getirilmesi konusunda alınan 2013/4347 sayılı kararın Elbistan’ı kapsamadığını, Elbistan ve Afşin için lisans kapsamında ihale yapıldığını belirten Kaymakam Akkoyun, kamulaştırma ve mühendislik çalışmalarının ilgili firma tarafından yürütüldüğünü kaydetti.


Akkoyun, “Bakanlar Kurulu'nun 2013/4347 Sayılı Kararı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslarda belirtilen hüküm uyarınca merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan yerlere doğalgaz getirilmesi için toplam mesken elektrik abone sayısının yüzde 60’ına tekabül eden elektrik aboneleri tarafından EPDK tarafından belirlenen bedelin belirlenen hesap numarasına yatırılması isteniyor. Ancak Afşin-Elbistan Termik Santrali ve Şeker Fabrikasının da müracaatı, ayrıca bölgenin yoğun bir nüfusu barındırması nedeniyle Afşin ve Elbistan ilçeleri lisans kapsamında değerlendirilmiş olup yüzde 60’lık müracaat şartı aranmaksızın doğrudan proje ihalesi yapılmıştır” dedi.


Elbistan ve Afşin için doğalgaz çalışmalarını BOTAŞ’ın yürüttüğünü dile getiren Kaymakam Akkoyun, şunları söyledi:
“Afşin-Elbistan doğalgaz boru hattı arazi etüt harita ve kamulaştırma mühendislik işi, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile Serpen ANF ortak girişim arasında imzalanan sözleşme uyarınca yer teslimi yapılmış ve çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda boru çapının tespitine yönelik Elbistan ilçesinin doğalgaz talebini belirleyecek konuyla ilgili bilgiler ilgili firmaların talebi üzerine kurum ve kuruluşlardan alınarak bildirildi. Bu bilgiler arasında konut ve iş yeri sayıları, 30 yıllık tahmin, yıllık elektrik tüketimi, konut ve iş yerleri yıllık yakıt tüketim miktarları, otel, yurt, sosyal tesis ve benzeri yerlerin sayıları ve yakıt tüketim miktarları, fabrika, atölye, küçük sanayi sitesi, OSB adet ve bu yerlere ait yıllık yakıt tüketim miktarları, yaklaşık kış süresi ve ortalama iklim değerleri yer alıyor. Ayrıca Kahramanmaraş Valiliğimizin 6 Mart 2014 tarihli yazısına binaen Afşin-Elbistan Doğalgaz Boru Hattı Arazi, Etüt, Harita ve Kamulaştırma Çalışması kapsamında kurum ve kuruluşların görüşleri de iletilmiş, projeye ve güzergâh haritasına işlenerek resmi yazının gereği yapılmıştır. Kahramanmaraş Valiliğimizin de çalışmaların belirlenen sürede bitirilmesi konusunda yazılı emrine binaen işlemler ve çalışmalar takip edilmekte ve en kısa sürede bitirilmesi için gerekli tüm çalışmalar yapılmaktadır.”(İHA)