Adıyaman'daki çadır kentte açılan halı kursuna katılan Suriyeli erkekler, ürettikleri ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.


ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'daki çadır kentte açılan halı kursuna katılan Suriyeli erkekler, ürettikleri ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.


Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir bölümü kendileri için hazırlanan çadır kentlerde yaşıyor. Başta barınma olmak üzere her türlü ihtiyaçları karşılanan misafirlere, yaşadıkları travmadan uzaklaşmaları için meslek kursları düzenleniyor.


Adıyaman'daki çadır kentte açılan kurslar ise yoğun ilgi görüyor. Daha önce sadece kadınlara yönelik hazırlanan halı kursu, talep üzerine erkekler için de düzenlendi. 


Haftanın 6 günü kursa devam eden misafirler, aile bütçelerine katkı sağlıyor.


Usta Öğretici Zeynep Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte barınan misafirlere halı dokuma eğitimi verdiklerini söyledi. 


Talep üzerine kurs sayısını artırdıklarını anlatan Ülkü, "Son alarak Suriyeli erkeklere yönelik çalışmamız oldu. Kadınların dokudukları ürünlerden iyi para kazandığını gören erkekle bu işe ilgi gösterdi. Türkiye'de meslek öğrenen misafirlerimizin ülkelerine döndüklerinde bu işten para kazanacağına inanıyorum" dedi.


Suriyeli sığınmacıların, savaşın psikolojik etkisi nedeniyle üzgün olduğuna dikkat çeken Ülkü, verdikleri kurslar sayesinde misafirlerin moral ve motivasyonunu yükseltmeye çalıştıklarını aktardı.


Erkekler için açılan kursa 30 kişinin katıldığını dile getiren Ülkü, şunları kaydetti:


"Kurslara katılan erkekler dokudukları ürünleri satarak para kazanıyor. Mutlu olduklarına şahit oluyoruz. Bazen çadırlarına bile gitmek istemiyorlar. Sabahları erkenden halılarını dokumaya başlıyorlar. Bu da onların bu işi sevdiklerini ve mutlu olduklarını kanıtlıyor."


Ülkü, erkeklerin, kadınlara göre halıcılığı daha erken kavradığına işaret etti.


Suriyeli Fevzi El Umar ise kurs sayesinde hem meslek öğrendiğini hem de dokuduğu halılardan elde ettiği kazançla ailesinin ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.


Ülkesine döndüğünde bu mesleğin faydasını göreceğine inandığını belirten Umar, "İnşallah Suriye'de de bu mesleği yapacağım ve öğreteceğim. Kurs sayesinde hem güzel vakit geçiriyor hem de para kazanıyoruz" diye konuştu.


(AA)