Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ''Ulusal Planlama Projesi'' kapsamında Kahramanmaraş’ı büyükşehir yapılacağını ve büyükşehir kapsamı ile Elbistan ve diğer ilçelerin merkez ilçeye bağlanacağı açıklamasına, Elbistanlılar Derneği'nden sert tepki geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Mayıs Pazar günü Hafız Ali Efendi Meydanında düzenlediği mitingde, nüfusu 750 bini geçen her ili büyükşehir yapacağını ve büyükşehir belediyesi kapsamını değiştireceğini söylemesine, Elbistanlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Dağ tepki gösterdi. Dağ dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Elbistan’ın merkez ilçeye bağlı olmaması için çalışacaklarını kaydetti.

Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasını canı gönülden istediklerini kaydeden Dağ; “Biz Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasına karşı değiliz. Türkiye illerinin yüzde 40’ından büyük bir ilçenin merkez ilçeye bağlanacak olması düşündürücü. Çünkü Elbistan İl olmayı hak eden bir yerdir” dedi.

Dağ şunları kaydetti; “ Türkiye’nin illeri içerisinde yüzde 40’ından büyük bir yer. Ekonomik anlamda güçlü ve Türkiye’nin dördüncü büyük ovasına sahip. Biz Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasına karşı değiliz. Biz Kahramanmaraş’a merkez ilçe olarak Elbistan’ın bağlanmasına karşıyız. Sorunun özellikle bölge milletvekilleri adaylarımızın ilgili makama taşıyarak gündemde tutmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN KAHRAMANMARAŞ'TAKİ MİTİNGDE NE DEMİŞTİ?

“Allah nasip ederse 12 Haziran seçimlerinden hemen sonra nüfusu 750 binin üzerindeki yerleşim yerleri için Büyükşehir tasarısı hazırladık. Kahramanmaraş Büyükşehir olmayı fazlasıyla hak ediyor. Bunun sınırı ne olacak. İstanbul’daki ne ise Kahramanmaraş’taki de o olacak. Ulusal planlama projemiz. Böylece Kahramanmaraş’ın imkânları artacak. Ama uygulama 2014 seçimlerinde olacak. Kahramanmaraş seçime Büyükşehir olarak girecek. 11 il bu hakkı kazanıyor. Şimdiden hayırlı olsun. Daha çok çalışacağız. Büyükşehirle birlikte buralarda beldeler kalmayacak. Büyükşehre bağlı ilçelerin mahalleleri haline gelecek.”

ERDOĞAN ADLİYE SARAYI ÖNÜNDEKİ TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNDE İSE ŞÖYLE KONUŞTU:

“2014 sonrası Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak tüm mülki sınırları kapsayacak şekilde yani 30 kilometre çapında filan değil tüm mülki sınırları kapsayacak şekilde aynen İstanbul'da olduğu gibi, Kocaeli'nde olduğu gibi artık mülki sınırlar Kahramanmaraş'ın Büyükşehir Belediye sınırı haline geliyor. Ve beldeler kalkıyor hepsi mahalle haline dönüşüyor ve böylece planlama yani 100 binlik, 50 binlik, 25 binlik ve 5 binlik nazım imar planları hepsi büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Binlik uygulama planları ise sadece ilçe belediyeleri tarafından yapılacak. Böylece Kahramanmaraş'ın genelinde bir plan bütünlüğünü göreceğiz. Yani şu anda yeni Kahramanmaraş ne denli güzel ve farklıysa inşallah yeni Kahramanmaraş çok daha farklı olacak. Hepinizi kalbi duygularla selamlıyorum." (www.kanal46.com)