Türkiye olarak bugünlerde adeta işi-gücü bıraktık Nisan ayı içerisinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenerek bu soruya cevap aramaya başladık:

Erdoğan Köşk’e çıkacak mı, çıkmayacak mı?


Dünyanın özellikle ülkemizin hemen yanı başındaki coğrafyada olağanüstü gelişmeler yaşanırken, bizler ise; “Başbakan Erdoğan Çankaya’ya çıkacak mı, çıkmayacak mı?” sorusu ile günlerdir yatıp-kalkıyoruz.

Türkiye’nin ulusal amiral gazetesi Hürriyet, bu konu hakkında Türkiye çapında geniş çaplı bir anket çalışmasını sürdürürken, Doğan Haber Ajansı Kahramanmaraş Temsilcisi M. Nuri Şirin ile Lütfi Yıkan da boş durmayarak kentin önde gelen isimlerine bu soruyu yöneltti ve aşağıdaki cevapları aldı:

ERDOĞAN İÇİN NE DEDİLER?


Mustafa Poyraz (AKP’li Kahramanmaraş Belediye Başkanı): “Başbakanımızın tercihine saygılıyız. Kendisi doğrusunu bilir. Kararına her zaman saygılıyız ve yanındayız.”

Kibar Özdemir (Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği Başkanı ve önceki seçimde CHP milletvekili adayı) : “Çıkmayacak, çıkmamalı. Çünkü AKP dağılır. Ülkede gerginlik olur. Ülkede ‘laik-antilaik’ diye gruplaşmalar başlar.”

Av. Veysi Kaynak (AKP Kahramanmaraş İl Başkanı): “Sayın Başbakanımızın hakkıdır. Takdir ise kendisinindir. Her iki kararına da seviniriz.”

Av. İsmail Kahveci (Kahramanmaraş Baro Başkanı): “Çıkmayacak, ama çıkmalı.”

Yusuf Çetinkaya (Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı): “Çıkacak. Kendisinin takdiridir.”

Ahmet Kuybu (Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı): “Çıkacak ancak bence çıkmamalı.”

Fatih Mehmet Erkoç (AKP Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkanı): “Kararını tahmin edemiyorum. Kararına saygılıyız, bence çıkmalıdır.”

Mahmut Arıkan (Ticaret Borsası Başkanı): “Biz iş dünyası olarak Türkiye’deki istikrarın devamından yanayız. Bu nedenle Tayip beyin bir dönem daha icranın başında kalmasını istiyoruz. Bu cümleden hareket ile köşke çıkmasını istemiyoruz.”

Yılmaz Akçakale (YUGA-DER Başkanı): “Çıkacak. Bence çıkmalıdır. Nedenine gelince; Türkiye’nin böyle bir cumhurbaşkanına ihtiyacı vardır.”

Eyyüp Zıba (Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Yönetim Kurulu üyesi): “Çıkmaz. Bence çıkmamalıdır. Partisinin başında kalmalıdır.”

Mustafa Şirin (Gazeteci): “Çıkacak ama bence çıkmamalı. Bugün görünen tabloda AKP’li vekillerin yüzde 90’ınına yakını Başbakan’ın köşke çıkmasını istiyor. Aslında bu isteyen kesim parti içerisinde kendi önlerinin açılması için çıkmasını istiyorlar. Bir dönem daha icranın başında kalmalıdır bence…”

Mehmet Taş (Gazeteci): “Bence çıkacak. Benim şahsi görüşüm ise; çıkması yönündedir.”

Lütfi Yıkan (Gazeteci): “Çıkacak. Bence; çıkmaması lazım. Çünkü; AKP bir süre sonra dağılır ve iç çekişmeler gün yüzüne çıkarak parti içerisinde çekişme başlar.”

Akif Arslan (Gazeteci): “Bence çıkmayacak. Kaldı ki çıkmamalıdır. Çünkü; yürütmenin ve icranın başında kalması Türkiye’nin vizyonuna katkı yapmaya devam edecektir.”

Osman Sayın (Gazeteci): “Ben Erdoğan’ın köşke çıkacağını sanmıyorum. Bence çıkmamalıdır. Nedenine gelince; Cumhurbaşkanlığı yetkileri Atatürk’ün dönemindeki sembolik noktaya çekilmelidir. Siyasi irade ülke yönetiminde birinci derecede yetki sahibi olmalıdır. Erdoğan öncelikle bunun için gayret göstermeli ve icranın başında kalmaya devam etmelidir. Kaldı ki siyasetin güçlendirilmesi demokrasinin bir gereğidir.”

Sırrıberk Arslan (Gazeteci): “Çıkacak. Ancak; bence çıkmamalıdır. Eğer partisinin başarısını ve dağılmasını istemiyorsa Çankaya’ya çıkma isteğinden vazgeçmelidir.”

Ahmet Caner Baysal (Gazeteci): “Çıkmaz. Bence; çıkmamalıdır. Nedenine gelince; ülkede gerginlik ortamı doğabilir buna şu anki gidişata göre fırsat verilmemelidir. Bence cumhurbaşkanını halk seçmelidir.”

Ali Eskalen (Gazeteci): “Madem ülkedeki gidişat ile ilgili istatistik rakamlarına göre her şey toz pembe ve güllük gülistanlık. Neden bu güzel yönetimi bırakıp ta Çankaya’ya çıkmak istiyor anlamadım ki. Devam etsin Başbakanlık görevine…”

Sermet Çuhadar (Gazeteci): “Çıkacak. Bence; uzlaşma ile çıkması lazım. Uzlaşma olmadan oraya çıkmaması lazım.”

Yusuf Taş (Gazeteci): "Bence çıkmamalı ve mevcut görevinde kalmalı. Anayasal değişiklikler yaparak Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini 12 Eylül öncesindeki Cumhurbaşkanlarının yetkilerine çekmeli. Eğer kendisi çıkarsa bu yetki kısıtlamalarını yapamayacaktır. Bu yüzden kendisi çıkmamalıdır.”

Niyazi Kara (Gazeteci) : “Çankaya’ya çıkacak. Bence çıkmalıdır. İnsanlar; ‘Birazda toplumun sağ kesimini temsil eden birisi köşke çıkmalıdır.’ diyorlar.”

Faruk Aktemur (Gazeteci): “Çıkmayacak. Bence çıkmamalıdır. Eğer çıkarsa AKP’de bir boşluk olacak. Bu boşluk ta partiyi dağılma sürecine sokar.”

Tevfik Koska (Gazeteci): “Çıkmaz. Bence; çıkmamalıdır. Nedeni; parti büyük oranda kan kaybederek dağılma noktasına gelebilir.”

Ersoy Sevinç (Gazeteci): “Şu anki gidişata göre çıkmayacak. Bence; çıkmamalıdır. Nedenine gelince; AKP iktidar olduğundan bu yana ülkeye bir şey veremedi. Bu ülkeye iyi şekilde hizmet edemediğine inandığım bir başbakanın Cumhurbaşkanı olmasını da istemiyorum.”

Cengiz Kamalı (İşadamı): "Şu anki gidişata göre cumhurbaşkanlığı makamına Abdullah Gül'ün çıkacağını tahmin ediyorum. Ama bence Sayın Başbakanımız Erdoğan köşke çıkmalıdır. Çünkü halkın gönlündeki liderdir. Halk kendisine güvenerek tek başına iktidara getirmiştir. Bu nedenle kendisini de cumhurbaşkanı olarak görmek istiyor."

Mehmet Akif Ersoy (Mali Müşavir): "Erdoğan şu anki görünen tabloya göre Çankaya'ya çıkacak. Çünkü; il başkanlığı, belediye başkanlğı ve başbakanlıktan sonra kariyerine cumhurbaşkanlığı gibi yüce bir makamı da eklemek istiyor. Ama bence çıkmamalıdır. Çünkü; Çankaya'ya çıkarsa rahmetli genel başkanım Turgut Özal'da olduğu gibi; AKP'nin dağılabileceği görüşlerine ben de aynen katılıyorum. Bu arada bir vatandaş olarak cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülkede gerginlik için kullanılmaya çalışılmasına da karşıyım. Çünkü bizler huzur ve istikrar istiyoruz. Bence bu yüce makama oturacak kişiyi halk seçmelidir."

Bu önemli soru hakkında görüşleri yansıtmaya önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. (www.kanal46.tv)



Editör: TE Bilisim