Doğu Anadolu fay hattının üzerinde olan Kahramanmaraş'taki okullarda öğrencilere deprem tatbikatı yaptırıldı.


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Doğu Anadolu fay hattının üzerinde olan Kahramanmaraş'ta deprem farkındalığını artırmak amacıyla okullarda deprem tatbikatı yaptırıldı.


Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği (KADAK) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Deprem Haftası dolayısıyla Ayşe Çalık Ortaokulu'nda gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği, deprem anı canlandırıldı. Deprem anında sıraların altına eğilen öğrenciler, daha sonra, öğretmenler ve ekiplerin yönlendirmesiyle tek sıra halinde binadan dışarı çıktı.


Tatbikatta yaralanan 2 çocuk, mahsur kaldıkları binadan KADAK ve itfaiye ekiplerince dışarı çıkartıldı. Tatbikat kapsamında, öğrencilere yangın söndürme teknikleri de uygulamalı olarak gösterildi. Okulun bahçesinde yakılan ateşe yangın tüpleriyle müdahale edildi.


KADAK Genel Sekreteri Muhammed Kılıçsallayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci derecede deprem kuşağı üzerinde olan Kahramanmaraş'ta dernek olarak sosyal sorumluluk gereği öğrencileri bilinçlendirme adına deprem tatbikatı yaptıklarını söyledi.


Öğrencilerin ilgiyle izlediği tatbikatın gerçeği aratmadığını dile getiren Kılıçsallayan, şunları söyledi: 


"Kahramanmaraş'ın birinci derecede deprem kuşağı üzerinde bulunması nedeniyle öğrencilerimize farkındalık yaratma adına Deprem Haftası kapsamında 15 okulda deprem, bina tahliye ve yangın tatbikatları yaptık. Okullarda yaklaşık 15 bin öğrencimize ulaşmış oluyoruz. Öğrencilerimizdeki afet zararlarını azaltma kültürü ve deprem farkındalığının bilincinde olmaları için gerekli eğitimler veriliyor. Teorik ve pratik eğitimlerle öğrencilerimizi bilinçlendiriyoruz."


Kılıçsallayan, KADAK olarak yaklaşık 4 yıldır bu tür sosyal sorumluluk projelerine önem veriyoruz.


Okul Müdürü Celil Şarlı ise kentin deprem bölgesinde bulunması nedeniyle öğrencilere bu bilincin uyandırılması gerektiğini, yapılan tatbikatla da öğrencilerde bu bilincin uyandığı inancında olduklarını söyledi.


Öğrencilerden Mislina Kılıçsallayan da tatbikat gereği depremde mahsur kaldığını, dağcıların da kendisini halatlarla kurtardığını belirtti.


"Allah kimseye deprem göstermesin, mahsur kalmayı da göstermesin" diyen Kılıçsallayan, tatbikatta heyecanlanıp korktuğunu kaydetti.


Senaryo gereği göçük altına kalan öğrencilerden Eda Nur Kaba ise depremde herkesin bilinçli olması gerektiğini, itfaiyecilerin yardımıyla göçük altından kurtulduğunu ifade etti.


(AA)