Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde görev yapan gazeteci İskender Zengin'in haberine göre; Andırın-Yeşilova güzergahının yanlış olduğu öne sürülerek, Andırın'ın kaderi ile oynanmaması gerektiğina dikkat çekildi.

Söz konusu haberde aynen şöyle denildi:

"Karayolları Mersin Bölge Müdürlüğü yetkililerini uyarıyoruz: DİKKAT YANLIŞ YOLDASINIZ! ANDIRIN-YEŞİLOVA GÜZERGAHI YANLIŞ!...ANDIRIN’IN KADERİ İLE OYNAMAYIN…

Alternatif Yol Güzergahı;

Kastal Mezarlığı ile Haçtırın düzünü Çatak vadisine inmeden düz bir hat ile bağlamaktır. O bölgede Kadirli'den Andırın'a gelen eski elektrik hattı güzergâh olarak seçilmelidir. Halen patika yol mevcuttur.
Söz konusu öneriyle;

*Yol kısalacak, hafriyat, kazı, dolgu, duvar imalatları azalacaktır. Devletin en az 4-5 Trilyon kaybı önlenecektir.

*Çatak vadisinin Yassı kaya mevkii yapımı söz konusu olmayacağından, daha önceki gibi uzun süreli yol kapanmaları yaşanmayacaktır.

*Hattı değiştirmekle söz konusu Çatak mevkiindeki heyalanlı bölgeden kurtulmuş olunacağından yapılan duvar göçmelerine de çözüm getirilmiş olunacaktır.

Mevcut Güzergaha ısrar edilmesi halinde;

*Çatak mevkiinde teknik yanlışların yanı sıra imalat zorlukları da bulunmaktadır. Yolu yapan firmanın makinesi kendi yaptığı yarmanın göçüğünün altında kalmıştır.

*Geçen yıl yapılan ve bu yılın başında dereye dolan duvar, üzerinde araçlar olsa idi onlarda beraber dereye'mi dolacaklardı?

*Bu kadar kırık, dik coğrafyada şartları zorlamak yeni heyalan bölgeleri ve dik uçurumlar demektir.

*Mevcut yol güzergahının yapımına ısrar edilmesi halinde, yapılacak kazı ve dolgularla yeni heyelanlı bölgeler daha da artırılarak tehlikeli durum oluşturulacaktır.

* Mevcut yol güzergahının yapımı sırasında, vatandaşın daha önce yaşadığı sıkıntılar bundan sonra yaşanacakların yanında hiç kalacaktır.

Yeni hatta en fazla 200.000 YTL (İkiyüzmilyar)'lık istimlak söz konusu olabilir. Yeni güzergahın rahatlığından dolayı imalatlar azalacağından devletin 4-5 Trilyonluk kaybı önlenecektir.

Yeni hatta daha az para harcanacağından, yolun hizmete açılması daha çabuk olacaktır.

Yeni hattın yapımı sırasında mevcut yoldan bağımsız çalışılacağından herhangi bir tehlike ve yolda beklemeler yaşanmayacaktır.

Yeni hatla Çatak vadisine inilip çıkılmayacağından ve yol kısalacağından ileride yolu kullanan araçlar daha az akaryakıt harcayacağından kendilerine ve milli ekonomiye katkıda bulunmuş olacaklardır.

Bu durumda; bu ay içinde yapılacak olan ek ihale iptal edilmeli !

Yeni fizibilite çalışması yapılmalı ve yol yeniden projelendirilmelidir. Aksi halde 2 yıl önce 20 Km. olarak ihale edilip, Yeşilova'nın düzünde 2-3 Km. Yapılarak tamamlanan ve diğer kısımlarda yapılmaya çalışılan yollarda yaşanan olumsuzluklar yine yaşanacaktır.

Yol yapacağız diye insanları yolundan etmek amaca uygun değildir.

Yolları yaptırır iken, mevcut yolun her yerini bozmak yerine, bir taraftan başlayıp paranın yettiği yere kadar yapılması vatandaşın rahat etmesini sağlayacaktır.

Bürokrasi hâkimiyetinin bilgi eksikliği veya konuya ilgisizliğinin faturasını vatandaş ödemektedir. Bu konuları sorgulayan müesseseler çalışmadığından keyfiyet psikolojisi bürokratı umursamaz, vurdumduymaz yapmıştır.

İlgili kurumun, söz konusu karayolunun yapımı ile ilgili yeni güzergah arayışına girmeden, mevcut yolu genişleterek işi basite aldıkları ve böylesine büyük bir yatırımı hem pahalıya hem de zora koştukları, bölgeyi bilen insanların malumudur. Yatırımda; bilgi, emek, maliyet, güvenlik bileşenleri bir araya getirildiğinde kalıcı ve kamu yararı oluşur.

Sonuç olarak 'zararın neresinden dönülürse kardır' mantığı çalıştırılırsa; yeni ihalede, yol güzergahının değiştirilme şansının olması kamu ve devlet adına büyük bir kazançtır.Yeni güzergahın Kastal mezarlığından Haçtırın mezarlığına (Ballar Petrol'e) bağlanması gerektiği, Devlet ve Vatandaş açısından son derece önemlidir.

Yanlış yatırım'a meydan vermemek için bu ay yapılacak ihale’nin iptal edilmesi kamu yararınadır.

Yeni güzergah çalışması ve değişecek proje ile ek ihale yapılmalıdır.

Yanlışa ısrar edilmemesi konusunda tüm ilgilileri göreve davet ediyoruz. Gazetemiz, teknik ve halk içinde yaptığı araştırma neticesinde bu yanlışı dile getirmeyi görev ve sorumluluk anlayışı ile gündeme getirmiştir.

İlgililerin kamu yararına duyarlılık göstermelerini vatandaş adına bekliyoruz."

ANDIRIN-KADİRLİ
KARAYOLU'NUN SON DURUMU


Kale bakımevi-Torun Köyü arasında

* Heyelânlar olmuş, yollar daralmıştır

* Her an yeni heyelân olma tehlikesi mevcuttur

* Yamaçta kayalar yola düşmek üzere
beklemede duruyorlar

* Çoğu bölge Stabilize ve tarla yolu haline
gelmiştir.

* Çatak mevkiinde yapıldıktan 3-5 ay sonra
göçerek dereye dolan büyük duvar mevkiinde
yol çok daralmış, aynı zamanda yolun altında
ve üstünde yeni heyelan ihtimali bulunmaktadır.

Haber : İskender Zengin (Andırın Postası)