Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ekipleri Ramazan bayramını yoğun çalışarak geçirdi.

Bayramın birinci günü ‘change araç’ ihbarı üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bir seyahat firmasına ait şehirlerarası yolcu otobüsünün evraklarını kontrol etti. Yapılan inceleme sonucunda otobüsün plaka ve ruhsat gibi birçok evrakının sahte olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine aynı firmaya ait 8 otobüs daha kriminal incelemeye gönderilirken, araçların ‘change’ olup-olmadıklarının ortaya çıkartılacağı belirtildi. Olayla ilgili olarak şu ana kadar gözaltına alınan firma yetkilisi ile tamir atölyesinde çalışan boyacı ve kaynakçıdan oluşan 3 kişinin dün akşam çıkarıldığı adliyede tutuklandığı ve operasyonların genişleyerek devam ettiği öğrenildi.

Bu arada Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Emniyetin söz konusu olayla ilgili olarak çalışmalarının devam etmesi nedeni ile önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklama yapılacağını söyledi.

ARAÇLARDA CHANGE (DEĞİŞTİRME) NEDİR?

Bir aracın change olup olmadığının anlaşılabilmesi için, aracın tescil ve trafik belgesi üzerinde bulunan motor ve şase numaraları ile araç üzerinde bulunan motor ve şase numaralarının karşılaştırılması gerekmektedir. Araç üzerindeki motor ve şase numarası ile tescil belgesi üzerindeki numaraların bire bir aynı olması gerekmekle birlikte, araçtaki numaralarda kazıntı, silinti, tahrifat, kaynak izi vb. görünmesi halinde change olma ihtimali bulunduğundan, motor ve şase numaralarının teknik elemanlar (makine mühendisleri odası, karayolları muayene istasyonu) tarafından incelettirilmesi uygun olacaktır.

POLİSLER REFERANDUMDA DA YOĞUN ÇALIŞTI

Öte yandan; 12 Eylül Pazar günü yapılan referandumda da polis ekipleri yoğun çalıştı. Haklarında yakalama kararı bulunan birçok şahıs oy kullanmak için geldikleri sandık başlarında polisler tarafından yakalanarak emniyete götürüldü.

OY KULLANIRKEN YAKALANDILAR!

Tokat, Aydın, Kütahya, Muğla, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Çanakkale'de çeşitli suçlardan aranan 276 kişi sandık başında gözaltına alındı. Yurt genelinde ise değişik suçlardan aranan 700'den fazla kişi oy kullanmak için gittikleri sandık başında yakayı ele verdi.

Aydın Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, tüm yurtta olduğu gibi Aydın'da da referandumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için gerekli emniyet tedbirlerini aldıklarını söyledi.

Kurt, çeşitli suçlardan aranan kişilerin oy kullanmaya gelebileceğini düşünerek sandık başlarında önlem aldıklarını, şu ana kadar aranan 60 kişinin yakalandığını belirtti.

Yakalananların yüzde 95'inin borcundan ötürü, yüzde 5'inin ise basit yaralama nedeniyle arandığını ifade eden Kurt, zanlıların işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

Kurt, vatandaşların oy kullanmasını engellemek isteyen kişiler olabileceği ihtimaline karşı polis ekiplerinin devriye görevi yaptığını belirtti.

Tokat kent merkezinde, çeşitli suçlardan aranan 12 kişi, referandumda oy vermeye gelince polis ekipleri tarafından oy kullandıkları okullarda gözaltına alındı.

Kütahya merkezde de çeşitli suçlardan aranan 80 kişi, oy kullanmak için geldikleri okullarda yakalandı.

Muğla'nın Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Milas ilçelerinde de çeşitli suçlardan aranan 87 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Yetkililer, Marmaris'te 30, Fethiye'de 22, Bodrum'da 10, Milas'ta 25 kişinin oylarını kullandıktan sonra gözaltına alındığını söyledi.

Bu arada, Marmaris'te İhsan Mermerci İlköğretim Okulu'ndaki 1016 numaralı sandıkta, tekerlekli sandalyeyle gelen engelli vatandaşın oy kullanma işlemi sırasında gerginlik yaşandı. Engelli vatandaşın birinci derece yakının yardımıyla Oyunu kullanmasına başka bir seçmen tepki gösterdi. Sandık başkanı ve siyasi partilerin temsilcilerinin uyarılarına rağmen tepkisi sürdüren kişiyle engelli vatandaşın yakını arasındaki gerginliğin kavgaya dönüşmesini polisler önledi. Birbirinden şikayetçi olan kişiler karakola götürüldü.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Selahattin Mahallesi'ndeki Sağlık Meslek Lisesi'nde kurulan sandıkta BDP'nin görevlendirdiği Tarık Ekmen'in, kimlik tespiti sırasında, daha önce işlediği suçtan dolayı hakkında arama kararı bulunduğu belirlendi. Ekmen gözaltına alındı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde, hakkında ''cürüm işlemek için suç örgütü kurma ve örgüte katılma'' suçundan 1 yıl 2 ay 3 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ali Rıza B, ilçeye bağlı Narlı beldesinde halk oylaması kapsamında Oyunu kullanmak için Narlı 26 Ocak İlköğretim Okulu'na gitti. Ali Rıza B, oy kullandıktan sonra gözaltına alındı. Ali Rıza B'nin jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Çanakkale'de de çeşitli suçlardan aranan 35 kişi, oylarını kullandıktan sonra, sandık başlarında bekleyen görevliler tarafından gözaltına alındı. 35 kişi, Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. (www.kanal46.com)