Kahramanmaraş ve komşusu Adıyaman’da elektrik dağıtım işi yapmakta olan Göksu EDAŞ’ın kısa bir zaman sonra AKEDAŞ’a devir edileceği ve bu yönde sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindiği öğrenildi.

Necmettin Erbakan’ın Başbakan olduğu ‘Refahyol’ Hükümeti döneminde yapılan 24 Kasım 1996 tarihli işletme hakkı devir ihalesiyle Kahramanmaraş-Adıyaman bölgesi için elektrik dağıtım işi, 60 milyon dolarla en yüksek teklifi veren AKEDAŞ -Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye verilmişti.

Ancak söz konusu devir, tescil ve devir hakkı sözleşmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan itirazlar ve hukuki süreç bakımından aradan geçen 14 yıllık zaman zarfında söz konusu fiili devir gerçekleştirilememişti.

Bu çalışmalarda sona gelindiği ve önümüzdeki yılın ilk ya da en geç ikinci ayında Kahramanmaraş ve Adıyaman yöresinde elektrik dağıtım işinin AKEDAŞ tarafından yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

Yine elde edilen verilere göre; her iki ilde toplam 530 bin civarında elektrik abonesi bulunuyor. Bunun 360 binini Kahramanmaraş’taki aboneler oluşturuyor. Aylık olarak tahakkuk eden 65-70 milyon lira civarındaki elektrik faturasının ise büyük orandaki bölümü tahsil ediliyor.

Ortaya çıkan tahakkuk miktarını söz konusu şirketten, tahsil edilip-edilmemesine bakmadan talep edecek olan devlet, bu paranın yüzde 2.23’ünü ise söz konusu şirkete dağıtım kâr payı olarak ödeyecek.

30 yıl süre için belirlenen 60 milyon dolarlık kiralama bedelinin yarısını peşin ödeyecek olan şirket, geriye kalan 30 milyon doları ise iki yılda eşit taksitle ödeyecek. Şirket yapacağı yatırımların parasını ise devletten 10 yıl içerisinde alabilecek.

Göksu EDAŞ’ta çalışan memurlar havuz sistemi ile diğer bir kamu kurumuna geçebilirken, işçiler ise özlük hakları korunarak aynı kurumda çalışmaya devam edebilecek.

Göksu EDAŞ’ın Kahramanmaraş ve Adıyaman bölgesinde 200’ü memur, 320’si işçi olmak üzere toplam 520 personeli bulunuyor.

AKEDAŞ'IN HİSSE DAĞITIMI NASIL?

Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağtım A.Ş.'nin elde edilen bilgilere göre hisse dağılım oranları ise şöyle:

1- Yüzde 27.5- Alişan Arıkan (Arsan Tekstil)

2- Yüzde 27.5 - M. Hanefi Öksüz (Kipaş Tekstil)

3- Yüzde 22.5 - Mehmet Balduk (Nazar Tekstil)

4- Yüzde 22.5 - A. Kadir Kurtul (İskur Tekstil)

ELEKTRİK DAĞITIM İHALESİ:

“Ülkemizde elektrik dağıtım faaliyetlerinin başlaması 1990’lı yıllarda olmuştur. Ülke ihtiyacının karşılanması yanında kayıp-kaçak oranının azaltılması ve mevcut hatların gerek yenilenerek gerekse yeraltına indirilerek mevcut üretimlerin verimliliklerinin arttırılması, o yılların önceliği olarak belirlenmiştir.

Bu yatırımların o yıllarda yapılabilmesi sermayenin yeterince birikmemiş olması dolayısıyla bir sorun teşkil ederken; hükümet bunu aşabilmek için belli bölgelerde halkın; gerek üretim gücüyle gerekse ülke ekonomisine katkılarıyla takdirini kazanmış ve halen faaliyette olan üretim gruplarına görevlendirme yoluyla sektöre çekebilme ve yatırımları finanse edebilme yolunu seçmiştir.

O yıllarda bölgenin en büyük tekstil şirketlerinin de ortaklığıyla AKEDAŞ (Adıyaman —Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Şti.) kurulmuştur.

Özelleştirmeler 7 bölge 12 ili kapsayacak şekilde o dönemde gündeme geldi. 1996 yılında Aydın-Denizli-Muğla Bereket Enerjiye Adıyaman- Kahramanmaraş AKEDAŞ’a verilmiştir. Diğer bölgelerde de kazananlar olduysa da bu bölgelerdeki ihaleler 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmiştir. 1996 yılında bu 7 bölgedeki ihalelere şaibeler nedeniyle iptal kararları gelse de Bereket Enerji ve AKEDAŞ Enerji Bakanlığı’na Danıştay’da açmış olduğu davaları kazanması nedeniyle 1998’de bu hakları yargı kararlarıyla tescillenmiştir. Bu tescil işlemi 1999-2000 yıllarında imzalanan işletme devir hakkı sözleşmeleriyle de perçinlenmiştir.

2000 yılında enerji yatırımlarının gecikmesi ve bir an önce bu yatırımların gerçekleştirilebilmesi için yabancı yatırımcıların isteği yönünde 7.5 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımlarına geriye dönük olmak üzere Tahkim anlaşması getirilmiş ve bu iki bölgede tahkim imtiyazı kazanmıştır.

2004 yılında hükümet 20 bölgede elektrik dağıtım ihalesine çıkacağını açıkladığında bu iki şirket daha önce kazanılmış hakları olduğunu beyan ederek bölgelerin kapsam dışı bırakılması yönünden itiraz ettiler. Hükümet konuyla ilgili özelleştirme idaresinden bilgi istediğinde mahkeme kararları, işletme devir hakkı sözleşmeleri ve en önemlisi tahkim restinin hükümet adına olumsuz gelişmeler olarak sıraladı ve verilen karar bu bölgelerin sona bırakılması oldu.

Özelleştirmelere sorunla başlamak istemeyen hükümet bu iki firmayı yeni kabul edilen; enerji piyasası kanununa; göre eski sözleşmeleri bu güne uyarlamaya davet etti. Bu amaçla özelleştirme çalışmaları kapsamında; sözleşme tadilatı; amacıyla bakanlıkta bir çalışma komisyonu kuruldu. Bereket ve AKEDAŞ’la sözleşme tadilatlarının bir an önce sonuçlandırılacağını belirtti.

Geldiğimiz noktada 15.05.2008 rekabet kurulu kararına göre AYDIN-DENİZLİ-MUĞLA illerinden oluşan elektrik dağıtım bölgesindeki Tedaş’ a ait elektrik dağıtım varlıklarının BEREKET ENERJİ, AYDEM güney batı Anadolu Enerji San ve Tic A.Ş. tarafından 30 yıl süreyle işletilmek üzere devralınması işlemine izin verilmiştir.

Şu an da bu özelleştirme gerçekleştirilmiş 30 yıllığına bu bölgenin elektrik dağıtım işi 110 milyon ABD $ karşılığında Bereket Enerji’ye geçmiştir.

Yukarıda ki sürecin aynı şekilde AKEDAŞ içinde sürdüğü EPDK başkanının kendi demeçlerinde de yer almaktadır.

Devrin yakın bir zamanda gerçekleşeceğini enerji piyasası yetkilileri tarafından doğrulanmaktadır.

AKEDAŞ şirketi 16.10.2008 tahinde gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurulu toplantısında kabul edilen karar gereğince tamamı ödenmiş 50.000 TL olan sermayesinin 25.000.000 TL’ye çıkartılmasına karar vermiştir.

Gelişmeler şirketin iki ilde elektrik dağıtım işini devralmak üzere hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğunu göstermektedir.

Adıyaman —Kahramanmaraş bölgesinde kayıp kaçak oranının yüzde 9 gibi ülke ortalamasının çok altında olduğu Enerji Bakanlığı’nın verilerinden bilinmektedir. Bunun sebebi olarak aradan geçen 18 yılda kamunun gerekli yatırımları ertelemeyip çok büyük bir oranda gerçekleştirdiği belirtilmelidir. Ayrıca hidro elektrik kapasitesi en yüksek bölge olması Afşin-Elbistan santrallerinin bölgedeki varlığı; ülkenin toplam üretiminin yüzde 10’nundan az olmamak üzere bu bölgede gerçekleştirildiği de bir gerçektir.” (Alttaki bölüm için Kaynak: www.hisse.net / www.kanal46.com)