Kahramanmaraş Valiliği tarafından Valilik Toplantı salonunda düzenlenen seminerde Kahramanmaraş'ın afet durum değerlendirmesi ele alındı. Herhangi bir afet öncesinde alınması gereken tedbirler, afet sırasında nasıl hareket edileceği ve afet sonrasında atılması gereken adımların anlatıldığı toplantıda yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluklar anlatıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Afet ve Acil Durum yönetimi ile ilgili bir eğitim çalışması nedeni toplantının yapıldığını söyledi.

Kahramanmaraş'ın çok riskli bir coğrafyada yer aldığını söyleyen Vali Tanılır, konuşmasına şöyle devam etti; “ Kahramanmaraş ilimizde deprem acısından riskli bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Elazığ depreminden sonra Başbakanlık Afet ve Açıl Durum Yönetimi Başkanlığı ilk toplantısını burada yaptı. Sayın Başkan arkadaşlarla birlikte geldiler. Burada gene geniş katılımlı bir toplantı ile durumu müzakere ettik. Malumunuz olduğu üzere ilimizde iki adet fay hattı kesişmektedir. Birisi ölü deniz fay hattının uzantısı olan Antakya-Türkoğlu sekmendi, bir diğerde Türkoğlu’na uzanan Doğu Anadolu fay hattının uzantısı olan Narlı-Gölbaşı sekmendi. Tabi Elazığ depreminden sonra Narlı-Gölbaşı sekmendin de hareketlenme beklenmektedir. Bu meydana gelecek kırılmanın da bilim adamları tarafından yedinin üzerinde bir şiddetle depreme neden olacağı tahmin edilmekte. Tabi böyle bir durumda bizim kamu otoritesi afet ve acil durum konusunda eksiklerimizi mutlaka gözden geçirmemiz ve mutlaka hazırlıklı olmamız icap ediyor. 2009 Marmara depreminden sonra Afet ve Acil Durum Yönetmeliği konusunda çok önemli mesafeler katletti ancak buna rağmen tam ders çıkardığımızı söyleyemeyiz. Çünkü yapılan birçok şey kâğıt üzerinde tam gözüküyor ama iş tatbikata gelince maalesef bazı yerlerde bocalıyoruz. Bizim bu zaafımızı gidermemiz gerekiyor. Bu zaafı gidermenin de birinci yolu eğitimdir. Biz afet olmadan önce tedbirli olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle bundan sonra il kriz kurulunun ayda bir toplanarak yeni kurulan Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün bu çerçevedeki çalışmalarını mutlaka gözden geçirmesi, görülen eksikler konusunda müşterek kararlar alarak bütün kurumların duyarlıklarının artırılması için bir karar aldık. Görev verilen arkadaşlar en üstten en alt kademeye kadar görevlerinin ne olduğu nu bilmesi gerekiyor. Afet olduğunda talimat beklemeden nereye gideceğini, hangi telefonu kullanacağını ve ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Afet ve acil durumda faydalanacak olan personellerin zaman zaman seminer yapılarak bilgilendirilmesi, afet durumunda dünyada uygulanan uygulamaları görmesi ve bilinçli olması gerekiyor. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Acil Yardım Grup Başkanı Turan Erkoç ise afet yönetiminin bir döngüsü olduğunu ifade etti. Afetin, unutulduğu anda meydana geldiğini kaydeden Erkoç, "Afet yönetiminin bir döngüsü vardır. Bunlar öncesi, afetin meydana geldiği an ve afetin sonrasıdır. Öncesinde yapılması gereken teşhis ve risk yönetimi. Afet anında görevli kuruluşların nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmesi ve afet sonrasında ise hayatın normale döndürülmesidir. Bu noktada biz yerel yönetimlerin kendi kendine yetebilmesini isteriz. Diğer yandan genel ve yerel yönetimler afet konusunda aynı ahenkle çalıştığında sorunların kolayca ortadan kaybolacağını biliyoruz. Yani tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerlerine düşen görevde aynı ahenkle çalışmalı ve sorumluluklarını yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı. Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi Eğitmeni Zekai Sarıaslan yaptığı sunumda afete hazırlık, zarar azalımı, müdahale planları ve bu alanda sürdürülen çalışmalar anlattı.

Toplantıya Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Vali Yardımcısı Servet Güngör İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Karadutlu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Acil Yardım Grup Başkanı Turan Erkoç, Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi Eğitmeni Zekai Sarıaslan, çok sayıda ilgili kurum ve kuruluş müdürü katıldı. (www.kanal46.com)