İngiltere'den gelen 4 polis, görev bölgelerindeki Türklerle daha iyi iletişim kurabilmek için İstanbul ve Kahramanmaraş'ın kent merkezindeki incelemelerinin ardından Elbistan ilçesine geçti.

Londra'nın Hackney bölgesinde görev yapan ve Türk olan Ali Dağ ve İngiliz meslektaşları Susan Wright, Stephen Wright ve Darrly Marsh, Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin rehberliğinde Elbistan'ın Kantarma köyünü ziyaret etti. Konuk polisler, burada günlük yaşamları, gelenekleri, göreneklerine ilişkin köy sakinleriyle görüşmeler yaptı.

Bölgedeki cemevi ile camileri de gezen ve Kahramanmaraş - Elbistan Emniyet Müdürlüklerinde görevli personelin de eşlik ettiği İngiliz polislerin Elbistan'daki ilk durağı Kantarma Köyü oldu.

Burada yaşayan Alevi dedeleri ve köy halkı ile sohbet eden İngiliz polis teşkilatı yetkilileri, kendi ülkelerinde yaşayan göçmenlerin örf, adet ve geleneklerini anlamaya çalıştılar.

Susan Wright, yaptığı açıklamada, bölgelerinde yaşayan Türklerin büyük çoğunluğunu Kahramanmaraş'ın Elbistan, Afşin ve Pazarcık ilçesinden gelen Türklerin oluşturduğuna dikkati çekerek, İngiliz polisleri olarak Türk gurbetçilerle sağlıklı iletişim kuramadıklarını söyledi.

Görev bölgelerindeki Türklerle daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri için bir proje yürütüldüğünü ifade eden Sue Wright, bu proje kapsamında Elbistan'a geldiklerini, amaçlarının Türk gurbetçilerle daha iyi iletişim kurabilmelerini sağlayacak bilgiler edinmek, onları daha iyi tanımak olduğunu bildirdi.

Susan Wright, İngiltere'de yapılan bir araştırmanın Türk gurbetçilerin İngiliz polisine güvenmediğini ortaya koyduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İngiltere'de yaşayan Türklerin polise olan güvensizliğinin nedenini araştırıyoruz. Biz bu güvensizliğin ortadan kalkması için buradayız. Onları anlamak, kültürünü anlamak için buraya kadar geldik. Şimdi onlara diyeceğiz ki 'biz size değer verdiğimiz için sizin ülkenize kadar gittik. Şimdi sıra sizde. Sizde yaşanan asayiş olaylarında polise yardımcı olun' diyeceğiz. Yani İngiltere'deki Türklerin kafasından 'İngiliz polisi bizim için bir şey yapmaz'' fikrini silmeye çalışıyoruz. Bunu başarmamızda burada edindiğimiz bilgiler çok faydalı olacak.''

Kantarma köyünde yaşayan vatandaşlar, yabancı konuklarına Türk kahvesi ikram etti, yöreye özgü ürünler hediye etti. İngiliz polis heyeti bugün ise Afşin ve Göksun ilçelerinde de incelemelerde bulunduktan sonra yarın sabah Kahramamaraş’tan uçak ile önce İstanbul’a daha sonra ise Londra’ya dönecekler. (www.kanal46.com)