Deprem tartışmalarının tekrar yaşandığı şu günlerde Kahramanmaraş'ta ki deprem gerçeği tekrar akıllara geldi.


Belirtilen bu 3 ilde beklenilen deprem gerçekleşirse iller yerinde kalmayacak adeta yerle bir olacak dendi.İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, "Şu anda Marmara'da İstanbul bölgesinde, Erzincan'ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında çok büyük bir deprem bekliyoruz. Elazığ'ı da tehdit eden fay uzun süredir suskun,enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan. Burada da çok büyük depremler olabilir" diye belirtti .Elbette ki depremin bir de Kahramanmaraş’a bakan tarafı var. Uzun yıllardır deprem olmadığı söylenen ve olması muhtemel bir büyük deprem riski var. Hatay’da bulunan fay hattının hareketli olduğu biliniyor. Bundan dolayıdır ki  geçen yıl AFAD, Kahramanmaraş’ta beklenen büyük bir deprem için fizibilite çalışmaları yapıp Başbakanlığa bir rapor sundu.


Vali Güvençer ve Deprem


Kahramanmaraş Valisi sayın Güvençer’ inde geçmişte meydana gelen Yalova  depreminde Kriz Merkezinde Vali Yardımcısı olarak görev yaptığı biliniyor. Akıllara Kahramanmaraş'a atanmasının arkasında   deprem  için hazırlık mı yapılıyor sorularını akıllara getirdi.


Afşin Elbistan Termik Santrali ve deprem


Uzmanlara göre son zamanlarda beklenen depremin önüne Afşin-Elbistan Termik Santraline kömür veren havzanın açık alanlardan oluşması, oluşabilecek gaz sıkışmasını önlediği yönünde. Bundan dolayıdır ki depreme sebebiyet verebilecek gaz sıkışması ve enerjinin bu açık alandan dışarıya çıkması muhtemel depremin önüne geçiyor tezlerini güçlendiriyor.


Haber-Yorum

Editör: TE Bilisim