Kahramanmaraş’ta Şehit Murat Örümcek Polis Merkezi’ne kendisine trafikte yumruk atan şahsı şikayete giden yeni mezun fizyoterapist genç ile daha sonra yanına gelen kardeşi ve amcasına çıkan tartışma sonrasında çok sayıda polis tarafından ‘orantısız feci dayak’ atılmasının yankıları halen sürüyor.


Türkiye gündemine de giren ve karakol bahçesinde başlayarak içeride de devam eden olayda; amca Bilal Hançerkıran ile yeğenleri Burak ve Ökkeş Hançerkıran, elleri kelepçelenmiş halde yere yatırılarak feci şekilde dövülmüşlerdi. Bu arada 2 polis memuru ise darp edildiklerini öne sürmüş, iki taraf ta birbirinden davacı olmuştu.


29 Ağustos Perşembe akşamı meydana gelen ve gerek Kahramanmaraş gerekse de ülke gündeminde büyük tepki çeken ‘orantısız feci dayak’ olayı sonrasında hastanede tedavileri yapılan Hançerkıran ailesinin 3 ferdi, sevk edildikleri Adliye’de hakim karşısına çıktı. Adli kontrole tabi tutularak serbest bırakılan darp mağdurları evlerinde dinlenerek sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor.


BAKANLIK MÜFETTİŞİ GELECEK


‘Polis dayağı mağdurları’nın başvurusu üzerine konu, Kahramanmaraş İl İnsan Hakları Kurulu’nda ele alınacak. Yaptığımız araştırmalara göre; İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişin de önümüzdeki günlerde kente gelip inceleme yaparak rapor hazırlayacağı bilgisine de ulaşıldı.


KAMERA KAYITLARINDA NELER VAR?


Öte yandan; Türkiye gündemini de sarsan olayla ilgili olarak şu ana kadar gerek Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe’nin gerekse de İl Emniyet Müdürü Metin Aşık’ın kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunmaması  dikkat çekerken, olayla ilgili karakol kamera kaydı görüntülerinin şu ana kadar kamuoyuna ve basına sunulmaması da hayli garip bulunarak tepkilere neden oluyor.


Kamera kayıtları ile gerçeklerin günışığına çıkacağını belirten kamuoyu çevreleri, Müdür Aşık’ın hastanede tedavileri sürecinde sadece polisleri ziyaret etmesini de pek tasvip edilmedi. Bu konuda görüş bildiren çevreler; “Dayak mağduru vatandaşları da ziyaret etmiş olsaydı daha şık olurdu ve yaralar daha çabuk sarılırdı” dediler.


CEVAP BEKLEYEN DETAYLAR 


Olayda; birinin burnunun diğerinin ise ayağının kırık olduğu öne sürülen 2 polis memurunun görüntü ve fotoğraflarını inceleyen tıp uzmanları ise bazı soruların cevap beklediği konusu üzerinde birleşiyor.


Burun ameliyatında bile hastanın kısa süre sonra taburcu edildiğini hatırlatan sağlık uzmanları, ayağı kırılan ve alçıya alındığı iddia edilen polis memurunun ütüsü dahi bozulmamış pantolonunun çıkarılmamış olmasının da garipliğine vurgu yaptılar.


Ayağının bir değil iki yerden kırıldığı iddia edilen polis memurunun tedavi süresince pantolonunu nasıl çıkaracağının merak konusu olduğunu dile getiren tıp uzmanları; “Bu tür acil vakalarda kural, yaralının üzerindeki giysinin ya makasla kesilmesi ya da yırtılması esastır. Çünkü saniyeler önemlidir” dediler.


OLAY NASIL OLDU?


Kentin tanınmış esnaflarından Ayhan Hançerkıran’ın (48) Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi bölümümden bu yıl mezun olan ve Gaziantep’te geçen günlerde özel bir hastanede çalışmaya başlayan 23 yaşındaki oğlu Burak Hançerkıran, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve hafta sonu tatili nedeni ile memleketine izne geldi.


İddiaya göre; beraberinde 4 yaşındaki kız kardeşi ve bir arkadaşı ile birlikte Piazza AVM civarında otomobil ile seyretmekte olan Burak, trafiği tehlikeye sokarak önüne kıran 46 ... plakalı araca korna çaldı ve sürücüsü ile kısa süreli tartışma yaşadı. Aracından inen ve kimliği öğrenilemeyen sürücü, aracının içerisindeki Burak’ın yanına gelerek yumruk atıp olay yerinden ayrıldı.


KARAKOLA GİDEREK ŞİKAYET ETMEK İSTEDİ


29 Ağustos Perşembe akşamı yaşanan olay sonrasında Şeyhadil semtindeki Şehit Murat Örümcek Polis Merkezi’ne gelen Burak, kendisine yumruk atan ve aracının plakasını aldığı şahsı şikayet etmek istedi. Şikayetini dinleyen polislerin; (Böyle şikayet mi olur, hani nerende ne var, bunun için mi buraya geldin) şeklinde sözler söylemesi üzerine raporunu gösteren Burak şikayetinin kayda alınmasını istedi.


Halen kendisi ile ilgilenmediğini iddia eden ve şikayetinde ısrarcı olması nedeni ile polislerle tartışan Burak, amcası Bilal Hançerkıran’ı (39) telefonla arayarak durumu anlattı. Bunun üzerine amca ile Burak’ın kardeşi 19 yaşındaki Ökkeş de karakola geldi.


KARAKOL BAHÇESİNDE DE DÖVDÜLER


Yeğeninin şikayetinin neden alınmadığını sorarak, yumruk atan şahsın halen bulunmamasına sinirlenen amcanın ve yeğeninin yüksek sesle konuşmalarından rahatsız olan polisler kendisine tepki gösterdi ve aralarında tartışma çıktı. Tartışmanın yumruklu kavgaya dönüşmesi üzerine karakolda bulunan çok sayıda polis, amca ile iki yeğenini karakol içerisinde biber gazı da kullanarak feci şekilde dövmeye başladı. Karakol bahçesinde yaşanan olaya çevre esnaflarının tepki göstermesi üzerine, elleri kelepçeli olarak içeriye alınan amca ile iki yeğenine dayak burada da uzun süre devam etti.


‘ORANTISIZ DAYAK’ İDDİASI


Karakol bahçesinde herkesin gözü önünde ve içeride devam eden olayda; amca ve iki yeğeni ile birlikte Mehmet Maviş ve Ahmet Keskin isimli 2 polis memurunun da bu olayda yaralandığı iddia edildi. Amca ile yeğenleri Karacasu Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde, tedavi altına alındılar. Polis memurları ise aynı hastanenin Çamlık semtindeki Yörük Selim ek binasında tedavi gördüğü iddia edildi.


Polis kaynakları, şahsın küfürlü konuşması ve mukavemette bulunması nedeni ile müdahale ettiklerini öne sürerken, amca Bilal ise ‘orantısız’ şekilde dayak yediklerini, çok ağır küfür ve hakaretlere maruz kaldıklarını iddia etti.


Öte yandan; durumdan haberdar olan Ayhan Hançerkıran, kardeşinin ve 2 oğlunun durumunu sormak üzere polis merkezine geldiğini belirterek; “Ben babasıyım deyince; (Senide mi ezelim?) şeklinde konuştular. Böyle şey mi olur” diyerek tepki gösterdi.


Taraflar birbirinden şikayetçi ve davacı olurken, kent merkezinde büyük yankı yapan olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.


SONUCU MERAKLA BEKLENİYOR


Kahramanmaraş'ta yaşanan 'Karakolda feci dayak' olayı ulusal TV'lerin ana haber bültenlerinin yanı sıra yine ulusal gazetelerin Türkiye baskısı haberlerinde geniş olarak yer aldı.


Ulusal basın ile TV'lerde de geniş yer bulan olayla ilgili gelişmeler başta Kahramanmaraş olmak üzere yurt genelinde büyük bir merakla bekleniyor.


(www.kanal46.com)