Konya Orman Bölge Müdürlüğü, ormanda keçi otlatanlara ceza yağdırdı. Konya genelinde keçi sahibi 301 kişiye 250 bin TL civarında para cezası kesildi. Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, ormanın en büyük düşmanının keçiler olduğunu belirterek besicilerin başka geçim kaynağı bulmalarını istedi.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara büyük zarar veren keçileri otlatanlara göz açtırmıyor. Konya'nın Beyşehir, Derebucak, Seydişehir ve Hüyük ilçeler başta olmak üzere il genelindeki ormanlık alanlara zarar veren keçilerle mücadele sürdürülüyor. Vatandaşların şikâyetleri sonucu harekete geçen orman muhafaza memurları, yasağa uymadıkları belirlenen kişilere 301 adet suç zaptı düzenlenmiş ve Orman Kanunu'nun 95'nci maddesince cezai işlem uygulanmıştır. 301 adet suç zaptıyla da 23 bin 652 keçiye 250 bin TL civarında para cezası kesildi.

Orman suçlarıyla mücadele kanunu kapsamında ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren keçi sahiplerine hayvan adedine göre ceza uygulanıyor. Yetkililer, bir keçi için uygulanan cezanın 8 YTL'den başladığını belirtiyor.

Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, izinsiz otlatmalar sonucunda 1937 yılından bu güne kadar Konya il sınırları içersindeki 750.000 hektarlık ormanlık alanın verimsiz ve bozuk hale geldiğini söyledi. Orman Bakanlığı'nın 2008 yılı verilerine göre ülke genelinde keçi otlatma suçunun en fazla işlendiği iller sıralamasının başında Konya'nın bulunduğuna dikkat çeken Ünal, hayvan sahiplerinin keçi dışında başka geçim kaynakları bulmasını önerdi.

Ali Fuat Ünal, ormanların korunması için mücadelenin aralıksız sürdürüleceğini söyledi. Hayvan sahiplerine kesilen cezanın suçun işleniş biçimine göre değişiklik arz ettiğini vurgulayan bölge müdürü, orman suçlarıyla mücadele kanunu kapsamında ormanlık alanlara zarar veren keçi sahiplerine hayvan adedine göre ceza uygulandığını hatırlattı. Keçi başına uygulanan en düşük cezanın 8 TL olduğu bilgisini veren Orman Bölge Müdür Ali Fuat Ünal, şöyle konuştu: "Keçi otlatanlara verilen cezalarda birkaç kıstas var. Kabahatler Kanunu kapsamında kesilen cezalar 8 ile 24 TL arasında değişiklik gösteriyor. Keçilerin otlatıldığı sahanın koruma altında olup olmadığı, bölgenin gençleştirme sahası içerisine girip girmediği, bölgenin yangın için riskli taşıyıp taşımadığı gibi birçok etken var. Yine keçi sahiplerinin orman köylüsü olup olmadığı, il dışından gelip gelmediği gibi cezanın miktarını belirliyor."

Otlak ve meralarda beslenme kapasitesinin üzerinde yararlanılmaktadır. Bu yararlanma şekli ormanlarımızı da tahrip etmektedir. Ormanlık alanlarda yapılan usulsüz otlatmalar sonucunda; ormanlardaki zararın yanında bitki örtüsü ve toprak da zarar görmektedir. Orman Bakanlığı'nın 2008 yılı verilerine göre ülke genelinde keçi otlatma suçunun en fazla işlendiği iller sıralamasının başında Konya bulunurken, Adana, Kahramanmaraş ve Isparta illeri ise listenin başında yer alıyor.

2006 yılı ilk 6 aylında Türkiye'de ormanda keçi otlatanların işlediği suç adedi bin 214 olarak tespit edildi. İstatistiklere göre suça karışan hayvan sayısı ise 89 bin 382 adet olarak belirlendi. Konya Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2001-2005 yılları arasındaki istatistiklerine göre yıllık suç ortalaması 191 olurken, 18 bin 215 hayvana ceza kesildi. 2006 yılının ilk 6 aylık diliminde 331 kişiye ormanda keçi otlattığı için işlem yapılırken 23 bin 712 hayvana ceza kesildi.

Bu arada, ormanlara en çok zararı dokunan hayvan keçi olarak biliniyor. Ormanlarda otlatma yapılması kanunla yasaklanmasına rağmen geçim kaynağı hayvancılık olanların fazlalığı nedeniyle bunun önüne tam olarak geçilemiyor. Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, tüm tedbirlerin alınmasına rağmen keçi otlatmacılığının, yeşil alanları tehdit etmeye devam ettiğinin altını çizdi. Ali Fuat Ünal, "Otlatma esnasında ormana en çok zararı veren hayvan keçilerdir. Çünkü keçi, her türlü ağaç yaprağını, tomurcuk, sürgün ve hatta kabuklarını ayırt etmeden yiyen bir hayvandır. Özellikle genç bitkilerin tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanı keçidir. Ormanlık alanlarda keçi zararlarının önüne geçmenin tek yolu, bu hayvanı ormandan uzak tutmaktan geçer."açıklamasında bulundu. (CİHAN)