Kamu harcamalarında tasarrufa giden Maliye Bakanlığı devlet araçlarının görev dışında özel amaçlarla kullanımına sıkı denetim getiriyor.

Memurun her türlü taşıt kullanımı teknolojik altyapı kullanılarak yıl sonuna kadar denetime açılıyor.

Öncelikli olarak kamu araçlarına çip takılarak her türlü yakıt tüketimi ve seyir güzergahı uydudan takip edilecek. Bu sayede bürokratların keyfi araç kullanımının önüne geçilmiş olacak. Örneğin hafta sonu bağlı bulunduğu kurumun arabası ile piknik gibi amaç dışı kullanımların önüne geçilecek.

Düzenleme ile yakıt tüketimi başta olmak üzere kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesinin hedeflendiğini belirten Maliye kaynakları, suistimallerin de önüne geçileceğini kaydetti. Yine düzenleme kapsamında bürokratların şu an kullandığı makam araçları da değişebilecek. Kamu görevlilerinin sorumlulukları ve temsil nitelikleri ile paralel olarak makam taşıtı verilecek. Bütçeden geçen yıl akaryakıt ve yağ alımları kalemine harcanan miktar önceki yıla göre 135 milyon liralık artışla 1 milyar 145 milyon lira olmuştu.

Bütçe Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kamu Taşıtları Kanun Tasarısı Taslağı ile öncelikli olarak tüm kurumlar taşıt politikası oluşturulacak. Görevlerin önem ve özellikleri, sorumlulukları ve temsil nitelikleri dikkate alınarak makamlarına taşıt verilecekler yeniden belirlenecek. Taşıt edinme süreçleri sadeleştirilirken, yeni araç temin edilmesinin yolu da açılacak. Taşıtların elden çıkarılmasına ilişkin kriterler belirlenirken, kurumlar taşıt tanıma, izleme ve kontrol sistemleri kurmakla yükümlü olacak. Kurumlar tarafından merkezi taşıt yönetim bilgi sistemi oluşturulacak.

Kamu taşıtlarının kullanımını düzenleyen taslak hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı programında taahhüt edildiği gibi hazırlanan kanun tasarısının önümüzdeki günlerde kamu idarelerinin görüşüne sunulacağını bildirdi. Yeni düzenleme ile taşıt kullanımında verimliliğin ve şeffaflığın sağlanmasının amaçlandığını aktaran Bakan Şimşek, çağdaş bir taşıt yönetim sistemi oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti. Şimşek, taşıtların edinilmesi, kullanılması ve elden çıkarılmasına ilişkin maliyet-fayda ve maliyet-etkinlik kriterleri getirildiğini aktardı. (Mynet)