Mülkiyeti Kahramanmaraş Belediyesi'ne ait olan ve son yapılan ihalenin iptal edilmesi nedeni ile 7 aydan bu yana Belediyece işletilen Kent mobilyaları (Billboard) ihalesinin yenisi 30 Eylül Perşembe günü saat 15.00'da gerçekleştirilecek.

Kahramanmaraş'tan yayın yapan Maraş Medya Merkezi (MMM) isimli internet haber sitesinin Editör köşesinde ise billboard ihalesi öncesinde ilginç bir yazı yayımlandı. Kahramanmaraş gündeminde yankı yapan soruların da bulunduğu köşe yazısı aynen şöyle:

"2 AYRI BELEDİYE İHALESİNDE 2 FARKLI DOSYA PARASI NEDEN?

Kahramanmaraş Belediyesi’nin daha önce yaptığı ve adeta yılan hikayesine dönerek eline yüzüne bulaştırdığı kent mobilyaları yani bilinen adı ile billboard ihalesinin yenisi 30 Eylül Perşembe günü yeniden yapılacak.

Belediye binasının ikinci katında saat 15.00’da yapılacağı açıklanan billboard ihalesinin bu kez bir yıllık işletme muhammen bedeli yüzde 18 KDV hariç 500 bin lira olarak açıklandı. Kahramanmaraş gündeminde yine büyük yankı yapması beklenen ihalenin geçici teminatı ise 15 bin lira olarak belirlenmiş.

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ama belediyenin 5 Ekim’de yapacağı bir başka ihaleye daha bakınca dosya parasının her nedense farklı olduğunu görüyoruz.

Şimdi belediyenin internet sayfasındaki ihale ilanları bölümünden birlikte okuyalım:

“Kahramanmaraş şehir merkezindeki; Atatürk Bulvarı, Milli Egemenlik Caddesi, Dedezade Caddesi, Yeni Hükümet Bulvarı, Trabzon Bulvarı, Şeyhadil Caddesi, Sarayaltı Caddesi, Azerbaycan Bulvarı ve Fetih Bulvarı’nda (Eski İtfaiye Binası Yeri) bulunan toplam 30 Cihaz ve 650 Araçlık, Araç Park Alanı İhalesinin Yıllık 635.000,00 TL tahmin edilen bedelle ihalesi 3 Yıl Süre İle İşletilmesi İşi 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 35/C maddesi gereğince açık teklif usulü ile yapılacaktır.

1 - Araç park alanı İhalesinin Yıllık tahmin edilen kira bedeli KDV hariç 635.000,00 (Altı Yüz Otuz Beş Bin) TL olup, Geçici Teminatı 19.050,00 (Ondokuzbinelli ) TL'dir.

2- İhale 05/10/2010 Salı Günü Saat 15.00'da, Belediyemiz Hizmet Binası Encümen Salonu’nda (İsmetpaşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı No:25 Belediye Hizmet Binası Kat:2) yapılacaktır. Teklifler 05/10/2010 Salı Günü Saat 15.00’a kadar kabul edilecektir.

3- İhaleye şahsen iştirak edecekler hazırlayacakları müracaat dosyaları ile birlikte ihale günü ve saatinde Encümen Salonunda hazır bulunacaklardır.

8- İhale Şartnamesi ile diğer evraklar, Mesai saatleri içerisinde Belediyemiz Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünde görülebilir ve 5.000,00 (Beşbin) TL karşılığında alınabilir.”

Yani; 500 bin lira muhammen bedelli billboard ihalesinin dosya parası bin lira, 635 bin liralık parkomat ihalesinin dosya parası ise tamı tamına 5 bin lira olarak belirlenmiş.

Şimdi bu bilgilerin ışığında; daha önceki ihaleler ile Belediye Pasajı’nın yıkım işini beceriksizliğinden ve mevzuatlara hakim olamadığından eline yüzüne bulaştırmış olan ve son olarak partisinin toplantısı için gittiği Ankara’da Sayıştay Başkanı ile belediye ile ilgili Denetleme Raporları hakkında görüştüğü öne sürülen Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a soruyoruz:

1- Daha önceki iptal ettiğiniz billboard ihalesinin yıllığı eski para deyimi ile yıllık 1 trilyon 200 milyar liraya gitmişti. Yani belediye ayda 100 milyar lira para kazanacaktı. (Maliye’nin kasasına girecek gelir vergisi ve KDV hariç.) Beceriksizliğinizin ve emrinizdeki insanların mevzuatı bilmediklerinden ya da hâkim olamadıklarından bu ihaleyi iptal etmek zorunda kaldınız. 1 Mart 2010’dan bu yana yani 7 aydır bunları siz işletiyorsunuz. Acaba bu 7 aylık sürede 700 milyar lira kazanabildiniz mi, yoksa daha aşağı miktarda mı bir gelir elde ettiniz? Eğer 700 milyar liradan (duyduğumuza göre 200- 250 civarı imiş) az gelir elde ettiniz ise belediyeyi ve devleti neden zarara uğrattınız? Bunun hesabını gerek burada gerekse de ‘Mahkeme-i Kübra’da nasıl vereceksiniz? (Hasbi Müslüman olduğunuz için çok iyi bilirsiniz ki; Mahkeme-i Kübra; adalet-i ilâhiyenin tam mânâsıyla tecelli ettiği tek yer… En büyük mahkeme… Mahkemelerin en yücesidir..)

2- Kahramanmaraş’ta arap saçına dönen billboard ihalesini tanımadığınız birisi yüksek fiyata alırsa verecek misiniz yoksa yine iptal mi edeceksiniz?

3- 30 Eylül’deki ihaleyi kapalı zarf, kamuoyuna ve basına açık şekilde açık artırma ile mi yapacaksınız, yoksa kapalı zarf, kamuoyuna ve basına kapalı bir şekilde mi yapacaksınız?

500 bin liralık billboard ihalesinde dosya parası bin lira, ama 635 bin liralık parkomat ihalesindeki dosya parası ise tamı tamına 5 bin lira. Yani; ihaleye giren birisi kazanamaz ise billboard ihalesinde bin lirası yanacak ama parkomat ihalesini kaybederse cebinden tam olarak 5 bin lira boşa gitmiş olacak.

Bu rakamlara bakınca; Billboard ihalesine herkes girsin isteniyor ama parkomata pek kimse girmesin gibi olmuş yani….

Nasrettin Hoca’nın kedi-ciğer işini hatırlayarak diyoruz ki; Sayın Başkan bu nasıl iştir pek anlamadık…

Başlıkta da dediğimiz gibi; 2 ayrı belediye ihalesinde 2 farklı dosya parası neden? Sen bize anlatabilir misin?

Sahi son söz olarak; Sayın Başkan Ankara’daki Sayıştay ziyaretiniz nasıl geçti acaba? İnşallah olumlu olmuştur… (Bizimki de merak işte, kusurumuza bakma sen…)

Yeniden görüşmek üzere…

EDİTÖR (Kaynak: www.marasmedyamerkezi.com)