Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, kurum sorumluluğunda olan yurtların sorunlarının çözümü ve hızla modern çağa uygun hale getirilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek; “Özellikle yeni yapılan yurt binalarımızı 3–4 yıldızlı birer otel gibi düşünebilirsiniz. Bundan sonra öğrencilerimiz yurtlarımızda rahatlıkla kalabileceklerdir” dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen Kredi ve Yurtlar Kurumu 790. toplantısından sonra, Yönetim Kurulu Başkanı Bektaş Açıkgöz ve yönetim üyelerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Albayrak, şunları kaydetti:

“Son 5 yıldır 28 bin kapasite artımına gidiyoruz. Bu 28 bin kişilik yurdun hepsi ahşap karyolalı, odaları bir kişilik, iki kişilik ve 4 kişilik hale getirildi. Bizim anlayışımız şudur: Bizim çocuklarımızın kalamayacağı bir yurda, başka bir çocuğumuzun kalmasını asla arzu etmiyoruz.”

Şu anda 54 proje kapsamında 40 bin kapasiteli yurtların yapımının devam ettiğini açıklayan Albayrak, “Bu yurtları tamamladığımızda yurtlarımızın yüzde 38’i modern yurt olacaktır. Yani bunları 3–4 yıldızlı, oteller gibi düşünebilirsiniz” dedi.

Yurt sorununu yerel kaynaklarla da çözmeye çalıştıklarını anlatan Albayrak, her yıl üniversite öğrenci sayılarını dikkatle takip ettiklerini ve ortaya çıkan yurt ihtiyaçları konusunda bir dizi projelerin geliştirilmekte olduğuna da dikkat çekti.

Albayrak, “Özellikle yeni kurulan üniversitenin olduğu yerlerde öğrencilerin mağdur olmaması için kiralama yoluyla çözmeye çalışıyoruz. Bununla beraber yatırıma da geçiyoruz. Türkiye’nin bütün illerinde önce kiralama, sonra yurt yaptırma çalışmaları yapıyoruz” dedi. 28 ilde bu kiralamalar için gazetelere ilan verdiklerini ifade eden Albayrak, şu anda da 54 yurt projelerinin devam ettiğini belirtti.

KREDİLERİN DÖNÜŞÜNDE BİR SORUN YOK

Öğrencilerin kredi ve burs konusuna da değinen Albayrak, “5 yıl önce 50-100 bin öğrenci kredi burs alırken, bir öğrenci 3-4 yerden burs ve kredi alırken, 2004’de çıkan kanunla, bunun önüne geçildi ve şimdi artık kurumumuza müracaat edip, burs veya öğrenim kredisi almayan öğrenci yok. Yani öğrencimiz kimseye muhtaç olmadan okuyabilecektir. 4 yıllık uygulamada öğrencide memnun bizde çok rahatız. Kredilerin geriye dönüşümü de çok sağlıklı bir şekilde yürüyor. Bir sorun yok. Geri ödemede de her türlü kolaylığı gösteriyoruz ve 15 bin öğrencinin ise kredi geri ödemesini erteledik” dedi.

KAHRAMANMARAŞ MERKEZE VE GÖKSUN İLÇESİNE YURT YAPIMI

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 47 yıllık bir geçmişi bulunan bir kurum olduğunu, Kahramanmaraş’ta ilk defa bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade eden Albayrak, şunları kaydetti: “Bugünkü toplantıda Göksun ilçesinde bir yurt kiralamaya karar verdik. İnşallah bu yurdu önümüzdeki yıl hizmete açacağız. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi için bin kişilik bir yurt projesini 2008 programına koyduk. Yılsonunda ihale etmeyi düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta modern odaları bir ve 3 kişilik olan çağın gereklerine uygun bir yurt binası yapacağız. Yaklaşık 30 milyon YTL ye mal olacak. Bir buçuk yılda tamamlanacaktır.” (www.kanal46.com)