2004 tarihinde çıkan 2005 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığına, İl bazında mütevelli heyetine üye, merkez mahalle ve kasaba muhtarları ile merkeze bağlı köylerden birer muhtarın her yıl seçilmesini ön gören kanun gereğince seçimler Aralık ayı itibarı ile yapılır.


Seçime müteakiben Ocak ayının ilk haftasında, seçilen, muhtarlar toplantılara iştirak ederler. 19.12.2011 tarihinde saat 14.00 de yapılan seçime merkez mahalle ve kasaba muhtarlarının katılımı ile 130 muhtarın iştirak ettiği Mütevelli heyeti seçimine Köy ve Mahalle Muhtarları Dernek Başkanını, Yaşar Altuntel’in desteklediği, Cengiz Ağcan ile Kahramanmaraş Muhtarlar Dernek Başkanı, Vedat Paköz’ün ve hiçbir derneğe üye olmayan muhtarların desteklediği, Serintepe Mahallesi muhtarı, Ramazan Gürbak aday olmuşlardır.


Seçime 137 muhtardan 130’u katıldı, 2 oy geçersiz sayıldı. Seçim sonucu: Ramazan Gürbak 81 oy Cengiz Ağcan ise 47 oy aldı. Bu sonuca göre Serintepe Mahallesi muhtarı Ramazan Gürbak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyetine üye olarak seçilmiştir. Köy muhtarları arasında yapılan seçimde ise, tek aday olan, Maksutlu köyü muhtarı, Bekir Ekşi kazanmıştır. Her ikisine de görevlerinde başarılar diler, hayırlı olsun diyorum. Fakirlerimizin dertlerine ortak olan halk arasında fakir fukara fonu olarak bilinen para, yiyecek, giyecek, kömür ve buna benzer iş kurma yardımlarının da olduğu bu kurumun, insanlarımız için, sıcak bir yuvadır. Sosyal güvencesi olmayan fakir insanlarımızın faydalandığı ve her türlü ihtiyaçlarının giderildiği yerdir.


Devletimiz, insanlarını koruma ve kollama görevini sahiptir. Bu nedenle bu güzel kurum, kurulmuş bir nebzede olsa, dertler buradan giderilmektedir. Kimi kimsesi olmayan fakirlerimiz, buradan ihtiyaçlarını karşılamaktadır.


Günümüzde bir uzlaşma kültürü olmasına rağmen her nedense, bazı insanların dayanışma, birleşme ve uzlaşma kültüründen halen anlamadıklarına şahit olmaktayız. Uzlaşma kültürü her alanda mevcut olmasına rağmen, bir türlü bu kavramı anlamakta zorluk çekenlere 19.12.2011 tarihinde yapılan mütevelli heyeti üye seçimin den ders çıkartmalarını temenni ediyorum.


Kahramanmaraş Merkezde, 1- Kahramanmaraş Muhtarlar 2- Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği mevcuttur. Birinde uzlaşma kültürü mevcut diğerinde ise uzlaşmacı bir tutum sergilendiğine şahit olanda olmamıştır. Bu anlayışı bir türlü çözemedim. Biri her yıl mütevelli heyetine benim derneğimden gitsin diyor, biri ise uzlaşma ile bir yıl bir dernekten olsun, diğer yıl ise, diğer dernek den, diğer yıl ise kasabalardan olsun istiyor. Ama biri kesinlikle husumet beslercesine benden olsun diyor. Diğer muhtarları hiçe sayıyor. Acaba bunun hangisi doğru, hangisi yanlış buna muhtarlarımızın karar vermesini bekliyorum.


Değerli muhtarlarım bizler seçimle iş başına gelen, bilgi ve beceri isteyen insanlarımıza hizmetin öncüsü bir kurumun başında bulunmaktayız. İnsanlar arasındaki, anlaşma ve dayanışma, kültürü ruhumuzda olmalı ki, insanlara hizmeti ilke edinelim.. Kendi aramızda bir anlaşmayı sağlayamıyorsak, temsil ettiğimiz mahallemizdeki insanları nasıl bir arada tutabiliriz.


Uzlaşma kültürünün olmadığı yerde huzur ve güven de olmaz. Bunu aklımızdan hiç çıkartmayalım. Mütevelli heyetinde paylaşmak istenen bir şeyler mi var da biz bilmiyoruz, onların bir bildiğimi var. Bu yere seçilen arkadaşımız, işinden fedakârlık ederek hiçbir maddi menfaat gözetmeden haftada bir toplantılara iştirak edecektir. Olay bundan ibarettir. Uzlaşma, bir kültür ve bilgi çağı demektir. Medeniyetin ve (kültürün) olmadığı yerde, kavga, kargaşa ve iç huzur olmaz! Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli heyeti üye seçiminde, dayanışma ve uzlaşma kültürü kazanmıştır. Bu anlayış içinde hareket eden muhtarlarımıza, teşekkür ediyorum.


 Vedat PAKÖZ


Kahramanmaraş Muhtarlar Dernek Başkanı


        


        


        


        


         

Editör: TE Bilisim