Bor Turbo Oto Yakıt Tasarruf Sistemi sayesinde benzinli ve LP’li araçlarda kent içinde yüzde 30, şehirlerarası yollarda ise yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağlandığı öne sürüldü.

Bor madeninin sıvı yakıt olarak kullanıldığı sistemde, araca monte edilen kit sayesinde LPG veya benzin ile birlikte yakılan bor, araçlarda yüksek verim sağlarken aynı zamanda büyük oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.

Refikimiz Haber Elbistan Gazetesi’nin haberine göre; Malatya’da bulunan Akdağ Bor firmasından Arif Acı ve usta Nihat Akdağ tarafından montajı yapılan sistemin Elbistan Temsilciliğini ise Sanayi Sitesi 19. blokta işyeri bulunan Mustafa Yüksel yapıyor.

Sistem hakkında bilgi veren Arif Acı, şunları söyledi:

“Bor Turbo Oto Yakıt Tasarruf Sistemi, araçlara ekstra güç kazandırırken, yakıttan büyük oranda tasarruf sağlıyor. Yakıt olarak, normal 5 litrelik pet hazır şişe suyunun 2 litresi dökülerek kalan 3 litre suya 1 ölçek bor ilave ediliyor ve 15 dakika süreyle çalkalanıyor. Daha sonra ise 2 no’lu yumuşatıcı katkı maddesi ekleniyor. Araca farklı bir yakıt deposu takıyoruz. Ruhsata işlemeye gerek olmuyor. Hiçbir tehlikesi yok, yanıcı veya patlayıcı değil. Motorun yanma odasında diğer yakıt ile karışıyor. Hem LPG hem de benzin ile kullanılabiliyor.

Dizel araç olarak ise şuanda sadece Hyundai-Starex’e takılabiliyor. Diğer dizel araçlara uygulanabilmesi için çalışmalar sürüyor. Elbistan’da ise 30’un üzerinde araca bu sistemi taktık. Sistem takılır iken aracın orijinalliğinde herhangi bir değişiklik olmuyor. Araç modeli eski olur ise verim ve yakıt tasarrufu biraz daha gecikmeli olarak sağlanıyor çünkü yakıt sistemi motoru temizliyor ve zamanla tasarruf yüzde 60’a kadar yükseliyor.

Araç modeli yüksek olduğunda ise anında verim ve yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Bor yakıt sisteminin merkezi İzmir’de bulunan Mercan Turbo Yakıt Sistemidir. ODTÜ patentli ve tescillidir. Çevre illerde dahi bu sistemi uygulayan firma yokken, Elbistan’da temsilcimiz olan Mustafa Yüksel, bu görevi yerine getirecek.

Bir araca bu sistemi 300-350 YTL arasında takıyoruz. 5 litrelik karışım ise 30 YTL’den satılıyor ve 2 bin 500 ile 3 bin kilometre arasında yetiyor. Bor yakıtı Elbistan’daki temsilcimizde rahatlıkla bulunabilir.” (www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim