Sun Türkiye Genel Müdürü Özhan Toktaş, 2008 yılının ilk altı ayında numara taşınabilirliği konusunda sonuç alınabileceğini tahmin ettiğini bildirdi.

Toktaş, numara taşınabilirliği konusunun güncel olduğunu belirterek bu konuda çeşitli kurum ve firmaların çalışmalarını hızlandırdığını ifade etti.

Turkcell'in numara taşınabilirliğine ''sıcak bakmazken'' Avea ve Vodafon'un ''numara taşınabilirliğini istediğini'' belirten Toktaş, ''Her iki tarafın da kendince haklı nedenleri olduğunu'' belirtti.

Toktaş, ''Benim tahminim; 2008'in ilk altı ayında numara taşınabilirliği konusunda sonuç alınır'' dedi.

''Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) konulacak dev bir veri tabanına, üç GSM operatörünün de abone bilgileri kaydedilecek'' diyen Toktaş, ''Öncelikle çok ciddi bir veritabanı gerekiyor. Bunu oluşturulabilecek sunucuların hem operatörlerde hem de TK tarafında yer alıyor olması lazım. TK'nın görevi, hem veritabanının sağlıklı işlemesini sağlamak hem de kötü amaçla kullanılıyor mu bunu kontrol etmek.

Operatörler de kendi aralarında belli şeyleri yapmak durumundalar. Yapacakları yatırımları da bir şekilde şeffaf olarak TK ile paylaşmak durumundalar. TK da büyük bir veri tabanı ve bunu adresleyebilecek olan bir işletim sistemi bulanacak. Bu veri tabanında bütün numaralar birleşik olarak bulunacak ve diğer operatörlerle de etkileşim içerisinde olacak.

Siz 'A' firmasının abonesiyseniz, aynı numara ile başka bir GSM operatörüne geçmiş oluyorsunuz. Operatörlerin ciddi altyapı kurmaları gerekiyor. Çünkü abone bilgilerini de TK'ya açmak zorundalar. TK, bu verileri saklıyor. Abone, diğer bir operatöre geçtiği zaman, ilgili kayıttan düşüyor, diğer operatöre aktarıyor.

Basitçe anlatmak gerekirse, şu an hangi GSM firmasının abonesi olursanız olun üç firma da sizin cep telefonunuzu görüyor ama sadece bağlı olduğunuz firma size hizmet veriyor. Numara taşınabilirliği gerçekleştiğinde yine üç operatör de sizi görecek ve hangisini seçerseniz o size hizmet verecek.''