Merkezde her yıl 2 bin 500'ü aşkın öğrenci teleskoplarla gözlem yapıyor.


ADANA (AA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma Uygulama Merkezi (UZAYMER), öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.


ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, süpernova kalıntıları, gama ışın patlamaları ve etkileşen çift yıldızlar gibi olayların izlendiği ve bilimsel araştırmaların yapıldığı UZAYMER'i merak eden öğrenciler, merkezde aynı zamanda uygulama yapma imkanı da buluyor. Birçok gök olayını inceleyen ve Türkiye'deki sayılı merkezlerden biri olan merkez, haftanın iki günü öğrencilere kapılarını açıyor.


UZAYMER, bu hafta TOKİ Köprülü İlköğretim Okulu 3-C Sınıfı öğrencilerini ağırladı. Yetkililerce karşılanan öğrencilere ilk olarak, maketlerle uzay tarihi anlatıldı. İlk uzaya giden araçtan, ilk uzaya çıkan canlıya kadar birçok bilginin aktarılmasının ardından öğrencilere UZAYMER binası gezdirildi. Sınıf öğretmenleri Ayla Koyuncu ve velilerden oluşan 21 kişilik grup, daha sonra UZAYMER bahçesinde teleskopla gözlem yaptı. Teleskobu merak eden öğrenciler sıraya girerek özel filtreler yardımıyla güneşi izledi.


Merkeze her yıl 2 bin 500'ü aşkın öğrenci gelerek teleskoplar aracılığıyla gözlem yapıyor ve gökyüzüne ilişkin merak ettikleri bilgileri öğreniyor.


UZAYMER'de Türkiye'nin beşinci büyük teleskobuyla gökyüzü gözlemleri, 50 santimetrelik teleskopla de astronomi ve astrofizik alanlarında çalışma yapılıyor. Merkezde, özellikle uzaktan algılamayla, kar erimesiyle oluşan suların akış hızının artması, ormanlıklar ve tarımsal alanların son durumlarını inceleme ve ölçme yapılabiliyor.


(AA)

Editör: TE Bilisim