Tofaş, Combo’yu Zaragoza’dan kaptı Opel’e üretim için 1200 işçi alacak...

Opel ile Fiat arasında yapılan anlaşmayla, Tofaş, Bursa’da yeni Doblo platformunda Opel ve Vauxhall markaları için Combo modelinin yerini alacak yeni bir ticari araç üretecek. Opel, Bursa’daki üretimin başlamasıyla birlikte İspanya’da yer alan Zaragoza fabrikasındaki mevcut Combo üretimini bitirecek. Tofaş, Opel üretimiyle 2011 yılı sonunda 3 vardiyaya ulaşıp 1200 yeni işçi alımı yapacak.


İTALYAN Fiat ile Opel arasında önceki gün imzalanan anlaşmayla Tofaş, 2011 yılı sonundan itibaren Bursa’da yeni Doblo platformunda Opel ve Vauxhall markaları için Combo modelinin yerini alacak yeni bir ticari araç üretecek. Yılda 40 bin, toplamda ise en az 250 bin adetlik üretimin başlamasıyla birlikte, Opel krizin eşiğindeki İspanya’da yer alan Zaragoza fabrikasındaki mevcut Combo üretimini bitiricek. Tofaş, İspanya’dan kayacak bu üretimle birlikte yeni Doblo platformundaki üretim kapasitesini 120 binden 160 bine çıkartırken, 2011 yılı sonunda 3 vardiyaya ulaşıp 1200 yeni işçi alımı yapacak.

Tam kapasiteye çıkıyoruz

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Opel ve Vauxhall markaları için yapacakları üretimle birlikte fabrikanın 400 bin adetlik kapasitesinin dolacağını söyledi. Fiat, Citroen ve Peugeot için ürettikleri 160 bin adetlik Minicargo’dan sonra Fiat, Opel ve Vauxhall markaları için de yeni Doblo platformunda 160 bin adetlik üretime ulaşacaklarını belirten Pandır, bu iki modelin dışında Linea ve Albea’yla birlikte 400 bin adetlik kapasitenin dolacağını kaydetti.

7 bin kişi çalışıyor

Pandır, şöyle konuştu: “Tam kapasite üretim için fabrikada 3’üncü vardiyaya geçebileceğiz. Opel ile yapılan anlaşma bu geçişi kolaylaştıracak. Tabi herşey 2011 yılında Avrupa’daki pazar gelişimine bağlı. Şu an üretimde tam sınırdayız. 2.5 vardiya olmadığı için iki vardiyayı fazla mesai ile zorluyoruz. İşçileri biraz rahatlatmak için kısa süre önce 200 yeni işçi alımı yaptık. Ama bu yeni projeyle birlikte 3’üncü vardiyaya 1200 yeni işçiyle rahat geçeceğiz. Bu yıl aldığımız ve 2011 yılı sonunda alacağımız yeni işçilerle, kriz öncesi istihdama döneceğiz. Şu an için 5 bin 800’ü mavi yaka olmak üzere Tofaş’ta 7 bin kişinin çalışıyor.”

Yeni fabrika daha fizibıl

“Bundan sonra daha kapsamlı başka bir projenin gelmesi bizim bir şekilde büyümemizi gerektirecek” açıklamasını yapan Pandır, bunun da ya fabrikanın içinde ek yatırımlarla ya da yeni bir fabrikayla yapabileceklerini söyledi. Pandır, “İki türlü de planımız var. Kapsamlı bir şey gelirse yeni fabrika daha fizibıl olabilir” diye konuştu. Fiat’ın hafif ticari araç üretim üssü olduklarını ve aldıkları son projenin de bunu net olarak gösterdiğini kaydeden Pandır, şöyle devam etti: “Tofaş’ın global markalar tarafından tercih edilmesi bizim için gurur kaynağı. Bugün tüm hafif ticari araç sınıfını kapsayan üretim yapıyor. Bu alanda daha fazla yukarı gitme şansı ve planımız yok. Bundan sonraki yeni model hafif ticari sınıfta olmayacak. Biz otomobil üretiminde de büyümük istiyoruz. Bu konuda Fiat’la görüşüyor, çeşitli alternatifleri değerlendiriyoruz. Türkiye’de üretilecek otomobil projelerinde iç pazar çok önemli.”

Yeni Doblo, Opel için yeniden tasarlanacak

Yeni Fiat Doblo platformunda, Opel ve Vauxhall markaları için üretilecek yeni araç, 2011 yılı sonundan itibaren NAFTA (Kuzey-Güney Amerika) hariç Avrupa ve tüm diğer pazarlarda satışa sunulacak.
Anlaşma kapsamında Fiat Doblo platformu kullanılarak Doblo’dan farklılaştırılmış içi ve dışı yeni bir araç tasarlanacak. Opel ve Fiat araçla ilgili çalışmaya başlarken, Tofaş mühendisleri de Ar-Ge ve dizayn çalışmasında yerini alacak.
Yatırım tutarı hakkında gizlilik gereği bilgi verilmezken, tam tutar aracın tasarımı bittikten sonra belli olacak.
Anlaşma, Bursada en az 250 bin araç üretimini kapsıyor. Tofaş, en az 6 yıl Opel için yılda 40 bin araç üretecek.
Bu anlaşmayla birlikte yeni Doblo platformunda üretilen araç sayısı 1.3 milyona çıkacak.

Türkiye, İtalya’dan sonra Fiat’ın ikinci büyük pazarı

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, “9 ayda ciromuz 4.5 milyar liraya ulaştı. Toplam üretim ise 226 bine geldi. Yıl sonunda 300 bin adetlik üretimi aşacağız. Oyak Renault’yu burun farkıyla geçip, Türkiye tarihinini üretim rekorunu kırarız” dedi. 9 ayda ulaştıkları üretim toplam sektörün yüzde 30’unu oluşturduğunu kaydeden Pandır, şunları söyledi: “Bu dönemde 148 bin adetlik ihracata ulaşarak toplam ihracatın yüzde 27’sini gerçekleştirdik. Geçen yıla göre üretimde yüzde 24, satışta yüzde 22, ihracatta ise yüzde 27’lik artış sağladık. Ekim ayı satışlarında Türkiye, Fiat’ın İtalya’dan sonra en büyük ikinci pazarı oldu.”

10 yıl sonra ‘dolaylı’ olarak geri dönüyor

GENERAL Motors’un (GM) bünyesinde yer alan ve 2000 yılında İzmir’de Vectra üreten fabrikasını kapatarak yatırımdan çıkan Opel, 10 yıl sonra Türkiye’ye taşeron üretimle geri dönüyor. 2008 yılında Detroit otomobil fuarında Hürriyet’e yaptığı açıklamada yatırım için Türkiye yerine Polonya’yı seçmelerinden dolayı pişman olduklarını itiraf eden General Motors’un (GM) eski CEO’su Rick Wagoner, “Türkiye’nin büyük fırsatlar sunduğunun farkındayız. Önümüzdeki dönemde hafif ticari araç üretimi konusunda en büyük adayımız artık Türkiye” açıklamasını yapmıştı.

Yeni ticari modelimizle yolun yarısına geleceğiz

OPEL Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, pazardaki konumlarını güçlendirmek üzere gerek yerel, gerekse uluslararası boyutlarda çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, “Fiat-Tofaş Grubu ile ticari araç üretimine yönelik varılan anlaşma-dan mutluluk duyuyoruz” dedi. Türki-ye’deki bu yıl 20’nci yıllarını kutladıklarını söyleyen Keklik, şöyle konuştu: “Ticari araçlar Opel için gelecekte önemli bir rol oynayacak. Büyüme hedeflerimizi elde etmek için ticari araç pazar payımızı artırmamız gerekiyor. Bu bağlamda çok kapsamlı bir ürün gamı ile birlikte önümüzdeki aylarda pazara sunacağımız mükemmel yeni nesil ticari bir aracımız içinde yolun yarısına gelmiş durumdayız.” (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim