Türkiye’de, bilimsel olarak henüz ispatlanmamakla birlikte sinek popülasyonunun azaldığı belirtildi.

Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşündüğünü belirtti.

Prof. Dr. Dik, yaptığı açıklamada, araştırmalar için Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi. Türkiye’de, bilimsel olarak henüz ispatlanmamakla birlikte sinek popülasyonunun azaldığının söylenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Dik, ‘’Sinekler küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve aşırı ilâçlama sonucunda azalıyor diyebiliriz ancak bu bir yaklaşım tarzıdır. Bilimsel bir araştırma yapılmadan kesin bir şey söylememiz mümkün değil’’ dedi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın sineklerin üreme alanlarındaki nemi yok ettiğini ifade eden Dik, ‘’Sineklerin üremeleri için uygun ortamlar sığır pislikleri, nemli, pis veya organik maddelerce zengin olan bataklık gibi yerlerdir. Evsel veya hayvansal atıkların bulunduğu yerleri de bunlara ekleyebiliriz. Aşırı sıcaklarda, ısınmaya bağlı olarak sineklerin üredikleri alanlar kuruduğu için, üremeleri biraz kısıtlanmış olur. Böylece sayıları da azalır’’ diye konuştu.

‘’Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşünüyorum’’ diyen Dik, sineklerin azalmasında aşırı ilâçlamanın da önemli bir etken olabileceğini belirtti.

KİMYASAL ETKİ

Prof. Dr. Dik, sineklerle mücadele için bilinçli veya bilinçsiz olarak çok sayıda ilâç tüketildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu sebeple sinek sayısında azalma gözlenebilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sebebiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, vatandaşlara tedbir amaçlı kene ilâçları kullandırıyor. Kenelere karşı etkili olan bu ilâçlar, ister istemez sineğe de etkili oluyor. Meselâ koyunun veya sığırın üzerine konan sinekler ilâçla temas ederek ölebiliyor. Bu hastalıkla mücadele amacıyla belediyeler, birçok yerde park ve bahçe ilâçlıyor. Bilinçsizce ilâçlama zararlı böceklerin yanı sıra yararlıları da yok ediyor.’’

Bütün dünyadaki arı kayıplarının küresel ısınmayla ilişkilendirildiğini söyleyen Dik, ‘’Ancak diğer taraftan siz her yeri ilâçlarsanız arıyı da öldürürsünüz diğer yararlı böcekleri de. Günlük hayatta sineklerden hoşlanmayabiliriz ancak ilâçlamayla doğanın da dengesini bozmuş oluyorsunuz. Son yıllarda kanserli hasta sayısının da arttığını görüyoruz. Bunun nedeni kimyasal kirlenmedir, zehirli ilâçların kullanımının artmasıdır’’ diye konuştu.

Aşırı ilâçlama konusunda yetkililerin çiftçileri ve vatandaşları uyarması gerektiğini ifade eden Dik, bu yönde acilen ciddî bir girişim başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ARILAR DA ORTADAN KAYBOLMUŞTU

Bu sene Nisan ayında ajanslara düşen bir haberde ABD’de arıların kaybolduğu belirtilmişti. Ünlü bilim adamı Einstein ise bir defasında ‘’Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır’’ demişti. Çünkü insanlığın hayatını belirleyen etmenlerden biride arılar. ABD’de baharın başında arıların ortadan kaybolması, arıcılıkla geçinenler ve çevreciler arasında endişeye sebep olmuştu. ABD Tarım Bakanlığı, New York’tan California’ya 27 eyalette yüzbinlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtmiş, ülke çapındaki 2.5 milyon arı kovanından en az 600 bininin bu esrarengiz durumdan etkilendiği söylenmişti.


Editör: TE Bilisim