Orman içindeki 15 bin yayla evinin üç boyutlu haritası ve ölçümleri Airborne Lidar Teknolojisi ile yapılacak.


OSMANİYE (AA) -  Bakanlar Kurulu kararıyla, devlet ormanları içerisinde bulunan yaylalarda yer alan gayrimenkullerin ölçüm ve üç boyutlu haritalandırma işlemi Airborne Lidar Teknolojisi ile yapılmaya başlandı.


İlk olarak, Adana, Kahramanmaraş ve Osmaniye sınırları içindeki yaylalarda başlayan uygulama ile ormanlık alan içinde bulunan 15 bin yayla evi belirlenerek ölçüm ve değerlendirmeleri yapılacak.


Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Osmaniye Karacalar Orman Deposu'nda yaptığı basın toplantısıyla proje hakkında bilgi verdi.


Türkiye'de ilk kez uygulanacak ve orman içindeki sabit kıymetlerin tespitinin yapılacağı projenin tamamlandığında yaylacıların uzun yıllardan beri süre gelen önemli bir sorununun çözüme kavuşturulacağını söyledi.


Yasal düzenlemeleri yapılmış uygulamanın teknik alt yapısını tamamlar tamamlamaz çalışmaya başladıklarını belirten Acer, helikopter kullanılarak gerçekleştirilecek Airborne Lidar yönteminin bu amaçlar için dünyada kullanılan en son teknoloji olduğuna işaret etti.


AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal da, yapılan yasal düzenlemeyle yaylacıların suçlu olmaktan çıkartıldığına dikkat çekerek, yaylacıların gayrimenkullerine sembolik bir kira bedeli ödeyerek yasal gayrimenkulleri üzerinde yasal haklara kavuşacağını belirtti. 


Projeyi uygulayan BİMTAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih ise, Airborne Lidar Teknolojisi ile yaylalık ve ormanlık alanlardaki tüm sabit kıymetlerin üç boyutlu haritasının çıkarılacağını ve ölçümlerinin yapılacağını kaydederek, 60 kişinin çalışacağı projenin 1,5 ayda tamamlanacağını ifade etti.


Daha sonra Büyüksalih, medya mensupları ve katılımcılara helikopter içerisine yerleştirilmiş Airborne Lidar cihazının tanıtımını yaptı.


(AA)

Editör: TE Bilisim