14 Şubat Sevgililer Günü'ne sayılı günler kala hediyelik eşya dükkanlarında hareketlilik yaşanırken, uzun zahmetler sonrasında ortaya çıkan el emeği göz nuru hediyelikler ilgi görüyor.


Yaşayan Müze Gümrük Hanı’nda ahşap işleri ile uğraşan ve hediyelikçi dükkanı bulunan Zuhal Başaran, genelde gençlerin hediyeliklere rağbet gösterdiğini ve özellikle el emeği gerektiren ürünleri tercih ettiklerini söyledi.


Başaran, “Burası Yaşayan Müze Gümrük Hanı. 2 yıldan beri burada ahşap işi yapıyorum. Eşim mobilyacı marangoz, ben ona yardım etmek amacı ile buraya gelmiştim. Şimdi bu dükkanı ben işletiyorum eşim atölyede olduğu için. Çalışmalarımız ahşap ve tahta üzerine. Oymacılık yapıyoruz. Bununla beraber ahşap ürünlerin üzerine yazılar yazıyoruz. Önemli günlerde daha güzel işlerimiz oluyor. Yakında 14 Şubat var. 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle burada ahşap işlemelerin üzerine isteğe göre yazılar yazıyoruz. Hediyelik olarak da bu ürünleri sunuyoruz. Daha çok gençler geliyor” dedi.


Gençlerin daha çok uzun uğraşlar sonrasında oymacılık tekniği ile ortaya çıkarılan takı kutularına ilgi gösterdiğini kaydeden Başaran, “Burada en çok satılan ürünlerimiz takı kutuları. Ahşap üzerine olduğu için aynalar, anahtarlıklar, kalemlik, bardaklar, tahtanın üzerine yazılabilecek her ürün daha çok rağbet görüyor. Aynalar da çok satılıyor” diye konuştu.


OSMANLI’DA AYNALARIN İLGİNÇ HİKAYESİ


Osmanlı’da hediyelik eşya olarak sevgiliye ayna almanın derin anlamlar içerdiğini aktaran Başaran, “Osmanlı'da eskiden beğenilen kadınlara erkekler tarafından hediye olarak ayna verilirmiş. Bunun anlamı, ‘Senden daha güzel kimseyi görmedim’ demekmiş. Biz aynaların üzerine yazı yazıp o şekilde veriyoruz. Kızlar da bunu tabii ki büyük bir memnuniyetle kabul ediyorlar. Ürünlerimiz genelde ceviz ve gürgen ağacından yapılıyor. Bunları işlemek tabii ki vakit alıyor. İki günde, üç günde çıkmıyor bu ürünler. Yapımı bir hafta on gün kadar süren ürünler var. Bunlar tamamen el işlemesi ile yapılmış ürünler” ifadelerini kullandı.(İHA)

Editör: TE Bilisim