Suriyeli İsa'ya (4), akrabasından organ nakli yapılması gerektiği için annesi veya diğer yakınlarının Suriye-Türkiye sınırından geçerek hastaneye gelmeleri gerekiyor.


MALATYA (AA)- Malatya'da karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören Suriyeli Veled Adil İsa'ya (4) yakın bir akrabasından nakil yapılması gerektiği için, Suriye-Türkiye sınırında bekleyen annesi ve diğer yakınlarının en kısa zamanda sınırdan geçerek hastaneye gelmesi gerektiği bildirildi. 


İnönü Üniversitesi (İÜ) Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisi süren çocuğun babası Adil İsa Halil (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Veled Adil İsa'nın ilk tahlillerini daha önce yaşadıkları Halep'e bağlı Kobani'de yaptırdıklarını ve ülkelerindeki iç savaştan dolayı doktor kalmadığı için Türkiye'ye geldiklerini söyledi.


Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde yapılan tahlillerin ardından İÜ Turgut Özel Tıp Merkezi'ne sevk edildiklerini dile getiren Halil, "On günden beri Malatya'dayız. Türk kimliği olmadığı için karaciğer nakil sırasına giremiyoruz. Doktorlar eğer bu çocuk nakil olmazsa ölecek dediler" dedi.


Halil, eşine ve ağabeyine telefon açtıklarını ve sınırdan gelmelerini istediklerini ancak sınır kapalı olduğu için gelemediklerini ifade etti.


"Yaşaması için ameliyat olması gerekiyor"


Veled Adil İsa'nın yaşaması için ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Halil, "Bu çocuk ameliyat olsun ve yaşasın. Biz Suriyeliyiz, savaştan, ölümden kaçıp geldik, bize yarımcı olsunlar, bu çocuk yaşasın. Başbakan'dan ricamız, zaten kendisi bize yardım ediyor. Bütün Suriyelilere yardım ediyor. Biz hastaneye geldik bize çok yardımları oldu ama Başbakan'dan rica ediyoruz, ailem sınırdan geçsin, karım ve ağabeyim oradan geçsin bu çocuğa nakil yapılsın, ricam budur. Ağabeyimle karım üç gündür sınıra geliyor geri gidiyorlar. Askerlerden, milletten, herkesten ricam onları bu tarafa geçirsinler" diye konuştu.


 İsa'nın Tarsus'ta yaşayan teyzesi Zübeyde Kahraman Adil de, anne Hanım Berkel Muhammed ve Halil'in kardeşi Mustafa İsa Halil'in sınırı geçmek için Kobani'de beklediklerini belirtti.


 Türk vatandaşı olmadığı için, akrabalarından karaciğer nakli yapılması gerektiğini belirten Adil, "Babası tahlil oldu. Hasta olduğu için nakil yapılamıyor. Bir de ben tahlil yaptırdım, benimki de uymuyor. İkimiz burada on, on beş gündür bekliyoruz, Çocuk gün geçtikçe daha da kötü oluyor, hastalanıyor. Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz" ifadesini kullandı.


"Yakın bir akrabasının karaciğerinden parça vermesi lazım"


 İÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ise 4 yaşındaki İsa'nın uzun süreden beri karaciğer yetmezliği sorunu yaşadığını ve hastaneye geldiğinden itibaren plazmaferez denilen geçici tedaviler uyguladıklarını bunun da çok pahalı ve kısa süreli çözümler olduğunu söyledi.


Karaciğer naklinin bir an önce olması gerektiğini belirten Yakıncı, şöyle konuştu: 


"Asıl yapılması gereken şey karaciğer naklidir. Suriyeli hastalar biliyorsunuz bizim Türkiye'deki karaciğer nakli programında, kadavradan nakil programının içine girmiyor. O nedenle canlı nakil yapılması lazım. Yani yakın bir akrabasının karaciğerinden bir parça vermesi lazım.  Sadece babası var Türkiye'de. Babası da Hepatit-B taşıyıcısı karaciğer alınması için uygun değil. O nedenle annesinin veya başka yakınlarının, Suriye'de olan bu yakınlarının Türkiye'ye geçip canlı nakil için bize verici olmaları gerekli. Bu yönde bir sorunumuz var."  


(AA)