İran’ın küresel petrol ticaretinin beşte birinin gerçekleştirildiği Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda, petrol fiyatlarında rekor yükselişlerin yaşanabileceği belirtildi.


New York Times gazetesinin konuştuğu enerjianalistleri böyle birdurumun petrolfiyatlarına etkisinin çok ani olacağını vepetrolün varil fiyatının birkaç güniçinde ikikatına çıkabileceğini ifade etti.                                  

Bazı enerji analistleri ise olası bir engellemenin petrol fiyatlarını 50 dolar yukarı çekebileceğini söylüyor.              

İran’dan farklı isimler geçtiğimiz haftalarda, ABD ve Avrupa’nın Tahran’a nükleer programına yaptırım kapsamında petrol ambargosu uygulaması durumunda boğazı kapatabileceklerini belirtti.                

Tahran’ın askeri potansiyelinin İran’ın Hürmüz boğazında hava saldırıları, sabotaj yapmaya yetecek kapasitede olduğu ifade ediliyor.

Ortadoğu konusunda uzman siyasi analistler, son günlerde Avrupa Birliği liderleri de aralarında olmak üzere, Batı’yla artan tansiyona rağmen, İran’ın böyle düşmanca bir harekette bulunmayacağını söylüyor.

ABD’li yetkililer ise, Bahreyn’in yakınlarında konuşlanan Donanma’dan 5. Filo’nun petrol nakliyatının yapıldığı rotayı korumaya hazır olduğunu ifade etti. Yetkililer, gerekli olması durumunda İran’a karşı askeri harekâta bile geçebileceklerini açıkladı.

KENDİ EKONOMİSİNE DE ZARAR VERECEK


ABD EnerjiBakanlığı’nın analistleri ise İran’ın halihazırdaki zayıf ekonomisinin Hürmüz Boğazı üzerinden geçen günlük 2 milyon varil petrol ihracatına bağlı olduğunu söyledi.

Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi’nden geçen tek deniz yolu ve dünyanın en önemli petrol boğazı olarak gösteriliyor.

Boğazın kapatılması durumunda, İran’ın en önemli petrol müşterisi Çin de kötü etkilenecek.

Çin geçtiğimiz yıllarda İran’ın petrol sahalarına büyük çaplı yatırımlar gerçekleştirmiş ve Batı’nın Tahran’ın nükleer programına karşı uygulamak istediği yaptırımlara karşı çıkmıştı.

ÇIKAR ÇATIŞMALARI OLABİLİR


Bütün bu çabalara rağmen, petrol ve dışpolitikaanalistleri, ülkelerin kendi çıkarlarına ters düşecek en ufakbir gelişmenin tarafların birbirine karşı harekete geçmesine neden olabileceğini söylüyor.

İngiliz Barclays Capital bankasından kıdemli jeolojik stratejist Helima Croft, “Kimsenin istemediği bir krize doğru yol aldığımızdan korkuyorum. Bütün tarafların kendi amaçları uğruna tehlikeyi göze alacağı bir tehlikeden bahsediyorum” diye konuştu.

Ancak bu açıklamalar ne ABD Başkanı Barack Obama’nın İran Merkez Bankası’na petrol satımını zorlaştıracak yaptırımları ön gören yasayı imzalamasına engel oldu ne de Avrupa Birliği’nin İran’ın petrol ihracatını engellemeye karar vermesini engelledi.

Enerji analistleri olası bir engellemenin petrol fiyatlarını birkaç gün içinde 50 dolardaha yukarıya çekebileceğini söylüyor. (mynet)