Taliban askerlerince gözaltına alınan yüzlerce evsiz uyuşturucu bağımlısı, bu merkezlerde tamamen traş edilip, uzun süre çıplak halde bekletilirken, kimi zaman ellerinin bağlandığı ve zayıflıkları nedeniyle de hayalet gibi gezdikleri görüldü. Öte yandan Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından DAEŞ ile çatışmalar ve ülke çapındaki patlamalar sürüyor. Önceki gece Host vilayetinde bir medreseye düzenlenen bombalı saldırıda, 7 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı bildirildi. Hayatını kaybedenler arasında yerel bir Taliban dini liderinin de bulunduğu öne sürüldü.

AFGANİSTAN'DA TALİBAN YÖNETİMİ PASAPORT DAĞITIMINA YENİDEN BAŞLADI

Taliban yönetimi, Afganistan'da 15 Ağustos'ta durdurulan pasaport dağıtımına yeniden başladı.

Taliban ''geçici hükümetinin'' İçişleri Bakanlığı Pasaport Genel Müdürü vekili Alem Gül Hakkani, ilk etapta tüm işlemleri tamamlanan 25 bin pasaportun dağıtımının yapılacağını söyledi.

Daha önce günlük 3 bin pasaport dağıtıldığını ifade eden Hakkani, bu sayıyı ileriki günlerde 6 bine yükseltmeyi planladıklarını belirtti.

Hakkani, daha önce Pasaport Genel Müdürlüğünde çalışan kadın personelin geri çağırıldığını kaydetti.

Taliban ''geçici hükümetinin'' İçişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Hosti, pasaportların ''Afganistan İslam Cumhuriyeti'' adıyla dağıtılacağını vurguladı.

Pasaport Genel Müdürlüğüne göre, başvurularını çevrim içi yapan yaklaşık 170 bin kişinin pasaportu, basım aşamasında bekliyor.

RUSYA’DA AFGANİSTAN MESELESİ İLE İLGİLİ TOPLANTILAR PLANLANIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Afganistan meselesiyle ilgili Moskova Formatı’nda 20 Ekim'de bir toplantı yapılacağını ve genişletilmiş üçlü toplantının da ayrıca planlandığını söyledi.

Kabulov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan meselesiyle ilgili Moskova Formatı'nda 20 Ekim’de Rusya’da bir toplantı yapılacağını belirtti.

Toplantıya Taliban’ın davet edileceğini söyleyen Kabulov, Taliban temsilcilerinin hangi seviyede olacağına ilişkin bilgi vermedi.

Afganistan konusunda Rusya, ABD, Çin ve Pakistan’ın yer aldığı genişletilmiş üçlü toplantının da planlandığını kaydeden Kabulov, bu toplantının da ay sonuna doğru olabileceğini aktardı.

Afganistan sorunuyla ilgili Moskova Formatı’ndaki müzakere mekanizması 2017’de Rusya, Afganistan, Çin, Pakistan, İran ve Hindistan’ın katılımıyla oluşturulmuştu. Moskova’da 2017 ve 2018’de toplantılar yapılmıştı.

Kaynak: Milliyet